Pengembaraan di China

24

Masakan kuno dan masakan Cina kuno adalah magnet bagi pelawat, tetapi medan dramatik negara juga menjadikannya ideal untuk perjalanan pengembaraan. Lihat panduan Lonely Planet untuk pengembaraan terbaik di China, dan untuk pelawat luar bandar, rakan-rakan kami di BBC Travel mempunyai semua wawasan.

Kerajaan Tengah adalah sebuah kajian di lanskap yang berbeza – padang pasir, sungai, gunung, hutan hujan, tasik dan padang rumput. Seperti mana yang akan (betul) bayangkan, keluasan tanah ini memberikan China kelebihan untuk pelbagai jenis sukan dan aktiviti yang dikendalikan adrenalin. Sebagai bonus, sistem pengangkutan sangat baik untuk sebuah negara saiz ini: kereta api berjalan ke setiap wilayah, dan bus pergi di mana kereta api berhenti. Ringkasnya, China membuat destinasi pengembaraan-sukan yang tidak konvensional, namun benar-benar asli.

‘Li River, Yangshuo, China’ oleh epidemik. Lesen Atribusi Creative Commons

Panjat tebing di Guangxi

Wilayah ini terkenal dengan puncak karstnya: tebing batu kapur yang melonjak, banyak di sepanjang sungai. Walaupun sesetengah pelancong berpuas hati dengan gape di gunung dari keselamatan rakit buluh, yang lain telah mula mendaki mereka. Sejak tahun 1990-an, sukan pendakian batu telah meletup di wilayah itu. Yangshuo tidak dapat dinafikan destinasi yang paling popular dengan lebih 200 pendakian. Bandar itu sendiri mempunyai banyak pakaian dengan pemandu berbahasa Inggeris. Pendakian yang tidak dapat dilupakan termasuk gunung yang terdapat di belakang wang kertas 20 Yuan di Xingping dan Leye jauh, yang memainkan tuan rumah untuk pertandingan antarabangsa tahunan.

Trekking Tiger Leaping Gorge, Yunnan

Terletak di wilayah barat daya Yunnan, Tiger Leaping Gorge adalah salah satu gorge yang paling dalam di dunia. Ia berukuran panjang 16km dan adalah 3900m dari perairan Sungai Jinshan ke pergunungan Panjang Gunung gunung ke arah barat dan Yulong Xueshan ke timur, dan, walaupun terdapat bahaya aneh, ia cantik hampir setiap langkah tunggal cara. Kedua-dua laluan adalah sukar dan laluan yang lebih tua, lebih tinggi mengambil masa dua hari untuk disiapkan dan membawa anda penggembala gunung masa lalu (dan kawanan kambing mereka), jejak tebing, jeram dan taman.

Caving

Terdapat gua banyak di China dan kumpulan Hong Meigui caving (http://www.hongmeigui.net) telah aktif di China sejak tahun 2001. Laman web mereka mempunyai beberapa statistik yang benar-benar mengagumkan dan cavers yang serius akan mahu menyambung dengan banyak ini. Lawati laman web untuk maklumat lanjut.

Bungee melompat di Macau

Kenapa berjalan kaki / basikal / berlari / berenang apabila anda boleh melekatkan diri ke sebuah band getah raksasa sebelum melompat dari atas struktur tinggi? Untuk hak-hak bercakap terbaik, cuba rig AJ Hackett di Menara Macau (macau.ajhackett.com). Lompat bungee komersial tertinggi di dunia terletak di 233m dari tanah … bermakna anda akan mempunyai banyak masa untuk merenungkan makna hidup dalam perjalanan ke bawah.

Masih tidak letih?

Aktiviti-aktiviti ini hanyalah hujung gunung api pepatah. Berikut adalah beberapa aktiviti lain yang perlu diperiksa:

  • The X-Games, Shanghai: atlet sukan petualangan tegar boleh berlatih keras untuk tempat dalam edisi tahunan X-Games Shanghai (http://www.kiaxgamesasia.com). Gaya freestyle BMX, skateboard, perlumbaan dalam talian dan motocross adalah acara pilihan di sini.
  • Parkour di Beijing: menyertai ahli Beijing tempatan dalam menjalankan, melompat dan mengukur pelbagai struktur di bandar raya ini. The Fareti Parkour Group (blog.sina.com.cn/fareti) dan China Parkour Club (tulis kepada paoku@163.com) akan membantu anda mendapatkan tahap rendah di tempat kejadian.
  • Sukan penerbangan di Beijing: Kelab Flying Man Beijing (http://www.flying-man.com) menawarkan pengajaran paragliding, windsurfing, kiteboarding dan sesi dan sesi microlighting.
  • Ziplining: jika anda melawat wilayah Anhui, anda boleh mengembara ke bahagian atas Mukeng Zhuhai (hutan buluh), tali ke rubah terbang dan zoom ke atas di atas kanopi hutan, lebih dari 50m dari tanah. Di Yunnan, penduduk tempatan membawa tali pinggang tali dan tali yang mudah untuk menyeberangi Sungai Nujiang yang mengamuk melalui zipline. Seseorang tempatan akan membantu pelancong ‘gila’ jika anda bertanya dengan baik.
  • Menunggang kuda di Inner Mongolia: belajar untuk melepaskan Mongol dalaman anda. Pengendali mengambil pelawat dalam pengembaraan pelbagai hari melalui padang rumput Mongolia Dalam … menunggang kuda. Guruh melalui beberapa kawasan yang indah di Hohhot, Ulanhot atau Hailar sebelum berbuka untuk beberapa kembara dan berkhemah di yurt sahih (ger).

Adakah perlumbaan pulsa anda lebih menyeronokkan dan tumpahan di seluruh kawasan yang luar biasa di China? Sprint ke BBC Travel untuk pengembaraan luar bandar di pedalaman China.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: