Serba Dinamik yakin capai jualan RM2.5 bilion

08.jpg

- Advertisement -

KUALA LUMPUR: Penyedia perkhidmatan kejuruteraan, Serba Dinamik Holdings Bhd, yakin perniagaan berkaitan teknologi maklumat (IT) yang dijalankannya akan mencapai jualan bernilai RM2.5 bilion pada 2024.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Datuk Dr Mohd Abdul Karim Abdullah, berkata pihaknya membuat jangkaan itu berasaskan pencapaian syarikat IT lain di peringkat global serta penggunaan produk dan perkhidmatan berkaitan IT secara tanpa sempadan.

“Anda boleh lihat bagaimana Facebook, Google, Instagram, Amazon dan Alibaba meletakkan kedudukan mereka. Terdapat pasaran yang amat luas di luar sana,” katanya kepada Bernama dalam temu bual di sini, hari ini.

Beliau berkata, Serba Dinamik melaksanakan banyak usaha sejak dua tahun lalu bagi membangunkan teknologi berkaitan IT, terutama penggunaan untuk keperluan masa depan industri itu.

“Pada 2019, kami mula menyediakan RM30 juta untuk perniagaan IT, dan ia hampir mencecah had itu, namun kami menyediakan RM30 juta lagi untuk meneruskan lagi kecanggihan teknologi serta kedudukan kami sebagai penyedia penyelesaian IT, di peringkat domestik dan dunia.

“Saya berpendapat kami telah mencapai tahap yang kami mahu untuk memasarkan kesemua produk dan perkhidmatan ini kepada pelanggan institusi dan sudah tentu kepada penduduk dunia yang berjumlah 7.5 bilion,” katanya.

Seiring dengan usaha giat dalam IT dan teknologi Revolusi Industri 4.0 (IR4.0), syarikat itu akan menganjurkan ‘Beyond Paradigm Summit 2019’ (Sidang Kemuncak Melangkaui Paradigma 2019) yang akan menampilkan robot manusia sosial, Sophia, kali pertama di Malaysia.

Acara yang dijadualkan pada 17 dan 18 Julai ini di Pusat Perdagangan dan Pameran Antarabangsa Malaysia di sini itu akan mempamerkan teknologi canggih merangkumi idea teras pendigitalan dan pertukaran data berkaitan IR4.0.

Mohd Abdul Karim berkata, sidang kemuncak berkenaan, dijangka menghimpunkan 1,000 peserta, akan menjadi platform bernilai untuk menghubungkan peserta industri selain dapat memanfaatkan kelebihan dan potensi pasaran antara satu sama lain dalam memacu agenda IR4.0 Malaysia.

Sidang kemuncak kedua akan diadakan di Kuching, Sarawak pada 20 dan 21 Julai 2019 dan dijangka menghimpunkan 500 peserta, katanya.

— BERNAMA

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: