10 Tarikan Pelancong Tertinggi di Isle of Man

0

28

- Advertisement -

Isle of Man, kira-kira 33 batu panjang dan 12 meter lebar, terletak di Laut Irlandia – kira-kira pertengahan antara England, Ireland Utara, dan Scotland. Mempunyai iklim yang lembut, pulau percutian popular ini mempunyai lebih daripada 100 mi pantai yang indah, yang terdiri daripada pantai berpasir yang menyapu dan tebing terjal yang curam. Kebanyakan pulau ini berbumbung dan berbukit dengan campuran yang indah di lembah dan hutan, dataran rendah lembut, glen sempit dengan air terjun, dan kawasan hutan.

Walaupun Isle of Man tidak tergolong dalam UK, ia adalah ketergantungan mahkota. Pulau ini mempunyai parlimen sendiri, Mahkamah Tynwald, yang tertua di dunia (Ratu adalah Maha Berkuasa dan Pemilik Tuan Pulau dan diwakili oleh seorang Leftenan Gabenor). Pulau ini – yang dikenali di seluruh dunia perlumbaan motosikal TT (Pelancong Trophy) terkenal – mudah diakses dengan feri dari Liverpool. Dan ia juga mempunyai syarikat penerbangan sendiri, Manx Air, menyediakan penerbangan ke dan dari kebanyakan lapangan terbang Inggeris, Scotland dan Ireland yang lebih besar.

Lihat juga: Di mana Tetap di Isle of Man

1 The Town of Douglas

Bandar Douglas Jim Linwood / foto diubahsuai

Douglas, ibukota negara kecil yang kecil ini, menjangkau teluk yang indah ke arah aliran sungai Douglas. Pengunjung menghargai berjalan-jalan 2 mi Promenade dengan pemandangan yang sangat baik di seberang teluk besar, dengan mengambil tanda seperti pelabuhan dan Menara Perlindungan, sebuah struktur seperti istana kecil yang dibina untuk pelayar-pelayar yang diangkut kapal di St Mary’s Isle. Bandar ini menawarkan pelbagai jenis penginapan, dari hotel-hotel mewah hingga rumah tetamu yang sederhana. Pelbagai tarikan pelancong termasuk trem-trem, kolam renang dan golf. Bangunan-bangunan yang indah menyerupai jalan-jalan, seperti Bangunan Legislatif (rumah parlimen Manx) dan diubah suai Villa Marina dan Taman, yang menganjurkan konsert luar biasa. Dewan Diraja dan Teater Gaiety yang sangat baik adalah tempat untuk pelbagai acara kebudayaan.

2 Douglas Head

Douglas Head Jim Linwood / foto diubah suai

Beberapa pandangan terbaik di Isle of Man boleh diperolehi dari Douglas Head, sebuah tebal berbatu yang menghadap pelabuhan Douglas dan boleh diakses sepanjang Marine Drive bersejarah. (Pastikan untuk berhenti untuk membuat foto ketika anda masuk ke pintu gerbang pengemudi.) Selain pandangannya, di sini anda akan mendapati yang terkenal Grand Union Camera Obscura. Bertentangan di lereng bukit, tarikan abad ke-19 yang telah diubahsuai yang unik ini menggunakan cahaya semulajadi dan satu siri cermin untuk memproyeksikan imej kawasan sekitarnya ke dinding bangunan gelap untuk kesan yang menakjubkan. Satu lagi peninggalan populariti pulau di kalangan pelancong Victoria adalah amfiteater lama, langkah konkrit dan tahap masih duduk di tempatnya. Satu lagi mercu tanda ialah Patung William Hillary, penghormatan kepada pengasas Institut Lifeboat Kebangsaan Diraja dan pemastautin lama di pulau itu.

3 Tynwald Day

Tynwald Day Jim Linwood / foto diubah suai

Tiada pelawat ke Isle of Man pada awal bulan Julai harus terlepas upacara Hari Tynwald yang sangat baik, sebahagian daripada perayaan Minggu Kebangsaan Manx. Diadakan setiap 5 Julai sejak 1417 di Tynwald Hill di St John’s, sebuah bukit kuno Gangsa kuno, acara itu melihat pengisytiharan semua undang-undang yang diluluskan oleh parlimen pulau sepanjang tahun sebelumnya dalam kedua-dua Manx dan Bahasa Inggeris.

Beribu-ribu penonton pergi ke St John untuk menonton upacara dan perarakannya yang panjang, serta turut serta dalam pameran dan pameran percuma, pameran percuma, dan paparan bunga api yang luar biasa. Walaupun anda tidak boleh berada di sana untuk Hari Tynwald, pastikan anda melawat tapak bersejarah dan Batu Milenium yang didirikan dari batu-batu yang dikumpulkan dari setiap paroki pulau itu untuk meraikan ulang tahun Parlimen ke-1,000 pada tahun 1979.

4 Muzium Manx

Muzium Manx yang sangat baik memperkatakan lebih daripada 10,000 tahun sejarah pulau. Memaparkan termasuk penerbitan semula bilik dan peralatan domestik masa lalu, serta karya seni oleh seniman Manx dan pelukis Inggeris lain di Galeri Seni Negara muzium. Nota khusus adalah koleksi bahan penting dari tempoh Celtic dan Viking, termasuk koleksi salib Manx. Sorotan lain termasuk paparan dan artifak yang berkaitan dengan perlumbaan TT yang terkenal di pulau itu, serta kehidupan semasa dua perang dunia. Muzium ini juga merupakan rumah kepada Perpustakaan Negara, serta kedai hadiah dan kedai hadiah.

Jam: Isnin-Sabtu, 10 pagi-5 petang

Kemasukan: Percuma

Alamat: Kingswood Grove, Douglas, Isle of Man, Douglas

5 Castletown dan Castle Rushen

Castletown dan Castle Rushen Jim Linwood / foto diubahsuai

Castletown, selama berabad-abad ibukota pulau itu, di mana anda akan menemui Castle Rushen. Kediaman diraja ini dibina di atas tapak kubu Viking abad ke-13 yang terdahulu. Dan walaupun zamannya, Istana ini sangat terpelihara dan berdiri di lokasi yang menonjol di pusat bandar.

Sorotan termasuk jam di menara selatan (yang dibentangkan oleh Elizabeth I pada tahun 1597), jam matahari yang unik dengan 13 panggilan, dan salah satu khazanah terbesar pulau itu: salib Celtic yang dibawa dari pulau kecil kecil, Anak Lembu Man. Istana ini berfungsi sebagai muzium yang mempamerkan kehidupan bekas raja-raja di pulau itu. Panduan dalam pakaian zaman menambah udara keaslian. Juga nota di Castletown adalah Sekolah Grammar Lama yang ditubuhkan di St Mary’s Chapel pada tahun 1702 dan kini sebuah muzium yang mendokumentasikan pendidikan dalam zaman Victoria, bersama dengan Muzium Nautika dengan koleksi model kapal bersejarah yang mengagumkan.

Jam: Harian, 10 pagi-5 petang (Mac-Nov)

Kemasukan: Dewasa, £ 6; Kanak-kanak, £ 3

Alamat: Arbory ​​Rd, Castletown, Isle of Man

6 The Isle of St Patrick dan Peel Castle

The Isle of St Patrick dan Peel Castle David Merrett / foto diubahsuai

Di luar pelabuhan di komuniti kecil Peel dan dihubungkan dengan jalan raya adalah Isle of Stella yang berbatu di mana terletak Peel Castle, struktur batu pasir merah yang mengagumkan yang dikelilingi oleh tembok batu tua. Istana Peel pada asalnya merupakan tempat ibadat sebelum menjadi benteng Magnus Barefoot, Viking King of Mann abad ke-11. Maklumat penting termasuk Gereja St Patrick dan Menara Pusingan, yang bermula dari abad ke-11, serta Menara Gatehouse dengan pemandangan panoramiknya dan Dewan Besar Garrison abad ke-16. Ia terletak di dalam tembok istana yang akan anda dapati Katedral abad ke-9 St Germanus, dengan kancil dan crypt abad ke-13 yang luar biasa. Selepas itu, pastikan anda melawat berdekatan House of Manannan dengan replika rumah Celtic replika dan rumah panjang Viking.

Jam: Harian 10 pagi-5 petang (Mac-Nov)

Kemasukan: Dewasa, £ 5; Kanak-kanak, £ 2.50

Alamat: W Quay, Peel, Isle of Man

7 The Isle of Man TT

Isle of Man TT Kem Jonathan / foto diubah suai

Terima kasih kepada kekurangan sekatan kelajuan di banyak jalan luar bandar, Isle of Man telah lama terkenal sebagai landasan persaingan untuk perlumbaan motosikal. The Tourist Trophy – sekarang sering dikenali sebagai TT – adalah salah satu perlumbaan formal pertama di sini, mengesan akarnya kembali ke perlumbaan sulungnya pada tahun 1907. Litar yang digunakan untuk acara itu, yang berlangsung dari akhir Mei hingga awal bulan Jun, berada di utara pulau itu. Ia bermula dan berakhir di Douglas, mengambil di Crosby, St John, Kirk Michael, Ramsey dan titik tertinggi di pulau itu, Snaefell (2,036 kaki) untuk jarak keseluruhan 37 mi. Dengan kelajuan purata 115 mph, mesin-mesin ini “melayang” berat di sepanjang lorong-lorong negara sempit, terjun ke bawah dan lengkung tajam untuk peluang di trofi, sering melengkapkan laluan dalam masa kurang dari 18 minit.

8 Editor Pick The Roda Laxey dan Keretapi Pulau

Roda Laxey dan Keretapi Pulau

Terletak di antara Ramsey dan Douglas adalah kota resort kecil Laxey, destinasi yang mesti dikunjungi untuk keindahannya yang indah dan tarikan bersejarah yang indah. Cara yang menyeronokkan untuk sampai ke Laxey adalah melalui Manx Electric Railway, yang menghubungkan bandar dengan Ramsey dan Douglas. Keretapi mengukur sempit ini membentang kira-kira 17 batu di seluruh pulau itu, dan banyak hentian yang dijadualkan membolehkan perjalanan dipecahkan.

Ia berada di Laxey anda akan menemui yang sama-sama menghiburkan Snaefell Mountain Railway, menghubungkan kampung melalui jalur 5 mi yang panjang ke puncak tertinggi pulau itu (2,036 kaki). Di sana, empat negara Ireland, Scotland, England dan Wales dapat dilihat pada hari yang jelas. Tetapi tarikan pelancong yang paling terkenal di bandar ini ialah Lady Isabella, sebuah kincir air 72 kaki besar yang dibina pada tahun 1854 untuk mengepam air keluar dari lombong-lombong utama Syarikat Laxey (sekali) Great Mining. Roda air kedua, Roda Snaefell (Lady Evelyn) terletak di Laxey Glen Gardens hanya beberapa minit berjalan kaki.

9 Port Erin

Port Erin David Merrett / foto diubah suai

Resort Port Erin yang indah terletak di ketinggian teluk yang terlindung oleh Kepala Bradda 400 kaki tinggi. Ia adalah titik terminal kereta api stim lama yang kecil dari Douglas, 15 batu Kereta Api Isle of Man. Masyarakat kecil ini juga merupakan tempat yang bagus untuk memulakan lawatan mendaki pulau. Untuk sesetengah pemandangan yang paling liar dan paling indah di pulau ini, berjalan kaki di sepanjang tebing ke Fleshwick Bay dan kemudian meneruskan perjalanan ke pedalaman ke Niarbyl dan Dalby sangat disyorkan. Di tempat-tempat, tebing terjun secara dramatik terus ke laut, menawarkan banyak pemandangan yang sangat baik dan tempat piknik.

Pelancong sebenarnya perjalanan ke Port Erin dari seluruh pulau untuk pantai berpasir di pelabuhan yang tertutup, taman yang indah, kafe dan matahari terbenam di Port Erin Bay. Pastikan untuk mencari plak peringatan kepada Manxman yang terkenal yang berasal dari Port Erin: Fletcher Christian. Dia menghasut pemberontakan yang terkenal di Bounty; lawannya, Kapten Bligh, dikatakan telah berkahwin di pulau itu.

10 Kampung Rakyat Cregneash

Cregneash Folk Village Jim Linwood / foto diubah suai

Terletak di Mull Hill jauh (430 kaki) dan bandar paling selatan di pulau itu, Cregneash adalah di mana anda akan menemui sekumpulan enam kuburan ruang yang dikenali sebagai Mull Circle, atau Meayll Circle. Kampung itu sendiri terkenal dengan peranannya sebagai “muzium hidup” yang mengekalkan cara hidup Manx tradisional. Dotted di sekitar kampung ini adalah bangunan ladang dan kotej abad ke-19 yang dipelihara dengan baik, kebanyakannya jerami. Haiwan ladang termasuk kuda bajak, domba Loghtan dan lembu shorthorn (dan, tentu saja, kucing Manx). Demonstrasi kraf dan teknik petani lama boleh didapati, seperti kadar pertama yang ditawarkan. Satu lagi “muzium hidup” untuk diperiksa adalah Muzium Grove Victorian Life yang indah, yang terletak di rumah musim panas bekas Duncan Gibb. Pedagang Liverpool dengan jujurnya mendokumentasikan kehidupan negara di zaman Victoria.

Jam: Harian 10 pagi-4 malam (Mac-Nov)

Kemasukan: Dewasa, £ 5; Kanak-kanak (di bawah 18 tahun), £ 2.50

Di mana untuk Tetap di Isle of Man untuk Sightseeing

Kami mengesyorkan hotel-hotel yang menarik ini di Douglas, berhampiran dengan pusat bandar dan laut, di Isle of Man yang indah:

  • Regency Hotel: hotel pinggir laut yang mewah, hujung utara Douglas Promenade, perkhidmatan yang hebat, bilik yang luas, restoran berpasir kayu.
  • Hotel Claremont: harga jarak pertengahan, lokasi pinggir laut, gaya kontemporari, tilam busa memori, perkhidmatan turndown.
  • Hotel Empress: hotel pinggir laut 3-bintang, rumah bandar Victoria, bilik mandi marmar, Sarapan Inggeris percuma.
  • Adelphi Hotel: hotel bajet, berjalan kaki ke bandar Douglas, nilai hebat, sarapan pagi percuma yang disediakan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: