04.jpg

- Advertisement -

Sana Khan (juga dikenali sebagai Sana Khaan) adalah seorang pelakon, model dan penari India. Khan memulakan kerjayanya dalam pemodelan dan terus muncul dalam iklan dan filem ciri. Dia telah muncul dalam filem-filem India selatan, iklan TV, persembahan tarian dalam filem dalam penampilan istimewa, dan untuk pameran televisyen realiti. Dia telah bertindak dalam 14 filem dalam 5 bahasa dan telah muncul di lebih daripada 50 filem iklan. Beliau adalah seorang peserta dalam pameran realiti Bigg Boss pada tahun 2012 dan menjadi finalis.

Kehidupan awal

Sana Khan dilahirkan dan dibesarkan di Mumbai (Dharavi). Ayahnya adalah seorang Muslim Malayali dari Kannur, Kerala dan ibunya, Saeeda, berasal dari Mumbai. Dia kini bertarikh koreografer Melvin Louis.

Kerjaya

Filem

Khan membuat debutnya dalam pertunjukan filem Hindi dewasa Yehi Hai High Society, yang dilancarkan pada bulan Mac 2005. Dia kemudiannya muncul dalam iklan televisyen dan filem iklan lain.

Filem debut filem Tamil, Silambattam dihasilkan oleh Lakshmi Movie Makers, dan dikeluarkan pada Disember 2008. Silambarasan, pelakon utama filem, yang sebelum ini telah menandatangani dan kemudiannya menjatuhkannya sebagai peranan dalam filem Kettavan, memanggilnya sekali lagi untuk peranan utama wanita di Silambattam selepas melihat iklannya dengan Shahrukh Khan. Dia berkata dalam temu bual dengan The Hindu, “Silambarasan datang ke Mumbai mencari wajah baru untuk filem Silambattam, dan dia melihat saya dan memilih saya, saya tahu saya terpaksa bekerja keras untuk menjadikannya lebih besar dalam industri filem Tamil.” Khan menganggap filem itu sebagai rehat pertama. Dia mendapat pujian atas gambarannya tentang seorang gadis kampung brahmin yang bercakap, yang bernama Janu dalam filem itu, dan memenangi Anugerah Pelakon Baru Terbaik ITFA 2009 di Singapura.

Pada Mac 2010, filem Tamil seterusnya, Thambikku Indha Ooru dibebaskan. Kemudian pada tahun itu, Khan menjelajah industri filem Telugu, yang muncul di Kalyanram Kathai Nandamuri Kalyan Ram, yang dilancarkan pada November 2010. Pelancaran seterusnya Khan ialah thriller dua bahasa Gaganam / Payanam pada Februari 2011 – ditembak di Telugu dan Tamil, masing-masing – yang berdasarkan tema jack-jack pesawat.

Pada bulan Mei 2011, Khan melangkah masuk ke filem Kannada dengan Golden Movies ‘Kool … Sakkath Hot Maga. Pada September 2011, filem Tamil yang seterusnya, Aayiram Vilakku, dibebaskan, di mana Khan memainkan peranan seorang gadis Madurai. Dalam filem Telugu pada bulan Mac 2012 Encik Nookayya Khan memainkan peranan seorang pelayan di sebuah pub, sambil menambah glamor kepada filem itu. Khan membuat debut filem Malayalamnya dengan Climax yang longgar berdasarkan filem Hindi The Picture Dirty dan dia memainkan peranan terlambat aktres India Selatan Silk Smitha. Khan juga telah menandatangani filem Tamil yang keenam, Thalaivan dengan Bas, yang dihasilkan oleh Blue Ocean Pictures.

Dia bermain sebagai anak perempuan antagonis utama Danny Denzongpa dalam filem Bollywood, Jai Ho, dengan penembakan filem bermula pada bulan Mac 2013 di Dubai  dan dikeluarkan pada 24 Januari 2014. Khan melakukan filem Wajah Tum Ho bertentangan dengan Sharman Joshi dan Gurmeet Choudhary. Filem ini adalah kegagalan di Box Office India. Pemandangannya yang berani dengan Gurmeet dan Rajneesh Duggal dalam filem itu banyak dibincangkan selepas treler itu dikeluarkan di YouTube. Khan melakukan penampilan khas di Toilet: Ek Prem Katha di mana dia dilihat menggambarkan peranan teman wanita Akshay Kumar. Filem yang akan datang ialah Tom, Dick dan Harry 2 di mana dia akan berkongsi skrin bersama Aftab Shivdasani dan Sharman Joshi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d