Artis India- Mallika Sherawat

03.jpeg

- Advertisement -

Mallika Sherawat (lahir Reema Lamba pada 24 Oktober 1976) adalah seorang pelakon India yang bekerja dalam filem Bahasa Hindi, Bahasa Inggeris dan Cina. Dikenali dengan sikapnya yang berani pada filem-filem seperti Khwahish (2003) dan Murder (2004), Sherawat telah membentuk dirinya sebagai simbol seks dan sebagai salah satu selebriti paling popular di Bollywood. Dia kemudian muncul dalam komedi romantis berjaya Pyaar Ke Side Effects (2006) yang memenangi pujian yang sangat kritikal.

Sejak itu, dia telah muncul dalam kejayaan seperti Aap Ka Suroor – The Real Love Story, Selamat Datang (kedua 2007) – kejayaan komersilnya yang paling besar setakat ini – dan Double Dhamaal (2011). Dia adalah salah satu daripada beberapa bintang Bollywood yang cuba menyeberang ke Hollywood, dengan filem-filem seperti Hisss (2010) dan Politik Cinta (2011).

Pada 23 April 2013, ia diumumkan bahawa Mallika akan membintangi pertunjukan dating yang dipanggil Bachelorette India – Mere Khayalon ki Mallika.

Pada tahun 2009, Sherawat membintangi sebuah filem Hollywood bernama Hisss, yang dibintangi bersama Irrfan Khan dan diarahkan oleh Jennifer Lynch. Cerita, berdasarkan legenda Nāga, adalah pengeluaran bersama bebas antara Amerika Syarikat dan India. Endeavor Independent membeli hak pengedaran Hisss. Sherawat mempromosikannya dengan ular hidup di Festival Filem Cannes 2010. Hisss dikeluarkan di semua bahasa India utama pada 22 Oktober 2010.

Sherawat membintangi filem Hollywood yang lain, Politik Cinta, aka Cinta, Barack, yang diarahkan oleh William Dear. Dia memainkan Aretha Gupta, koordinator sukarelawan tempatan tempatan yang setia. Filem ini merupakan komedi romantis yang ditetapkan semasa kempen Barack Obama untuk presiden AS. Penampilan pertama Cinta, Barack telah diumumkan oleh Sherawat di Cannes 2010. Ia dikeluarkan pada tahun 2011.

Sherawat memenangi Anugerah Artis Renaissance 2008 di Anugerah Kepelbagaian Tahunan Ke-16 yang diadakan di California. Pada 14 Ogos 2009, Sherawat menerima kewarganegaraan kehormatan Los Angeles sebagai pengiktirafan terhadap pencapaian kerjaya dan kerja amal.

Pada tahun 2012 Sherawat menampilkan bintang pop Amerika Bruno Mars dalam video parodinya Salt-N-Pepa Whatta Man untuk laman web komedi Funny atau Die.

Pada tahun 2013 Sherawat memaparkan dalam rancangan televisyen realiti bernama The Bachelorette India, yang diterima pakai daripada The Bachelorette untuk mencari bujang yang sempurna untuk dirinya sendiri.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: