Artis India- Lara Dutta

04.jpg

Lara Dutta (dilahirkan pada 16 April 1978) adalah seorang pelakon India, model dan ratu kecantikan yang dinobatkan Miss Intercontinental 1997 dan Miss Universe 2000. Dia adalah wanita kedua dari India yang dinobatkan sebagai Miss Universe, dan telah menjadi perwakilan tunggal dari India untuk memenangi mahkota sejak itu. Dalam kariernya, Lara bekerja terutamanya dalam filem-filem Hindi. Dia adalah penerima beberapa anugerah termasuk Anugerah Filmfare.

Selepas memerintah sebagai Miss Universe, dia mula menerima tawaran untuk bertindak dalam filem. Dutta membuat debutnya Bollywood pada 2003 dengan filem drama romantik Andaaz, yang merupakan kejayaan box office dan memenangi Anugerah Debut Wanita Terbaik Filmfare. Dutta kemudiannya muncul dan menjadi terkenal dalam beberapa pengeluaran yang berjaya secara komersial, termasuk Masti (2004), No Entry (2005), Bhagam Bhag (2006), Rakan Kongsi (2007), Housefull (2010) dan Don 2 (2011). Dutta telah dihargai secara kritis untuk persembahan dalam filem Billu (2009), Chalo Dilli (2011) dan David (2013).

Di samping filem yang bertindak, Dutta terlibat dengan beberapa sebab kemanusiaan. Beliau telah mengambil bahagian dalam lawatan konsert dan pameran panggung. Dia ditunjuk sebagai hakim bakat untuk menunjukkan realiti High Fever. Dutta juga dilantik sebagai Duta Muhibah UNFPA pada tahun 2001. Dutta menawarkan beberapa video di YouTube dan juga telah melancarkan DVD sendiri yang terdiri daripada rutinisasi pranatal dan teknik meditasi. Dutta berkahwin dengan pemain tenis India, Mahesh Bhupathi dengan siapa dia mempunyai anak perempuan.

Miss Universe

Di Miss Universe 2000 di Cyprus, dia mencapai skor tertinggi dalam pertandingan baju renang dan skor temuduga finalisnya adalah skor individu tertinggi dalam mana-mana kategori dalam sejarah pertandingan Miss Universe, kerana wawancaranya menyaksikan majoriti hakim memberinya maksimum 9.99 markah.

Selepas persoalan terakhir beliau, di mana dia melancarkan pertandingan Miss Universe (dan pelukis kecantikan yang lain), dia menjadi Miss Universe kedua India. Kemenangan Dutta menyebabkan pelantikannya sebagai Duta Muhibah UNFPA pada tahun 2001. Pada tahun yang sama, Priyanka Chopra dan Dia Mirza memenangi gelaran Miss World dan Miss Asia Pacific masing-masing yang memberikan India kemenangan triple yang jarang berlaku dalam dunia permaidani kecantikan.

Lara juga dipilih sebagai ‘Miss Grand Slam 2000’ oleh portal pertandingan, Beauties Global yang meraih semua perwakilan dari pesaing kecantikan Grand Slam pada tahun 2000. Dia adalah pemenang pertandingan kecantikan pertama dari India untuk memenangi gelaran ini.

Kerjaya filem

Kerja terkini (2011-sekarang)

Pada tahun 2011, filem pertamanya sebagai pengeluar, Chalo Dilli dibebaskan. Filem ini adalah kejayaan yang baik, kerana ia dibuat pada anggaran sederhana sebanyak ₹ 50 juta (US $ 720,000). Selain itu, persembahan Dutta dalam filem itu dipuji oleh pengkritik terkemuka. Dia melakukan nombor item dan mempunyai kemunculan khas dalam filem Don 2 dan filem itu merupakan kejayaan utama terutama nombor item Lara.

Berikutan pemergian pasca kehamilannya dari pawagam Hindi, Dutta menandatangani filem bertajuk David. Penggambaran bermula pada Ogos 2012 dan dia akan mempunyai peranan yang sangat penting dalam filem itu mengikut pengarahnya, Bejoy Nambiar. Filem ini dikeluarkan 1 Februari 2013 dan menerima ulasan bercampur. Dia menandatangani sekuel No Entry berjudul No Entry Mein Entry.

Pada tahun 2015, dia membintangi filem Singh Is Bliing. Filem ini menjadi kejayaan kewangan, yang melonjak ke atas 1.16 bilion di seluruh dunia. Dia memainkan peranan ‘Leena Becker’ dalam filem Fitoor, yang dikeluarkan pada 2016. Dia memainkan peranan penting dalam drama drama sukan Azhar. Pada tahun 2018, dia muncul dalam filem Selamat Datang ke New York.

Yoga

Lara Dutta aktif dalam yoga, dan menawarkan beberapa video di YouTube, terutamanya untuk yoga pra-salji. Semasa kehamilannya pada tahun 2012, dia melancarkan DVD sendiri yang terdiri daripada rutinitas pranatal dan teknik meditasi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: