Artis India- Sushmita Sen

03.jpg

Sushmita Sen (lahir 19 November 1975) adalah seorang pelakon dan model filem India yang dinobatkan sebagai Femina Miss India pada 1994 dan kemudian memenangi pertandingan Miss Universe 1994 pada usia 18 tahun. Sen adalah wanita India pertama untuk memenangi pertandingan. Terutamanya dikenali kerana kerja beliau dalam filem-filem Hindi, dia juga muncul dalam filem bahasa Tamil dan Bengali. Dia telah memenangi beberapa anugerah termasuk Anugerah Filmfare.

Dia membuat debutnya dengan filem Hindi di Dastak pada tahun 1996. Musikal Tamil Ratchagan (1997) adalah kejayaan komersilnya yang pertama. Beliau memainkan peranan dalam filem-filem yang berjaya di pasaran termasuk Sirf Tum (1999), Biwi No.1 (1999), Main Hoon Na (2004) – kejayaan komersilnya yang terbesar dan Maine Pyaar Kyun Kiya? (2005).

Kehidupan awal

Sen dilahirkan di Baidya keluarga di Hyderabad. Ibu bapanya ialah Shubeer Sen, bekas Panglima Angkatan Tentera Udara India, dan Subhra Sen, seorang pereka perhiasan dan pemilik kedai berasaskan Dubai. Dia mempunyai dua adik beradik, seorang kakak bernama Neelam dan abang bernama Rajeev.

Beliau telah menghadiri Institut Jubli Emas Tentera Udara di New Delhi dan St. Ann High School di Secunderabad, tetapi tidak melanjutkan pendidikan tinggi.

Pageantry

Femina Miss India

Pada tahun 1994, sebagai seorang remaja, Sen menyertai pertandingan Femina Miss India. Dia memenangi gelaran ‘Femina Miss India’, memperoleh hak untuk bersaing di pertandingan Miss Universe 1994.

Miss Universe

Pada pertandingan Miss Universe, Sen menduduki tempat ketiga secara keseluruhan dalam pendahuluan, di belakang Miss Colombia Carolina Gómez dan Miss Greece Rea Totounzi. Sen pergi ke tempat kedua, kelima dan ketiga dalam pusingan berikutnya dan akhirnya memenangi gelaran dan mahkota Miss Universe 1994. Dia adalah orang India pertama yang memenangi gelaran.

Selepas Kumpulan Times melepaskan hak untuk memilih wakil India untuk Miss Universe, projek Sen, I Am She – Miss Universe India, mengambil alih. Ia berlari selama tiga tahun (dari 2010 hingga 2012). Pada 2013, Femina telah dianugerahkan semula kontrak itu.

Miss Universe 2016

Sebagai perayaan ke-65 Miss Universe, 23 tahun selepas memenangi pertandingan itu, dia kembali ke Manila, Filipina, pada Januari 2017, sebagai salah satu hakim Miss Universe 2016 ratu cantik. Pertandingan itu berlangsung di Mall of Asia Arena, Pasay, Metro Manila, Filipina pada 30 Januari 2017. Menyertai dia sebagai hakim ialah Cynthia Bailey, Mickey Boardman, Francine LaFrak, Miss Universe 2011 Leila Lopes, dan Miss Universe 1993 Dayanara Torres.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: