Artis India- Trisha Krishnan

04.jpg

- Advertisement -

Trisha Krishnan (dilahirkan pada 4 Mei 1983), dikenali sebagai Trisha, adalah seorang pelakon dan model filem India, yang kebanyakannya bekerja dalam filem Tamil, di mana dia telah menubuhkan dirinya sebagai pelakon utama. Dia perasan selepas memenangi beberapa kontes kecantikan seperti pertandingan Miss Madras (1999), yang menandakan kemasukannya ke dalam filem.

Selepas muncul dalam peranan sokongan dalam filem Tamil 1999 Jodi, dia memegang peranan utama dalam filem Mounam Pesiyadhe 2002. Dia kemudian menjadi terkenal dalam filem-filem yang berjaya, Saamy (2003) dan Ghilli (2004) di pawagam Tamil dan Varsham (2004) di pawagam Telugu. Dia terus memenangi anugerah dua kali lagi untuk Nuvvostanante Nenoddantana (2005) dan Aadavari Matalaku Ardhalu Verule (2007). Pada tahun 2010, dia membuat debut Bollywoodnya di Khatta Meetha. Beliau dilihat dalam pertunjukan kerjaya beliau yang terbaik di Abhiyum Naanum (2008), Vinnaithaandi Varuvaayaa (2010) yang mana dia memenangi Anugerah Vijay untuk Heroine Kegemaran dan dicalonkan untuk Anugerah Pelakon Tamil Filmfare Terbaik.

Kerjaya filem

Kerjaya awal 1999-2003

Tidak lama selepas kejayaan lamanya, Trisha memulakan kerjaya lakonannya dalam peranan unimited sebagai rakan Simran di Jodi. Projek pertama yang diterimanya ialah Lesa Lesa, yang diarahkan Priyadarshan, dengan poster promosi untuk filem tersebut, juga membuat tawaran untuk membintangi lagu musikal A R Rahman, Enakku 20 Unakku 18 (2003). Bagaimanapun kedua-dua siaran projek itu terlewat teruk, dan pelepasan pertamanya adalah Mounam Pesiyadhe Ameer bertentangan dengan Surya Sivakumar. Filem ini menjadi kejayaan yang sederhana di box office dan berjaya mendapatkan credentials untuk Trisha, dengan pengkritik yang mendakwa bahawa dia adalah “tidak diragukan lagi mencari baru yang menyegarkan, dengan mata berkilau dan sikap menarik”, juga akan memuji artis dubbing, Savitha Reddy, yang sejak itu kerap dijuluki untuk Trisha. Manasellam, projek keduanya, melihatnya memainkan pesakit kanser; tetapi filem itu tidak disedari walaupun ulasan positif untuk filem dan pelakon itu.

Siaran berikutnya ialah filem polis Diraja Hari, Saamy dengan Vikram. Dia memainkan gadis Brahmin yang berkemahiran tinggi dan menerima maklum balas positif untuk persembahannya, dengan pengulas Sify memetik bahawa dia “menarik minat” dan kelihatan “glamor”, dan lain-lain kritikan menulis bahawa dia kelihatan “sangat cantik” dan sesuai dengan peranannya. The masala flick menjadi blockbuster terbesar tahun ini, melonjak ₹ 16 crores, dan mendarat tawaran Trisha baru, termasuk beberapa pengeluaran yang tinggi-bajet. Lesa Lesa, yang sepatutnya menjadi debutnya, dikeluarkan kemudian. Musical romantik, berdasarkan filem Summer Malayalam 1998 di Bethlehem, ulasan positif yang dijumpai secara umumnya. Mengikuti Lesa Lesa, dia muncul di Alai yang terbukti tidak berjaya di box office. Kemudian mengeluarkan Enakku 20 Unakku 18 yang tidak berjaya secara komersil tetapi merupakan filem perasan yang baik kerana muzik dan visual serta membantu kerjayanya.

2004-2008

Pada tahun 2004, dia mendakwa di pawagam Telugu dengan filem percintaan M S Raju, Varsham, yang menjadikannya sensasi semalaman. Pengkritik memuji penampilannya sebagai Sailaja, seorang gadis kelas menengah yang menjadi bintang filem atas desakan ayahnya; Jeevi dari Idlebrain mendakwa bahawa dia “cantik” dan “tambah besar kepada filem”, menandakan persembahannya sebagai “semula jadi”, manakala Sify menyatakan bahawa dia telah “mengubah dirinya menjadi pelakon yang baik dengan kehadiran skrin besar”. Seorang pengkritik dari fullhyderabad.com memuji beliau, dengan menyatakan bahawa dia telah menunjukkan mengapa Tamil Nadu “sibuk membina sebuah kuil”, terus menambah bahawa dia kelihatan “begitu segar dan halus, anda merasa seperti membawanya ke mawar”. Walaupun filem ini berjaya secara komersial, berlari selama lebih daripada 175 hari, diisytiharkan sebagai “hit sensasi” dan menjadi salah satu yang paling hebat tahun ini, Trisha telah diberikan Telugu Filmfare, serta Anugerah Santosham untuk Pelakon Terbaik. Beliau juga menawarkan peranan yang sama dalam pembuatan semula Tamil Mazhai, yang bagaimanapun ditolaknya. Kemudian pada tahun itu, dia menggubalkan wanita memimpin Vijay dalam filem komedi tindakan Ghilli. Dia memainkan watak Dhanalakshmi, seorang gadis yang tidak berdaya, yang seorang pemain Kabaddi cuba menyelamatkan dari cengkeraman seorang penjahat berpengaruh, yang ingin menikahinya, dengan kebanyakan pengkritik menyetujui prestasinya dibayangi oleh Vijay dan Prakash Raj khususnya. Filem ini akhirnya menghasilkan filem Tamil paling hebat tahun ini, meraikan masa lari 175 hari, dan kekal sebagai kejayaan komersial terbesar Trisha setakat ini. Dia kemudian muncul dalam peranan kecil dalam drama politik Mani Ratnam, Aayutha Ezhuthu, yang dibintangi sebagai sebahagian daripada pelakon ensemble termasuk Siddharth, Madhavan dan Surya. Filem itu, walaupun ulasan yang menggembirakan, dilakukan dengan tidak baik di box office, ketika dia kembali mengalahkan tiga pelakon lelaki utama.

Dalam dua tahun berikutnya, Trisha mempunyai 12 pelepasan secara keseluruhan, yang semuanya melambangkan dirinya sebagai pendahulu wanita. Dia adalah sebahagian daripada dua aksi beraja lelaki-masala Thirupaachi dan Aaru, yang diarahkan oleh Perarasu dan Hari, yang kedua-duanya hanya menawarkan peranan terhad untuknya, dengan bekas itu menjadi kejayaan komersial utama. Dalam projek Telugu yang kedua, drama sentimental Nuvvostanante Nenoddantana, dia membintangi bersama Siddharth. Filem itu, yang menjadi dubur presiden Prabhu Deva, dibuka untuk merasakan ulasan, dengan Trisha menerima pujian sebulat suara untuk penggambarannya sebagai gadis desa Siri, yang memperoleh tiga hadiah Pelakon Terbaik, termasuk Anugerah Filmfare berturut-turut dan Anugerah Nandi pertamanya. Idlebrain menyatakan bahawa dia adalah “sangat hebat. Kelihatannya lembut, wajah yang tidak bersalah dan pakaian tradisional Telugu membuatnya merawatnya”, melabelkan lagi ekspresi dan “kelakuan nakal” sebagai cemerlang, manakala Sify menulis tentang Trisha bahawa dia “Yang luar biasa sebagai Siri […] Ia adalah prestasi kerjaya beliau yang terbaik dan dia telah cemerlang di seluruh.” Filem itu akhirnya mendapat lapan Anugerah Filmfare Selatan, yang paling pernah dilakukan oleh mana-mana Telugu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: