10 Tempat Tarikan Pelancong di Hangzhou

30

- Advertisement -

Hangzhou (Hangchow), ibukota wilayah Zhejiang, terletak di hujung selatan terkenal China Grand Canal– tapak Warisan Dunia UNESCO dan, pada 1,776 kilometer, terusan terpanjang di dunia – yang menghubungkan bandar raya itu ke Beijing. Terima kasih kepada terusan dan lokasi bandar di kaki gunung yang indah, Hangzhou juga merupakan salah satu destinasi pelancongan yang paling popular di negara ini dan membuat titik melompat hebat untuk pelancong yang mencari cita-cita warisan budaya China yang kaya. Dianggap lebih tenang daripada banyak bandar besar lain di China, pusat bandar ini dibina di sekitar Tasik Barat yang indah dengan kuil lama dan kuil-kuil lama, jambatan romantis, dan pemandangan yang menyenangkan. Hangzhou terkenal digambarkan oleh Marco Polo sebagai bandar paling indah di dunia dan juga dikenali sebagai Bandar Sutera kerana tradisi lama pembuatan bahan – tradisi yang hidup di dalam banyak kilang sutera dan pasar. Hari ini, bandar ini juga terkenal dengan teh Dragon Well yang terkenal (lóngjǐng chá), tangannya dipilih dua kali setahun dan dirayakan, seperti pengeluaran suteranya, dalam pelbagai tarikan indah.

Lihat juga: Tempat tinggal di Hangzhou

1 Tasik Barat

Tasik Barat

Titik tumpuan lawatan ke Hangzhou adalah Tasik Barat yang indah di mana sebahagian besar bandar tertua dipusatkan. Dikelilingi oleh bukit-bukit dan kuil lama, tasik besar ini meliputi kawasan seluas hampir enam kilometer persegi dan dibahagikan kepada lima bahagian oleh Su dan Baidi Causeways: Tasik Luar (Wai Hu), Tasik Inner Utara (Beili Hu), Barat Tasik Inn (Xili Hu), Tasik Selatan (Xiaonan Hu), dan Tasik Yue (Yue Hu). Su Causeway hampir tiga kilometer dibina pada tahun 1089 dan merupakan salah satu tarikan yang paling penting di West Lake, menghubungkan tebing utara dan selatannya dan sangat popular untuk berjalan-jalan, terutamanya pada musim bunga apabila bunga bunga dan pohon persik mekar. Ia juga menjadi rumah kepada banyak jambatan lama yang baik, terutama sekali Jambatan Broken (Duanqiao) menghubungkan Baidi Causeway dengan pantai. Sorotan lain adalah Pavilion Bulan Musim Luruh (Pinghu Qiuyue) dari tahun 1699, dan Pavilion of the Cranes dibina sekitar 1300 untuk menghormati penyair Lin Hejing yang meninggal dunia pada 1028 dan kuburnya terletak berhampiran dengan pavilion. Juga patut dikunjungi ialah Isle of the Hill of Solitude (Gushan) dengan pemandangan dan muzium yang baik; Little Paradise Island dengan empat tasik mini yang dihubungkan dengan zigzagging itu Jambatan Sembilan Arches dan terkenal dengan bunga teratai, teratai air, pavilion, dan teres; dan juga Bay of Flowers (Huagang), sebuah taman seluas 50 hektar sejak abad ke-12.

2 Rumah Ketua: Yue Fei Temple

 

Rumah Ketua: Kuil Yue Fei Jan / foto diubah suai

Jika anda hanya dapat melawat salah satu struktur seni bina yang baik di Tasik Barat, pastikan Kuil Yue Fei (Kuil Yuewang). Di hujung utara Su Causeway, kuil lama yang indah ini dibina pada tahun 1221 untuk menghormati jeneral Yue Fei yang sangat dihormati. Walaupun telah berjaya menangkis beberapa serbuan Tartar, dia telah dituduh palsu dengan pengkhianatan yang tinggi dan bersama anaknya digantung pada tahun 1142. Kemudian dia dibebaskan dari tuduhan dan reburied di tapak kuil yang dibina atas namanya. Sorotan lawatan termasuk patung Yue Fei di Temple Hall, silingnya yang dihiasi kaya dengan kren, simbol keabadian. Kuil ini juga mengandungi 86 plak batu di mana Maharaja Gaozong dan isterinya mengukir teks-teks klasik oleh Confucius, sementara khazanah paling berharga adalah dunia batu dunia yang berasal dari masa Lima Dinasti (907-960). Juga patut dikunjungi adalah 500 ekar yang berdekatan Taman Botani Hangzhou dengan 4,000 spesis tumbuhan, taman herba yang indah, dan pelbagai jenis buluh.

3 A City of Pretty Pagodas: Liuhe, Leifeng, dan Baochu

A City of Pretty Pagodas: Liuhe, Leifeng, dan Baochu

Hanya lapan kilometer di selatan Hangzhou di tebing utara Sungai Qiantang, pagoda yang tinggi 60 meter Pagoda Six Harmonies ini patut membuat perjalanan singkat untuk lawatan. Menelusuri akarnya kembali sejauh 970 AD ke bekas pagoda, dipercayai berdiri 150 meter tinggi dan telah berfungsi sebagai sebuah rumah api, struktur masa kini dibina pada tahun 1899 dengan teras bata purba asal yang ditahan dan diliputi dalam pelapis kayu (juga menarik adalah banyak replika daripada pagoda lain dari seluruh China). Sebuah pendakian ke puncak bangunan, boleh diakses melalui tangga, adalah bernilai usaha untuk pemandangan yang menakjubkan ke atas Sungai Qiantang dan jambatan jalan raya dan kereta api 1,322 meter yang dibina pada tahun 1937. Juga patut dikunjungi adalah bandaraya Pagoda Leifeng (Léi Fēng Tǎ), sebuah menara oktagon lima tingkat yang menghadap ke Tasik Barat yang bermula pada tahun 975 M, dan batu purba Pagoda Baochu bertengger di atas Bukit Batu Precious.

4 Kuil Lingyin dan The Peak yang Terbang dari Afar

Kuil Lingyin dan The Peak yang Terbang dari Afar

Satu lagi laman bersejarah Hangzhou yang indah adalah Kuil Lingyin (Língyǐn Sì), Retret Kuil Soul, yang bermula dari 326 SM dan salah satu biara Buddha paling terkenal di China. Sorotan termasuk Dewan Raja-Raja Celestial dengan arca-arca abad ke-12 yang banyak, termasuk Empat Empat Celestial, dan tinggi 34 meter Dewan Besar Hero Besar (Daxiong Baodian), yang terkenal di kalangan peziarah untuk patung Buddha berukuran 20 meter tinggi yang diperbuat daripada 24 keping kayu kapur.Juga terkenal di sini adalah The Peak That Flew dari Afar (Feilai Feng), sebuah gunung yang penuh dengan banyak gua dan relung, yang mengandungi 380 patung Buddha yang berasal dari abad ke-10, termasuk tiga contoh tertua yang berasal dari 951 AD dan dijumpai di timur dinding gua Qinglin. Di sebelah utara Retret Kaabah di Soul adalah Puncak Utara (Beigao Feng) dengan pemandangan Tasik Barat dan pemandangan sekitarnya.

 

Alamat: Zhejiang, Hangzhou, Xihu

5 Longjing Tea and the Dragon Well

Longjing Tea and the Dragon Well

Hangzhou terkenal di dunia untuk teh Longjing tempatan (lóngjǐng chá), dinamakan sempena kampung kecil itu hanya tiga kilometer barat daya barat Tasik di mana ia ditanam. Kampung Longjing yang indah – secara harfiah diterjemahkan sebagai Dragon Well – terletak di antara kawasan pedalaman China yang paling indah dan mudah diakses dari Hangzhou. Satu kemuncak lawatan ke kampung dan banyak ladangnya adalah peluang untuk mencicipi teh tradisionalnya di sumbernya, rasa unik yang dikreditkan sebagai berasal dari musim bunga purba, yang menyediakan air untuk sumur kampung, Well Well. Lawatan mengambil salah satu kilang teh di mana daun teh segar disempurnakan, diproses, dan dibungkus, serta hebat Muzium Teh Kebangsaan China, kemunculannya yang banyak pameran yang berkaitan dengan pengeluaran teh serta banyak upacara di sekelilingnya.

Alamat: 88 Longjing Rd, Xihu, Hangzhou, Zhejiang

6 Jalan Purba Qinghefang

Jalan Purba Qinghefang

Semasa melawat Hangzhou, pastikan anda memperuntukkan sekurang-kurangnya beberapa jam untuk mengembara ke distrik bersejarah yang indah di pusat di Qinghefang Ancient Street (qīng hé fāng gǔ jiē). Mudah berjalan kaki dari Tasik Barat, ini kawasan yang sentiasa sibuk dan tidak lagi dilayan memberikan gambaran tentang kehidupan kota di China pada zaman dahulu. Di samping restoran tradisional dan teahousesnya, kawasan ini merupakan budaya kreatif yang penuh dengan artis-artis jalanan yang banyak menunjukkan kemahiran menulis kuno dan teknik seni, bersama dengan kedai-kedai butik dan gerai-gerai pasar yang menjual semuanya dari produk sutera ke teh (Longjing, tentu saja) . Pastikan untuk mengintip ke beberapa lorong sampingan yang tidak berubah dari Qinghefang untuk melihat betapa pedagang dan tukang kerajinan Cina telah hidup selama berabad-abad.

7 Muzium Sutera Negara China

Muzium Sutera Nasional Cina Sam / Olai Ose / Skjaervoy / foto diubah suai

Sutera terkenal Hangzhou disambut di seluruh bandar di banyak pasar dan kedai, serta kemudahan kebudayaan dan keseniannya. Walau bagaimanapun, tempat terbaik untuk mengetahui lebih lanjut mengenai impak industri purba di bandar ini adalah Muzium Sutera Nasional China yang hebat. Hanya kenaikan pendek dari Tasik Barat, kemudahan bertaraf dunia ini – yang terbesar seumpamanya di dunia – menawarkan beberapa paparan menarik mengenai sejarah tekstil yang paling penting di negara ini selama berabad-abad, yang meliputi segala-galanya dari pembuatannya kepada banyak produk yang dihasilkan daripadanya. Sorotan adalah peninggalan sutera yang banyak, termasuk karya seni dan pakaian, serta pameran mengenai kepentingan sutera sebagai item perdagangan dan Jalan Silk yang terkenal.

Alamat: 73-1 Yuhuangshan Rd, Xihu, Hangzhou, Zhejiang

8 Gunung Mogan yang megah

Gunung Mogan yang megah

Salah satu lawatan terbaik dari Hangzhou (dan mudah diakses oleh transit awam dan bas pelancongan) adalah ke Gunung Mogan (Mògānshān), sebuah gunung tinggi 719 meter kira-kira 50 kilometer barat laut bandaraya. Mengambil namanya daripada pasangan legenda yang tinggal di sini pada abad ke-5 SM – tukang besi yang berbakat yang mengabdikan diri mereka untuk membuat dua pedang yang tiada tandingannya indah untuk maharaja – ia sangat dihargai untuk keindahan alam semulajadi yang luar biasa dan telah lama menjadi tempat percutian kegemaran elit sosial negara (Chiang Kai-shek mempunyai tempat di sini). Di samping bersiar-siar, aktiviti-aktiviti lain yang popular termasuk mendaki dan berbasikal, dengan banyak perhentian di tempat penginapan tempatan atau hotel yang lebih kecil yang ditubuhkan di beberapa vila lama yang dibina pada awal abad ke-20. Titik melompat yang baik adalah bandar kecil Moganshan, rumah dengan banyak restoran tradisional dan pilihan penginapan kontemporari.

9 Kampung Air Wūzhèn

Kampung Air Wūzhèn

Satu jam perjalanan timur laut Hangzhou adalah Wūzhèn, salah satu daripada “kampung air” yang paling terkenal di China. Seperti versi Venice yang lebih kecil, Wūzhèn dipenuhi dengan saluran air yang luas dan sempit, masing-masing yang sibuk dengan bot panjang yang diketuai oleh penduduk setempat mengetuk sepanjang air dengan tiang besar dan membawa segala-galanya dari sayuran ke ternakan kepada pelancong. Destinasi pelancongan yang popular ini dibahagikan kepada enam daerah yang unik, masing-masing memberi tumpuan kepada aspek tertentu budaya kaya di kawasan itu, termasuk yang didedikasikan untuk kraf dan bengkel, perumahan tradisional, makanan dan minuman, seni dan hiburan, serta daerah membeli-belah. Meneroka bandar mudah terima kasih kepada pelbagai laluan yang menonjol yang membawa kepada kawasan tertentu yang paling menarik minat anda, dan mudah untuk menghabiskan berjam-jam mengembara jalan dan jambatannya (pastikan untuk mengambil bahagian dalam perjalanan bot). Lintasan yang paling popular di bandar adalah Tongji dan Jambatan Renji, yang terkenal sama ada boleh dilihat melalui gerbang lain.

10 Running Tiger Spring

Juga dikenali dengan nama romantis Dreaming of the Tiger Spring, Running Tiger Spring (Hǔpáomèngquán) hanya lima kilometer di selatan Tasik Barat dan merupakan salah satu mata air terkenal di China. Lagenda mengatakan bahawa musim bunga itu ditemui oleh seorang sami di sekitar tahun 819 AD yang, semasa musim kemarau, bermimpi dia akan dibawa ke sumber air oleh dua harimau.Untuk meraikan penemuan itu, beberapa patung harimau yang indah telah dibina menghadap ke mata air dan air mineralnya yang mengalir pada 80 gelen sesaat (ia juga terkenal dengan meningkatkan rasa teh Longjing yang ditanam di negara ini, berkhidmat di kawasan berdekatan teahouse dan merentasi rantau ini). Perhatikan bahawa ketegangan permukaan air adalah luar biasa tinggi dan boleh diuji dengan meletakkan syiling kecil di permukaan dan memerhatikannya terapung.

Alamat: 39 Hupao Rd, Xihu, Hangzhou, Zhejiang

Di mana untuk menginap di Hangzhou untuk Sightseeing

Kami mengesyorkan hotel-hotel mudah di Hangzhou berhampiran kedai, restoran, dan tarikan:

  • Hangzhou Marriott Hotel Qianjiang: mewah 5-bintang, pemandangan sungai, tingkap-tingkap besar, hiasan bilik yang tenang, spa perkhidmatan penuh, kolam renang yang menarik.
  • Courtyard Hangzhou Wulin: harga mid-range, hiasan moden, kafe kasual, kolam renang dalaman.
  • The East Hotel Hangzhou: hotel butik yang berpatutan, bilik-bilik yang serba lengkap, bilik mandi yang luas, penggunaan basikal percuma.
  • Jinjiang Inn Central Hangzhou West Lake Avenue Nansong Yujie: hotel bajet, lokasi jalan pejalan kaki, tempat letak kereta percuma, kakitangan berbilang bahasa.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: