Artis India- Ameesha Patel

04.jpg

Ameesha Patel (dilahirkan [əmiːʂaː pəʈeːl], dilahirkan sebagai Amisha Amit Patel) adalah seorang pelakon dan model India yang kebanyakannya muncul dalam filem-filem Bollywood. Dia juga telah muncul dalam beberapa filem Telugu dan Tamil. Beliau telah memenangi Anugerah Filmfare.

Patel membuat debutnya dalam filem thriller romantis 2000 Kaho Naa … Pyaar Hai. Gadar: Ek Prem Katha (2001), yang menjadi salah satu hits terbesar dalam sejarah pawagam Hindi, memperolehi Anugerah Prestasi Khas Filmfare, Humraaz dan Kya Yehi Pyaar Hai. Beliau menerima pengiktirafan kritikal untuk persembahannya di Ankahee (2006). Seterusnya, beliau muncul dalam kotak-pejabat hits Honeymoon Travels Pvt. Ltd dan Bhool Bhulaiyaa yang terbukti menjadi kejayaan komersial pertamanya dalam tempoh lima tahun. Pada 2013, dia membuat penampilan khas yang diperpanjang dalam Perlumbaan 2.

Patel sering disebut sebagai salah seorang pelakon Bollywood “paling seksi” sepanjang masa. Rediff memaparkan Patel sebagai salah seorang pelakon Bollywood terbaik tahun 2001. Pada tahun 2011, beliau menubuhkan syarikat pengeluarannya sendiri Ameesha Patel Productions.

Kerjaya

Kejayaan yang diperbaharui, 2007-2009

Selepas muncul dalam satu siri jawatan kotak pejabat pada tahun 2003-2006, prospek kerjaya Patel mula bertambah baik pada tahun 2007. Pembukaan pertama pada tahun itu adalah drama komik ensemble Honeymoon Travels Pvt. Ltd .. Filem rendah anggaran mencapai kejayaan yang sederhana di box office. Patel memainkan peranan isteri bicara Karan Khanna yang cuba mengatasi masalah gay suami beliau. Masa komiknya dalam filem itu diterima dengan baik. Kemudian pada tahun 2007, dia membintangi bertentangan dengan Akshay Kumar di Bhool Bhulaiyaa yang dipukul oleh Priyadarshan sebagai gadis angkat yang ditolak yang dituduh cuba mengganggu perjumpaan zaman kanak-kanaknya.

Dalam percubaan memperbaharui imejnya, Patel muncul dalam nombor item bikini, Lazy Lamhe, di Thoda Pyaar Thoda Magic Kunal Kohli (2008). Dia belajar selam skuba untuk lagu yang mengambil masa 15 hari untuk selesai. Walaupun filem itu terputus di pejabat kotak, Patel berjaya menarik perhatian penampilannya.

Projek yang tertangguh dan ditangguhkan, 2009-2011

Selepas pembebasan Thoda Pyaar Thoda Magic, Patel menandatangani dua komedi; Jalankan Bhola Run dan Chatur Singh Dua Bintang. Bagaimanapun, kedua-dua filem itu terus ditangguhkan walaupun selesai pada tahun 2009. Dia kemudian mencuba kemunculan semula dengan menandatangani kuasa Rajkumar Santoshi, tetapi filem itu ditangguhkan selepas lapan hari fotografi utama. Walaupun percubaan berulang-ulang memohon peranan membintangi, Patel telah kehilangan beberapa projek kerana pelbagai sebab.

Berikutan sabatikal dua dan setengah tahun, dia membuat kemunculan kembali ke industri filem Telugu dalam peranan ringkas dengan Parama Veera Chakra (2011) bersama Nandamuri Balakrishna; filem itu berkurangan. Pada tahun yang sama, Chatur Singh dua bintang yang lama ditangguhkan menyaksikan cahaya selepas tiga tahun. Jalankan Bhola Run tetap tidak dirilis berikutan penutupan syarikat produksi Shree Ashtavinayak Cine Vision, walaupun treler dan poster yang dirilis pada akhir 2010.

Pengeluaran dan prospek baru, 2011-sekarang

Pada 23 April 2011, Patel menganjurkan acara melancarkan syarikat produksinya, Ameesha Patel Productions, dengan kerjasama rakan dan rakan perniagaannya, Kuunal Goomer. Pengeluaran rumah pertama mereka, Desi Magic, dilancarkan pada suatu acara pada 2 April 2013.

Pada tahun 2013, Patel kembali ke panggung wayang Hindi dengan penampilan khas dalam Abbas-Mustan’s Race 2, menggantikan Sameera Reddy sebagai pembantunya Anill Kapoor. Walaupun filem itu kritikal, ia muncul kejayaan box office. Dia mengikutinya dengan peranan membintangi Neil Nitin Mukesh di Shortcut Romeo, pembuatan semula Hindi Tamil hit 2006 Thiruttu Payale. Filem ini dibuka untuk ulasan bercampur dan dilakukan dengan buruk di box office.

Pada tahun 2018, dia memainkan bintang filem dalam komedi tindakan ensemble Bhaiaji Superhit bersama Sunny Deol, pengeluaran dalam pembuatan sejak 2012. Filem ini tidak diterima oleh pengkritik.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: