04

- Advertisement -

Dia Mirza (lahir 9 Disember 1981) adalah seorang model India, pelakon, penerbit dan ratu kecantikan yang memenangi gelaran Miss Asia Pacific 2000. Mirza terutama bekerja di Bollywood dan dikenali di media untuk kerja sosialnya. Dia membuat debutnya dengan Rehna Hai Tere Dil Mein (2001).

Beliau kemudiannya muncul dalam filem termasuk Tumsa Nahin Dekha (2004), Dus (2005), Lage Raho Munnabhai (2006), Honeymoon Travels Pvt. Ltd. (2007), Shootout di Lokhandwala (2007), Krazzy 4 (2008) dan Sanju (2018). Dia juga memiliki rumah produksi, Born Free Entertainment, bersama suaminya, Sahil Sangha. Filem pertama mereka, Cinta Breakups Zindagi, dikeluarkan pada 7 Oktober 2011.

Kehidupan awal dan peribadi

Mirza dilahirkan di India. Ayahnya, Frank Handrich, adalah seorang pereka Jerman grafik dan pereka bentuk pereka, arkitek, artis dan pereka dalaman yang berpusat di Munich. Ibunya, Deepa, adalah seorang Bengali yang merupakan pereka dalaman, landscaper dan kini bekerja sosial sebagai sukarelawan untuk membantu pecandu alkohol dan penagih dadah. Ketika Dia berumur empat dan setengah tahun, ibu bapanya bercerai. Selepas itu, ibunya berkahwin dengan Ahmed Mirza, seorang lelaki Muslim Dakhini dari Hyderabad, dan Dia (kemudian hanya anak kecil) diberi nama terakhir ayahnya. Ayah ayahnya meninggal pada tahun 2003.

Semasa tinggal di Khairatabad, bandar Hyderabad, Dia pada mulanya menghadiri Sekolah Tinggi Vidyaranya, sebuah sekolah bersama. Atas desakan ayahnya, Dia telah mendaftar masuk ke Sekolah Nasr, sebuah sekolah hari berprestasi wanita yang berprestij juga terletak di Khairtabad. Dia memberi kredit kepada Nasr School untuk memberi keyakinan kepadanya untuk meneruskan akting. Dia mengatakan ia adalah Persatuan Dramatik Nasr, sebuah kelab di sekolah yang meningkatkan semangatnya. Selepas tamat sekolah, Dia menghadiri Stanley Junior College dan menamatkan pengajiannya dalam Sarjana Muda Seni dari Ambedkar Open University, Hyderabad.

Pada April 2015, dia bertunang dengan rakan perniagaannya Sahil Sangha. Mirza dan Sangha berkahwin pada 18 Oktober 2014 di rumah ladang suaminya di Chattarpur di pinggir Delhi.

Kerjaya

Mirza bekerja di kolej sebagai eksekutif pemasaran untuk firma media, Studio Multi-media Neeraj [rujukan?]. Pada masa yang sama, dia dimodelkan untuk iklan cetak dan TV untuk jenama seperti Lipton, ais krim Wall, Emami dan banyak lagi. Dia memenangi Miss Asia Pacific pada tahun 2000.

Mirza mahu melengkapkan pengijazahannya dalam Seni melalui korespondensi semasa pertandingan Miss Asia Pacific, tugasan model, perjalanan dan latihan. Dia tidak dapat menyelesaikan tamat pengajiannya kerana sibuk di tempat kerja. Dia belajar di NYU [rujukan?].

Beliau memulakan kerjaya melalui Rehnaa Hai Terre Dil Mein yang tidak baik di box office, walaupun ia telah mengembangkan kultus berikut di kalangan pemuda India. Dia kemudian muncul dalam filem seperti Dum, Deewanapan, Tumko Na Bhool Paayenge, Tumsa Nahin Dekha – A Love Story, Parineeta, Dus, Lage Raho Munnabhai dan Salam Mumbai. Pada tahun 2018, dia muncul sebagai isteri Sanjay Dutt Manyata Dutt dalam Sanju biopic yang berpangkat di kalangan filem India yang paling hebat.

Dia membuat debut webnya sebagai pelakon dengan kaafir siri web ZEE5. Terletak di Kashmir, dia bertanding di seberang Mohit Raina dalam siri ini. Dia juga telah menghasilkan siri web sitcom berjudul Mind the Malhotras, streaming pada Amazon Prime Video. Bintang siri Cyrus Sahukar dan Mini Mathur memimpin.

Beliau telah mendapat banyak pujian untuk kerja sosialnya [rujukan?]. Dia mendapat Anugerah Hijau IIFA 2012 untuk sumbangannya ke persekitaran hijau. Beliau telah melakukan kempen kesedaran mengenai pencegahan fetida wanita, kesedaran HIV, Persatuan Bantuan Pesakit Kanser, PETA, ADAPT dan CRY. Dia secara terbuka menyokong Naramada Bachao Andolan. Beliau telah menulis artikel untuk Hindustan Times dan penerbitan lain.

Tajuk

Dia Mirza adalah pelari kedua di Femina Miss India 2000 dan seterusnya dihantar ke Miss Asia Pacific 2000, di mana dia menang. Dia juga memenangi Miss Beautiful Smile, Miss Avon dan Miss Smile Close-Up di Miss India. Apabila dia memenangi gelaran Miss Asia Pacific pada 3 Disember 2000 di Manila, Filipina, dia menjadi orang India pertama sejak Tara Anne Fonseca memenangi gelaran ini dalam 27 tahun. Dia menyempurnakan trik hatrik India yang memenangi pertandingan antarabangsa pada tahun 2000; Lara Dutta memenangi gelaran Miss Universe dan Priyanka Chopra memenangi gelaran Miss World pada tahun yang sama.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: