10 Hari Perjalanan Terbaik dari Messina

39

- Advertisement -

Mudah dijangkau dari Messina terletak pemandangan indah yang indah, seperti pedalaman pedalaman Sisilia jatuh ke Laut Tyrrhenian. Di lepas pantai adalah Kepulauan Aeolian, gugusan gunung berapi yang indah, beberapa yang pupus dan yang lain sangat hidup. Pantai menyusuri pantai, dan jalan-jalan berliku memanjat ke bukit-bukit untuk kampung-kampung kecil, beberapa dinobatkan oleh istana. Kerana sejarah gunung berapi berterusan Sicily, tidaklah mengejutkan untuk mencari mata air panas dan spa di sini juga – cari nama bandar yang termasuk “Terme” untuk menunjukkan ini. Tarikan-tarikan di bandar-bandar dan kampung-kampung di sepanjang pantai yang indah ini adalah kunci rendah dan dinikmati oleh penduduk tempatan lebih daripada pelancong asing, jadi anda berpeluang untuk bercampur dengan Sicily dan Itali dan berkongsi cara hidup mereka.

1 Kepulauan Aeolian

Kepulauan Aeolian

Di luar pantai utara Sicily, Kepulauan Aeolian boleh dicapai dari Messina atau Milazzo dengan feri. Dari ketinggian laut 4,000 meter, kepulauan tujuh kepulauan utama adalah Vulcano (paling dekat dengan pantai Sisilia), Lípari, Salina, Filicudi, Alicudi, Panarea, dan Stromboli – gunung berapi aktif yang memaparkan pemandangan hebat hampir setiap malam . Pulau-pulau ini menawarkan destinasi percutian ideal, dengan iklim yang lembut, landskap gunung berapi, dan peninggalan kuno, tetapi juga dengan peluang mereka untuk mendaki, menyelam, dan sukan air. Tarikan-tarikan ini dipadankan dengan infrastruktur pelancongan hotel, rumah tamu, tapak perkhemahan, dan sewa bot.

Pulau-pulau ini berasal dari gunung berapi, dan anda akan melihat fumaroles mereka, air panas dan sulfur, dan gunung berapi yang masih aktif di Stromboli. Pantai pergunungan yang berbukit yang menjadikan pulau-pulau ini begitu indah disebabkan oleh aktiviti gunung berapi yang lalu dan oleh hakisan laut yang tidak terhingga. Orang telah tinggal di sini sejak zaman Neolitik, ketika penduduk menggunakan sungai gunung berapi obsidian untuk membuat senjata dan peralatan, yang mereka diniagakan di tempat lain. Bersama dengan bot dari Messina dan Milazzo, anda dapat mengakses pulau-pulau yang indah ini pada musim-musim dari Palermo, Cefalù, dan Naples.

Dari mana-mana pulau, masing-masing mempunyai rasa dan rayuan masing-masing, pastikan untuk mengambil perjalanan bot untuk melihat teluk tersembunyi dan pemandangan pantai. Salah satu perjalanan bot yang menarik di Kepulauan Aeolian adalah untuk timbunan laut basalt 43 meterStrombolicchio, yang bermaksud Little Stromboli. Ia terletak kira-kira dua kilometer dari Stromboli dan dianggap telah terbentuk oleh gunung berapi yang sama. Pada tahun 1920-an, bahagian atas telah meletup untuk membentuk satu platform untuk sebuah rumah api, dan satu penerbangan 200 langkah telah diukir ke tebing untuk mengaksesnya. Kerana pulau itu adalah rumah bagi spesies tumbuhan dan kadal yang sangat jarang, akses dikendalikan, tetapi anda dapat menaiki kapal dengan bot.

2 Lípari

Lípari

Bandar utama pulau Lipari Aeolia, juga bernama Lípari, terletak di pantai timur, sebuah bandar yang sempit jalan-jalan sempit dengan bukit istana di terasnya, bersempadan dengan Marina Lunga di utara dan Marina Corta di selatan. Pada zaman purba, acropolis berdiri di sini, digantikan oleh istana abad pertengahan pada abad ke-13 dan oleh kubu yang dibina di bawah Kaisar Charles V pada abad ke-16. Dari pelabuhan, Salita Melingunes naik ke Piazza MazzinSaya, dari mana tangga membawa sepanjang dinding bandar abad ke-16 ke istana. Menara Yunani bermula dari abad keempat dan ketiga SM. The Baroque Katedral San Bartolo patut dilihat, seperti yang sangat baik Museo Archeologico Eóliano di Via Castello di sebelah katedral. Di sini, anda akan melihat penemuan yang digali kembali ke zaman Neolitik, dari milenium kelima SM, apabila alat obsidian dari Lípari telah dieksport ke tanah besar Itali. Ciri utama adalah koleksi penemuan seramik dari kuburan yang berasal dari abad keenam SM sehingga abad ke-3 AD, termasuk zaman Yunani dan Rom. Lebih kecil Ecomuseo Della Memoria menceritakan tentang kuari kutub dan spa haba, kedua-duanya telah digunakan sejak zaman prasejarah. The Taman Arkeologi menunjukkan lapisan penggalian dari Zaman Gangsa melalui zaman Yunani dan Romawi, termasuk teater kecil dan sarcophagi.

3 Monti Peloritani

Monti Peloritani

Julat Peloritani membentang ke barat daya dari Messina, dengan lembah yang terindikasi yang mendalam yang menonjolkan landskap. Pergunungan tertinggi ialah Rocca di Novara, Pizzo di Verna, 1.340 meter dan 1,286 meter, dan Antennamare 1,124 meter, yang boleh anda jangkau dari Messina di jalan panorama yang mengikuti garis rabung. Titik tajam puncak Sidang Kemuncak Rocca di Novara telah menamakannya sebagai “The Matterhorn of Sicily.” Di barat, Monti Peloritani bergabung dengan Monti Nébrodi, garis antara dua yang berjalan lebih kurang di sepanjang SS 185 antara Taormina dan Castroreale Terme. Sebarang laluan yang anda ikuti melalui pergunungan ini akan menjadi indah. Untuk mendaki ke puncak Rocca di Novara, bermula di Novara di Sicilia, pada SS 185, pada ketinggian 650 meter.

Pekan Rometta terletak pada ketinggian 593 meter di lereng utara Monti Peloritani. Bandar ini mendapat tempat dalam sejarah kerana tentangannya yang panjang terhadap serangan Arab ke Sicily. Ini bermula pada 827 dengan kejatuhan Marsala, tetapi Rometta mengekalkan benteng terakhir dan tidak jatuh hingga 925. The Chiesa del Salvatore di Rometta mempunyai luaran yang tidak terpesong, hampir persegi dengan pedalaman dalam bentuk salib Yunani, empat lengan panjang sama. Bangunan tidak konvensional bermula dari zaman Byzantine, sebelum 925, atau dari zaman Norman pada abad ke-12.

4 Montalbano di Elicona

Montalbano di Elicona

Pekan kecil ini di timur laut Sicily mempunyai kedudukan yang luar biasa di lereng barat Monte Burello 960 meter, di atas sungai Torrente Elicona. Ia adalah titik permulaan bagi beberapa laluan gunung dan pemanduan. Di dalam Chiesa Madre di Montalbano adalah relief mezbah yang menggambarkan kehidupan St. Nicholas, sebuah karya sekolah Gagini. Kastil yang indah ini dibina oleh Frederick dari Aragon antara 1302 dan 1311. Jalan yang indah dan berliku berjalan ke selatan dari sini sejauh lulus Portella Zilla, tepat di bawah puncak Monte Castellazzo, pada 1,311 meter.

5 Monti Nébrodi

Monti Nébrodi

Monti Nébrodi, yang juga dikenali sebagai Caronie, adalah kesinambungan ke arah barat dari kawasan Monti Peloritani. Pada Monte Soro mereka naik ke ketinggian 1,847 meter. Pelbagai puncak dan hutan berbatu ini tidak dapat diakses oleh kereta, kerana jalan-jalan di gunung kebanyakannya di sekitar perimeter. Seseorang berlari dari Sant’Agata di Militello di pantai utara. Dari sana, anda boleh sampai ke dusun gunung San Fratello, diikuti oleh DAS Portella della Femmina Morta, pada 1,524 meter. Sebuah jalan mengarah ke Monte Soro, dari mana pandangan-pandangan itu memanjangkan Kepulauan Aeolian dan kepada Mt. Etna di selatan. Di Sant’Agata di Militello adalah ibu pejabat di Parco Naturale dei Nébrodi, yang merangkumi kawasan gunung ini. Bersama-sama dengan maklumat mengenai laluan mendaki, sebuah muzium merangkumi sejarah semula jadi dan manusia di kawasan itu.

6 Messina ke Taormina

Messina ke Taormina

Antara Messina dan Taormina, jalan pesisir, SS 114, mengambil jalan lebih lambat melalui bandar-bandar pantai dan sekitar semenanjung kecil Santa Margherita, manakala 18 autostrada yang lebih cepat memotong jalan yang lebih lurus di selatan. Tidak ada tarikan yang tidak dapat dilalui di sepanjang jalan, tetapi terdapat beberapa bandar kecil yang menarik dan beberapa pemandangan yang indah. Jalan-jalan kecil menuju ke pedalaman, memanjat ke bukit-bukit yang naik dengan cepat dari pantai. Seluruh bahagian utara laluan adalah pemandangan ke pantai Calabria. Walaupun anda mempunyai kebebasan yang kurang untuk meneroka, pemandangan ini juga baik dari garis kereta api yang mengikuti pantai antara kedua-dua bandar.

7 Milazzo

Milazzo

Resort tepi pantai Milazzo mempunyai sebuah bandar raya lama, lengkap dengan sebuah istana, walaupun anda harus bersedia untuk kesan awalnya sebagai pelabuhan industri. Tetapi Borgo Antico (bandar lama) yang berkelompok di bawah istana ini bernilai baik mencari beberapa gereja dan untuk istana itu sendiri. Sejarah terletak di atas lapisan di sini: Bronze Age pondok (anda boleh melihat lubang di mana buasir dipandu); Yayasan Arab; acropolis Yunani; dan sebuah istana abad ke-13 kemudian dibesarkan, kemudian dipulihkan pada tahun 1600-an oleh orang Sepanyol. Walaupun anda berada di sana pada hari Isnin apabila ia ditutup, anda perlu berjalan di sekitar pangkalannya untuk melihat pemandangan Kepulauan Aeolian dan kawasan sekitarnya. Semenanjung kecil yang menghairankan memanjang ke laut di utara bandar, dengan pantai yang cantik dan teluk-teluk berbatu. Milazzo adalah tempat paling dekat bagi bot ke pulau-pulau.

Milazzo Peta – Tarikan-tarikan

8 Giardini Naxos

Giardini Naxos

Batu-batu basalt Capo Schisò jut keluar ke laut ke selatan Capo Taormina, dan di teluk antara mereka adalah bandar cantik Giardini. Long stretches pantai pasir dan sirap telah menyebabkan ia menjadi sebuah resort percutian popular. Di selatan, tanjung Capo Schisò adalah dataran yang subur di mulut Sungai Alcántara. Di sinilah Naxos, bandar Greek pertama di Sicily, terletak. Naxos hari ini adalah sebahagian daripada komuniti Gabungan Giardini Naxos. The Menara Vignazza adalah sebuah menara persegi yang dibina pada tahun 1544 untuk menjaga pantai dari serangan bajak laut Barbary. Zaman pertengahan Istana Schisò, di atas bukit yang rendah di atas pantai, telah dibina semula pada abad ke-16 untuk kegunaan yang sama.

9 Castroreale

Castroreale

Terletak di puncak bukit 400 meter, Castroreale terletak di pedalaman dari bandar pesisir Barcellona Pozzo di Gotto, disambungkan dengan jalan yang sangat indah. Tarikan utama Castroreale, selain daripada penubuhannya dan perjalanan di sana, adalah gereja-gereja Baroque dan menara benteng yang bertarikh dari 1324. Tempat peranginan Castroreale Terme, 16 kilometer jauhnya di Golfo di Piatti di pantai utara, terkenal dengan dua mata air panas di Ciapazzia dan Fonte di Venere. Pada San Biagio, dua kilometer barat di SS 113, runtuhan sebuah villa Rom yang bermula dari abad kedua AD telah ditemui. Bilik-bilik dengan lantai mozek yang indah disusun di sekitar peristyle yang besar, dan vila mempunyai mandian yang dipelihara dengan baik.

10 Frazzanó

Kampung gunung ini, dengan ketinggian 560 meter, terletak berhampiran dengan pantai utara, dan terkenal dengan biara San Filippo di Fragalà. Ditubuhkan sejak dahulu sebagai abad kelima, biara itu sentiasa sangat dihormati dan selamat dari kemusnahannya oleh orang Arab pada abad kesembilan. Pembinaan semula, yang bermula dengan segera setelah penaklukan Norman Sicily, selesai pada tahun 1090 di bawah abbot Gregory. Gereja, yang disucikan kepada Saint Philip, bermula dari tahun itu. Walaupun perubahan pada abad ke-15, ke-17 dan ke-18, apabila menara-penara tanglung dan lonceng dibina, watak asal gereja Basilia ini, yang direka untuk para sami-sami Ortodoks Yunani, masih mudah dikenali. Lembah dan lereng bukit di bawah biara itu diliputi oleh kebun zaitun, kebun, dan hutan ek dan chestnut.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: