32

- Advertisement -

Bandar terbesar di pulau paling utara Jepun di Hokkaido, Sapporo menawarkan banyak sebab untuk dikunjungi. Walaupun perjalanan ke rantau ini sebahagian besar berbukit hanya menjadi bergaya selepas ia menganjurkan Sukan Olimpik Musim Sejuk 1972, bandar ini lebih daripada membuatnya sekarang dengan acara-acara seperti yang terkenal Festival Salji Sapporo, salah satu acara musim sejuk terbesar di Jepun yang menarik lebih daripada dua juta pelawat setiap musim sejuk (jumlah pelawat sepanjang tahun di bandar ini melebihi 14 juta). Di samping itu, bandar kerap menjadi tuan rumah acara sukan antarabangsa penting serta perhimpunan politik utama seperti G8 Summits. Sapporo juga memainkan peranan sebagai destinasi budaya utama dan menjadi rumah kepada beberapa masakan masakan terkenal di Jepun, acara teater dan muzik, serta muzium dan taman-taman indah yang bernilai termasuk dalam jadual perjalanan Jepun anda.

Lihat juga: Tempat tinggal di Sapporo

1 Odori Avenue Park

Odori Avenue Park

Di teras pusat bandar Sapporo, Odori Avenue Park adalah sebuah oasis hijau yang menghala ke bandar. Ia bertentangan dengan kenaikan yang tinggi dan pejabat di sekelilingnya dan berfungsi sebagai tempat terbaik untuk memulakan meneroka destinasi dinamik ini. Tidak seperti jalan yang luas yang tipikal di bandar-bandar Eropah seperti Paris, taman yang luasnya satu setengah kilometer yang indah dengan ruang terbuka dan taman-taman, air pancut dan arca seni menghubungkan banyak tarikan paling menarik di bandar seperti sebagai Menara TV Sapporo dan pelbagai muzium dan galeri, serta daerah membeli-belah dan hiburan. Ia juga berfungsi sebagai tempat penting untuk acara kebudayaan, termasuk musim bunga Sapporo Lilac Festival dan sentiasa popular Festival Salji Sapporo. Odori Avenue Park terletak berhampiran dengan kawasan membeli-belah bawah tanah dan daerah perniagaan Sapporo.

Penginapan: Tempat tinggal di Sapporo

2 Kuil Hokkaidō

Kuil Hokkaidō

Dibina pada tahun 1871, Kuil Hokkaidō (Hokkaidō Jingū) adalah salah satu tempat keagamaan Shinto yang paling penting (dan melawat). Bersebelahan dengan Taman Maruyama, kuil ini menjadi lebih penting selepas ia didedikasikan kepada jiwa Maharaja Meiji yang sangat dihormati pada tahun 1964. Tapak ini besar-besaran, dan sebagai tambahan kepada bangunan kuil yang besar, ia terdiri daripada sebuah taman besar yang penuh dengan bunga ceri, cabutan besar apabila mekar setiap musim bunga. Satu lagi masa kegemaran untuk dilawati adalah Tahun Baru apabila perayaan dan perayaan istimewa dijalankan, atau semasa tahunan Festival Sapporo setiap bulan Jun apabila parade panjang yang berpakaian tradisional mengunjungi Kuil Hokkaidō dan memberi penghormatan kepada nenek moyang mereka dan semangat para pemimpin agama negara yang paling dihormati.

Alamat: 474 Miyagaoka, Chuo-ku, Sapporo, Hokkaido

3 Gunung Moiwa dan Ropeway Udara

Gunung Moiwa dan Ropeway Udara Wasin Waeosri / foto diubahsuai

Mendayung tinggi di atas Sapporo, Gunung Moiwa yang tinggi 531 meter (Moiwa-yama) adalah yang paling banyak dilawati di bukit-bukit yang mengelilingi bandaraya kerana sebahagian besarnya kemudahan yang dapat dicapai oleh puncaknya. Walaupun destinasi yang popular untuk pejalan kaki, pilihan yang paling sering dikunjungi adalah dengan mengambil trem, Gunung Moiwa Ropeway, sebahagian besar perjalanan sebelum memindahkan ke kereta kabel yang hanya mengambil masa beberapa minit untuk sampai ke Stesen Upper Summit. Di sini, anda tidak hanya akan diperlakukan dengan pemandangan hebat ke bandar (siang atau malam) dari dek pemerhatian stesen, anda juga boleh berhenti di restoran di tempatnya atau menikmati rancangan di planetariumnya. Datang musim sejuk, yang Resort Ski Gunung Moiwa menarik perhatian peminat sukan musim sejuk dari jauh dan lebar untuk banyak cerun yang mudah diakses dari pusat bandar Sapporo. Satu lagi bukit kepentingan adalah Hitsuji-ga-oka (bukit domba) yang terletak di tenggara Sapporo dan juga menawarkan pemandangan indah ke bandar.

Laman rasmi: http://www.sapporo-dc.co.jp/eng/moiwa/

4 Jozankei Onsen Hot Spring

Jozankei Onsen Hot Spring

Kurang dari satu jam memandu dari Sapporo adalah spektakuler Jozankei Onsen Hot Springs, satu lawatan yang bernilai baik, terutamanya jika ia boleh digabungkan dengan persinggahan di salah satu daripada banyak hotel spa di daerah ini. Terletak di lembah yang indah dengan gunung-gunung yang menambah pemandangan, air mineral dari mata air panas terkenal ini telah menarik banyak pelawat dari Sapporo dan seterusnya (sehingga dua setengah juta setahun) sejak tahun 1866, semua ditarik oleh pemulihan dan pemulihan kualiti air yang kaya natrium klorida. Semua memberitahu, Jozankei Onsen mempunyai 56 mata air panas yang mencurahkan kira-kira 8,600 liter air seminit pada suhu antara 60 dan 80 ° C, kebanyakannya kini mudah diakses terima kasih kepada banyak spa dan resort yang muncul di sini. Selepas itu, pastikan anda menjelajahi laluan berjalan kaki yang indah di kawasan ini, dengan mengambil tempat kecantikan seperti Air Terjun Shiraito-no-taki, yang Jambatan Nishikibashi, dan batu besar Futami-Iwa.

Alamat: Minami Ward, Sapporo, 061-2302

5 Taman Maruyama-koen

Taman Maruyama-koen

Di sebelah barat Sapporo adalah Maruyama-koen Park, kawasan semulajadi serbaguna yang popular dengan pengunjung sepanjang tahun. Pada musim bunga, bukit 226 meter di taman ini hidup dengan mekar bunga yang lebih indah dari lebih daripada 1,700 pokok ceri liar, sedangkan pada musim gugur ia adalah sebilangan besar pokok maple untuk menunjukkan sebagai daun mereka berubah menjadi cavalcade merah dan emas (ia juga popular di kalangan pengamat burung). Musim sejuk, juga, tidak tanpa keindahannya sendiri, apabila salji tebal menyapu taman itu, mengubahnya menjadi taman permainan untuk peminat sukan musim sejuk. Pada tahun ini, tumpuan di sini adalah berdekatan Jump Ski Okurayama, yang dibina untuk Sukan Olimpik Musim Sejuk 1972 dan masih sering digunakan untuk menganjurkan pertandingan ski, serta Rumah Crystal Ōkurayama, sebuah muzium menarik mengenai sukan musim sejuk. Taman ini juga mempunyai kebun binatang kecil, yang Zoo Maruyama, dengan pelbagai haiwan asli dan eksotik.

6 Taman Negara Shikotsu-Tya

Taman Negara Shikotsu-Tya

Taman Negara Shikotsu-Tōya berhampiran Sapporo mengandungi tiga bahagian berasingan pelbagai landskap gunung berapi yang indah, bersama dengan banyak tasik kawah dan mata air panas. Bahagian terbesar Taman Negara terletak di pintu-pintu gerbang Sapporo, menjadikannya perjalanan hari yang ideal hanya perjalanan bas satu jam sahaja. Kemuncaknya ialah ketinggian 1,893 meter Yotei, sebuah gunung berapi yang telah meninggal dunia di atas bandar Kutchan, yang berfungsi sebagai tempat yang baik bagi mereka yang ingin membuat pendakian empat jam ke tiga kawah puncak yang dikenali sebagai Bapa, Ibu, dan Little Cauldrons. Juga patut dilihat ialah Nakayama Pass dan jernih Lake Toya, sebuah tasik yang bulat begitu hangat sehingga ia tidak dapat membekukan walaupun pada musim sejuk yang paling teruk (tasik juga mempunyai resort kesihatan popular, Toyako-onsen). Satu lagi kemuncak ialah Showa-Shinzan, sebuah gunung berapi yang masih aktif, yang menjadi hanya pada tahun 1945.

7 Moerenuma Park

Moerenuma Park

Di pinggir kota Sapporo, Higashi-ku, ruang terbuka dan patung Moerenuma Park (Moerenuma Kōen) membuat lencongan yang menyeronokkan dari kesibukan pusat bandar. Dibuka pada tahun 2005 dan 17 tahun dalam pembuatan, taman perbandaran yang mengagumkan ini merangkumi kawasan luas yang penuh dengan patung-patung yang besar dan kecil, yang kebanyakannya juga berfungsi sebagai alat permainan kanak-kanak yang cukup besar (dan mungkin juga bertujuan untuk) dewasa pelawat, bersama dengan Hutan Pokok Cherry dengan 3,000 spesimen yang memberikan warna palet yang luar biasa setiap musim bunga. Tanda penting yang paling terkenal adalah piramid kaca besar yang dikenali di dalam negara Hidamari dan perumahan galeri seni dengan model skala taman, bengkel, restoran, dan kedai. Sorotan lain termasuk segi tiga keluli tahan karat yang besar yang dikenali sebagai Tetra Mound dan menguasai tapak ini, Gunung Moere yang tinggi 62 meter dengan pandangannya terhadap Sapporo. Petua Panas: Cuba merancang lawatan anda bertepatan dengan salah satu acara muzik atau teater biasa di taman.

8 Menara TV Sapporo

Menara TV Sapporo

Dibina pada tahun 1957, Menara TV Sapporo yang berukuran 147 meter (Sapporo Terebi-tō) masih merupakan salah satu mercu tanda bandar yang paling banyak dikunjungi. Mudah diakses dari Odori Avenue Park, menara ini menawarkan pemandangan luar biasa ke atas Sapporo dari dek pemerhatiannya serta dari restorannya. Selain kedai-kedai di lokasi, menara juga menempatkan pameran yang menarik di tingkat bawah yang berkaitan dengan sejarah struktur, bersama dengan akses ke Odori Avenue Park dan kawasan membeli-belah bawah tanah yang besar. Satu kemuncak eksterior menara adalah jam digital yang besar yang dipasang pada tahun 1961.

9 Bekas Pejabat Kerajaan Hokkaido

Bekas Pejabat Kerajaan Hokkaido

Salah satu tempat paling penting di Sapporo yang terpenting di barat, Pejabat Kerajaan Hokkaidō yang dahulunya dibina pada tahun 1873 untuk menempatkan pejabat kerajaan terdahulu yang pernah menyaksikan urusan pulau itu. Kemudian dipulihkan secara meluas selepas api yang dahsyat, kini menawarkan ruang pameran dan berfungsi sebagai pusat pelancongan untuk bandar raya ini dan patut dilawati untuk hiasan dalamannya dan luarannya yang berwarna merah tua. Dalam saiz yang mengagumkan, struktur itu termasuk beberapa dua setengah batu bata yang berasal dari dalam dan rumah koleksi lukisan penting dan karya seni yang lain, bersama dengan perabot dan memaparkan berurusan dengan tempat penting bangunan dalam sejarah rantau ini. Selepas itu, pastikan anda melawat taman-taman dan kolam yang indah, terutamanya apabila digunakan sebagai tempat untuk acara-acara muzik dan teater.

Alamat: 6 Chome Kita 3 Jonishi, Chuo Ward, Sapporo, Hokkaido Prefecture 060-0003

10 Menara Jam Sapporo

Menara Jam Sapporo

Satu lagi struktur yang dipengaruhi oleh barat Sapporo ialah Menara Jam yang terkenal di bandar ini (Sapporo Tokeidai). Dibina dengan kayu dan hampir menyerupai jenis bangunan gaya kolonial yang biasa berlaku di banyak bandar kecil di Amerika Syarikat (fakta yang terhutang sebahagiannya kepada rakyat Amerika yang terlibat dalam perancangan bandar), Menara Jam adalah mesti melihat apa-apa lawatan ke Sapporo . Sebagai tambahan kepada jam yang masih berfungsi dan mengelilingi, sorotan lain termasuk sebuah muzium menarik yang merinci sejarah rantau ini dengan tumpuan khusus pada pertanian. Kemudahan ini juga sering digunakan untuk produksi muzik dan teater, serta acara masyarakat dan bengkel.

Alamat: 2-1-1 Kita 1 Jonishi, Chuo Ward, Sapporo, Hokkaido Prefecture 060-0001

Tempat tinggal di Sapporo untuk Sightseeing

Kami mengesyorkan hotel-hotel bertaraf tinggi ini di Sapporo dekat dengan laman web teratas:

  • JR Tower Nikko Sapporo: lokasi mewah yang mewah, hebat, perkhidmatan profesional, kopi organik, spa dengan pusaran air dalaman dan sauna.
  • Bersantai SAPPORO: harga pertengahan, minuman selamat datang, rasa selesa, teres atas bumbung, sarapan percuma.
  • Ibis Styles Sapporo: harga berpatutan, bilik yang agak besar, kakitangan berbilang bahasa, sarapan percuma.
  • Vessel Inn Sapporo Nakajima Park: hotel yang mesra bajet, bertingkat tinggi moden, sarapan bufet sashimi, kemudahan dobi.

Peta Sapporo – Tarikan-tarikan

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: