Di mana untuk mengalami otentik Dubai – Lonely Planet

33

- Advertisement -

Dubai tanpa henti mengejar rekod dunia dan kemewahan yang lebih tinggi, tetapi walaupun di bayang-bayang bangunan tertinggi di dunia dan di luar berkilau kolam infiniti, sebuah kota yang sahih siap dan menunggu untuk diterokai, jauh dari silauan yang terbesar , tertinggi dan terpanjang.

Kehidupan di bahagian padang pasir Arab ini adalah nomaden selama berabad-abad, berulang-ulang di antara pantai dan padang pasir pada masa-masa dengan musim-musim, meninggalkan apa-apa di belakang kecuali lekapan di pasir dari khemah-kambing rambut. Bangunan tertua di Dubai dibina pada tahun 1787, dan kebanyakan di daerah bersejarah di bandar ini adalah dari abad ke-20 – tanah makam kuno, runtuhan Rom dan kastil zaman Perang Salib ini tidak.

Sebaliknya, kebudayaan di sini berkembang dari kemurahan hati Bedouin, keingintahuan dan keterbukaan. Kini, budaya ini sebelum ini tidak dapat dibezakan dengan akar dan menjadikan kehadirannya kekal, pelawat dapat mengalami betapa teramatnya ia berjalan.

Kenali gaya hidup Emirati di Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding

Emiratis terdiri hanya kira-kira 10% penduduk Emiriah Arab Bersatu, dan acara yang dikendalikan oleh Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding (SMCCU) membantu pelawat dan pengunjung memahami budaya, pakaian dan adat tempatan. Hampir kesemua aktiviti Pusat ini termasuk sesi soalan dan jawapan yang menggembirakan di mana tidak ada topik yang luar batas, dan ada juga yang membuat lawatan ke Masjid Diwan untuk mempelajari ritual doa dan simbol dan elemen penting yang terdapat di masjid. SMCCU juga menganjurkan makan malam tradisional, termasuk iftar (makan malam yang memecah puasa semasa Ramadan), dipenuhi dengan platters perak bertimbun tinggi makbus(kambing dan nasi yang dimasak dengan cengkih wangi dan kapul buah) dan fareeth (rebus daging rebus dan sayur-sayuran yang penuh dengan lapisan tebal roti).

Mengembara di belakang kawasan lama Dubai di Daerah Bersejarah Al Fahidi

Tinggalkan kereta di belakang dan tersesat di lorong-lorong sempit dan bangunan karang warisan warisan Daerah Bersejarah Al Fahidi, beberapa yang terakhir di Dubai. Tersembunyi di antara struktur pasir berwarna adalah koleksi kafe, muzium, galeri seni dan juga beberapa hotel jika anda ingin membuat Dubai lama pangkalan untuk perjalanan anda. Di seberang sungai dari Spice Souq yang sibuk dan berjalan kaki cepat dari Textile Souq, kawasan ini mengejutkan tenang dan sangat atmosfer selepas gelap. Al Fahidi dihargai dengan baik pada gerai tanpa tujuan, tetapi jika anda lebih suka seseorang melakukan navigasi, menyertai lawatan dengan SMCCU.

Nikmati seni dari Timur Tengah dan seterusnya di Alserkal Avenue

Altalmal Avenue yang direndahkan dengan hormatnya adalah satu-satunya kompleks yang ditetapkan di sebuah kilang marmar lama, yang kini mempunyai gudang luas yang penuh dengan seni kontemporari yang provokatif dari UAE dan jiran serantaunya. Galeri seperti pameran Ayyam dan Third Line berputar sepanjang tahun, jadi selalu ada sesuatu. Tetapi daerah seni tempatan ini bukan hanya untuk seni lagi: kafe, kilang coklat kacang-kacang bar yang dipanggil Mirzam dan bahkan sebuah muzium kereta retro telah berkembang di kalangan lukisan dan patung.

Cross Dubai Creek di abra

Ia berlangsung kurang dari lima minit, tetapi cara terbaik dan paling murah untuk melintasi Dubai Creek adalah dengan menunggang abra, sebuah bot kayu tradisional yang dipasang dengan motor dan satu kerusi bangku tunggal di tengah. Sebaik sahaja abra penuh, ia bergerak ke arah seberang Creek, dan anda akan membayar pemandu hanya Dhs1 dalam perjalanan. Dari air, mudah untuk meninjau seni bina menarik di bandar, dari bangunan moden, kaca ke struktur lama yang diperbuat daripada batu karang dan batu di atasnya barjeel, menara angin yang menyediakan bentuk semula jadi penghawa dingin. Sekiranya anda tidak dapat mencukupi adegan ini, ambil kopi di salah satu kafe di pinggir pantai dan tonton lalu lintas, atau carilah keseluruhan abra untuk Dhs100 sejam.

Rummage melalui souqs Dubai

Menggalakkan kemahiran tawar-menawar anda dan berjalan-jalan di pasaran Dubai seperti Bur Dubai dan Deira. Tawaran itu adalah segala-galanya dari barang kemas 24-karat-emas yang direka dengan bergaya di Gold Souq hingga keranda aromaterapi aromatik, kunyit Iran dan jalur mentol padat dalam Spice Souq. Pasar tertua di Dubai mempunyai kawasan yang dikenali sebagai Tekstil Souq, di mana anda boleh memilih fabrik yang berharga murah di pelangi warna sebelum ia dipotong menjadi bentuk dan disesuaikan dengan pakaian yang dipesan lebih dahulu.

Tali dalam safari gurun

Di luar sempadan bandar dan kelihatan jelas dari dek pemerhatian yang tinggi dari Burj Khalifa yang mengikis langit adalah bukit-bukit pasir yang berwarna-warni yang tidak terhingga di setiap arah. Melangkah ke padang pasir dan mengambil sampel kehidupan Bedouin adalah perkara penting di mana-mana jadual perjalanan Dubai, bukan hanya untuk keseronokan melintasi bukit-bukit pasir tetapi untuk mendapatkan pemahaman tentang kehidupan di pasir. Dubai mempunyai jisim taman hiburan yang semakin berkembang, tetapi salah satu cara terbaik untuk mendapatkan tergesa-gesa adrenalin adalah untuk meluncur di Land Rover yang berkilauan dan menaiki rollercoasters padang pasir. Selepas perjalanan, anda boleh kembali ke bumi di kem padang pasir di mana anda akan dihidangkan tarikh, kopi Arab dan makan gaya Bedouin, diikuti dengan hookah dan inai. Banyak syarikat di Dubai menawarkan ekspedisi padang pasir, tetapi menyertai lawatan dengan Intrepid bermakna anda akan berada di dalam kumpulan kecil dan didorong oleh tempatan yang berpengalaman.

Lauren Keith mengembara ke Dubai dengan sokongan dari Lawati Dubai. Penyumbang Lonely Planet tidak menerima hadiah percuma dalam pertukaran untuk liputan positif.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: