Advertisements

Volkswagen Beetle – pengeluaran unit terakhir selesai

14

Volkswagen Beetle lepas ini akan jadi lembaran sejarah yang tersendiri dalam peta automotif dunia. Unit pengeluaran terakhir bagi Beetle generasi ketiga di kilang pemasangan di Puebla, Mexico telah pun disempurnakan. Sebuah coupe dalam warna Stonewashed Blue, unit terakhir ini akan dipamerkan di muzium tempatan Volkswagen di bandar berkenaan.

Model generasi kedua dan ketiga Beetle dikeluarkan dari kilang Mexico berkenaan. Bagi versi generasi kedua, ia mula dipasang dan dikeluarkan pada tahun 1998 dan mencatatkan angka jualan 1.2 juta unit sehingga diakhir tempoh pengeluarannya pada 2010. Generasi ketiga pula mula diperkenalkan pada 2011, dengan lebih 500,000 unit dikeluarkan sejak itu.

Beetle “original”, atau turut dikenali dengan Type 1 di AS, terjual sebanyak 21.5 juta unit sepanjang hayatnya, dengan pengeluaran terakhir turut dijalankan di Puebla pada 2003. Keseluruhannya, dua generasi terakhir Beetle yang dikeluarkan itu terdiri daripada 23 warna luaran, 32 kemasan dalaman, 13 padanan sistem jana kuasa yang berbeza serta 19 edisi istimewa – ini termasuk Dune, Denim, Coast dan #PinkBeetle – dan terjual di 91 pasaran seluruh dunia.

15.jpg

“Susah untuk membayangkan Volkswagen tanpa Beetle. Sejak mula, ia menjadi petanda terhadap kemampuan syarikat untuk bersaing di dalam industri automotif dunia. Peranannya dalam mengembangkan jenama Volkswagen juga tidak dapat dinafikan dan akan diingati selalu,” jelas CEO Volkswagen Group Amerika, Scott Keogh.

Penamatan pengeluaran Beetle ini akan memberi ruang kepada pengeluaran SUV kompak terbaru syarikat itu untuk dikeluarkan dari kilang Puebla berkenaan. SUV kecil di bawah Tiguan itu akan turut disertai oleh Atlas, sebuah SUV untuk pasaran Amerika Utara. Untuk pasaran Malaysia, semalam telah diperkenalkan edisi khas untuk memperingati Beetle.

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: