31.jpg

- Advertisement -

Lonely Planet telah menghasilkan artikel ini untuk Persatuan Pelawat Moloka’i. Semua pandangan editorial adalah orang-orang Lonely Planet sahaja dan mencerminkan dasar kemerdekaan dan kesaksamaan editorial kami.

‘Bagaimana mereka membina itu?’

Ini adalah persoalan pertama yang jelas apabila anda menatap di kolam ikan Moloka’i yang melangkah keluar dari pantai dalam bulan-bulan besar, beratus-ratus meter panjang. Berabad-abad lamanya, mereka dibina dari batu-batu gunung berapi yang besar di atas satu sama lain. Bahkan batu-batu terkecil sekecil seberat beratus-ratus kilogram dan ia mengimbangi fikiran yang menebak bagaimana orang-orang kuno Hawaii berjaya memindahkan beribu-ribu mereka pertama melintasi tanah dan kemudian ke laut.

Dan ini hanyalah contoh yang paling jelas dari budaya Hawaii masa lalu yang boleh ditemui di seluruh pulau. Lebih separuh daripada penduduk mendakwa sekurang-kurangnya sebahagian keturunan Native Hawai dan kemudahan kekurangan pengunjung pulau (tidak ada pusat peranginan utama) bermakna ia memelihara suasana yang agak terpisah dari seluruh negara.

Walaupun secara nominal bernama ‘Friendly Isle’, Moloka’i tidak meletakkan dirinya sendiri untuk pelancong. Tetapi dengan menghormati cara-cara tempatan dan yang paling penting, rasa ingin tahu, anda akan menemui satu sisi Hawaii – yang lebih tua yang lebih otentik – yang boleh menjadi lebih sukar untuk mencari di tempat lain. Cara terbaik untuk memulakan penerokaan anda adalah dengan menikmati masa lalu Moloka’i. Inilah tiga cara kegemaran kami. [Perhatikan bahawa harta persendirian adalah suci, maka janganlah melepaskan tanah awam tanpa kebenaran.]

Fishponds

Di tempat lain, monumen-monumen batu yang menakjubkan ini akan dikepung oleh kelompok-kelompok pelancongan. Di Moloka’i, anda dapat melihat keterangan 73 pada pemanduan ikonik di sepanjang pantai dari bandar Kaunakakai (dan hanya hampir) utama. Sesetengahnya tidak dapat dikesan di tengah-tengah luncur yang dilindungi oleh karang, tetapi yang lain dalam bentuk yang luar biasa. Cari dua khususnya, yang mudah dilihat dari jalan yang mengalir ke timur (Hwy 450): yang pertama adalah di One Alii, dan ia betul disebut Alii Fishpond (berdekatan dengan penanda batu jalan raya 2); yang kedua adalah kira-kira setengah batu melewati penanda 19 batu. Pada yang terakhir, penjaga sedang mengusahakan pemulihan dan hidup sangat sederhana di tepi jalan. Galakkan perbualan dan anda akan belajar kesederhanaan yang elegan dari kolam ikan: ikan kecil berenang, tumbuh besar dan tidak boleh berenang keluar.

Lembah Halawa

Sebuah pendakian yang mantap dari pemanduan tepi pantai tebing tebing Hwy 450 membawa ganjaran menjatuhkan rahang hanya melepasi penanda sejauh 26 batu: di selekoh di jalan melintasi puncak, Lembah Halawa yang indah dan tidak disentuh terbuka di bawah. Ikuti jalan berpusing ke hujungnya dan anda akan menemui pantai awam yang diserang oleh gelombang besar. Malah, kawasan mulut sungai pernah menjadi tapak sebuah kampung kuno yang penting sehingga tsunami menjadikannya terlalu sukar untuk tinggal di sini. Tetapi lihat-lihat, bukit-bukit hijau yang melonjak dibengkokkan dengan air terjun dan seluruh kawasan mempunyai makna yang sangat suci.

Kenaikan di lembah ini merupakan pemandangan tropika yang kaya, dengan buah-buahan asli dan bunga-bunga yang tumbuh di tengah-tengah aliran sungai. Kalani Pruet di Halawa Tropical Flower Farm mengetuai kenaikan harga, atau mencuba penganjur utama lawatan dan aktiviti utama pulau ini: Moloka’i Fish & Dive di Kaunakakai – anda mesti mempunyai panduan untuk memahami tradisi tempat itu dan pastikan harta persendirian dihormati .

Taman Negeri Pala’au

Di ibu negara pusat, Pala’au State Park terkenal kerana meninjau Semenanjung Kalaupapa yang legenda, taman sejarah negara (www.nps.gov/kala) yang memelihara perlindungan jauh bagi penderita penyakit Hansen (dahulunya dikenali sebagai penyakit kusta) . Lumpuh yang meluncur ke tebing tebing curam adalah terkenal. Tetapi usaha hanya lima minit berjalan kaki dari kawasan taman parkir membawa anda ke batu besar yang bernama Kauleonanahoa.

Nama itu diterjemahkan sebagai ‘penis Nanahoa’ dan satu pandangan pada bentuk phallic yang besar akan mengesahkan ketepatan nama. Kuasa kesuburan batu banyak dipercayai. dan selama berabad-abad lamanya wanita telah menghabiskan malam di sini untuk meningkatkan kemungkinan mereka hamil. Semua batu di sekeliling juga dipenuhi dengan tradisi kuno Hawaii.

Pautan penaja: Moloka’i adalah otentik ‘Hawaii lama’ di mana orang-orang berpegang kepada tradisi. Meminta panduan percutian percuma dari Persatuan Pelawat Moloka’i hari ini.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: