Pekan-pekan di mana pengembara kehilangan masa

38.jpg

Ia hanya sepatutnya beberapa hari; masa yang cukup untuk memeriksa kuil yang anda baca, mengambil beberapa tawaran di pasaran, dan mengelilingi bandar sebelum anda menuju ke perhentian seterusnya dalam perjalanan anda.

Namun entah bagaimana ia adalah seminggu kemudian dan bukan sahaja anda masih di sana, tetapi anda tidak dapat melihat diri anda meninggalkan masa yang akan datang. Anda mempunyai bar kegemaran di mana kakitangan menyambut anda seperti seorang kawan lama, dan penyambut tetamu di rumah tamu anda mempunyai bemusement yang lelah pada permintaan harian anda untuk tinggal hanya satu malam lagi.

Anda tidak bersendirian: sama ada ia bercuti dua minggu atau pengembaraan sepanjang tahun, banyak pelancong dalam perjalanan berbilang destinasi mendapati diri mereka menghabiskan masa lebih lama daripada yang dimaksudkan di satu tempat. Berikut adalah pilihan kami di beberapa tempat teratas yang akan menjejaskan masa, ditambah dengan sebab-sebab mengapa mereka sangat susah untuk pergi.

Ubud, Bali, Indonesia – terlalu tenang

Ubud adalah tempat yang sempurna bagi pelancong yang lelah untuk memulihkan kesejahteraan mental dan fizikal mereka. Dengan kuil-kuil Hindu yang indah, persembahan yang berwarna-warni dan pokok-pokok berbunga di setiap jalan, bandar ini mengekalkan suasana rohani dan tenang walaupun popularinya. Spa yang hebat menawarkan rawatan berpatutan yang banyak, menjadikannya tempat yang baik untuk pulih selepas berpesta di beberapa resort pantai yang meriah di Bali.

Apa yang perlu dilihat dan dilakukan

Candi Pura Taman Saraswati, yang terletak di sebalik kolam yang penuh sesak dengan bunga teratai, membuat latar belakang yang sempurna untuk menangkap tarian tradisional Bali. Berjalan-jalan di Sanctuary Sacred Forest Sacred Grove tetapi diberi amaran, jika anda membawa apa-apa makanan ketenangan anda tidak akan bertahan lama dengan primat nakal itu.

Antigua, Guatemala – terlalu banyak belajar

Menuju ke Antigua untuk berus pada bahasa Sepanyol anda atau mengambil langkah pertama anda dalam mempelajari bahasa itu? Kemudian bersiaplah untuk kagum, bukan hanya oleh sekolah Sepanyol yang terkenal di bandar tetapi juga kekayaan budaya yang penuh dengan jalan-jalan yang berwarna-warni dan penuh perhatian. Dikemas dengan pemandangan keagamaan, muzium dan galeri, kepentingan sejarah Antigua telah memperoleh status Tapak Warisan Dunia Unesco. Sekiranya itu tidak mencukupi maka keindahan kolonial Antigua dan penampilan yang menawan tidak lama lagi akan menjejaskan anda.

Apa yang perlu dilihat dan dilakukan

Terdapat berpuluh-puluh sekolah Sepanyol untuk dipilih, yang paling lama adalah Proyecto Lingüístico Francisco Marroquín. Berjuang melawat gereja kuning sinar matahari La Merced dan Convent of Las Capuchinas yang ditinggalkan.

San Sebastian, Sepanyol – terlalu lazat

Walaupun ramai di antara kita telah merasakan keseronokan merangkak pub atau dua di masa kita, makan di pelbagai tempat pada suatu petang adalah konsep yang lebih luar biasa; perjalanan ke San Sebastian, bagaimanapun, akan menjadikannya kelihatan seperti cara terbaik untuk makan di planet ini. Rantau ini terkenal dengan makanan makanan untuk pintxos; lazat, hidangan ringan-ringan yang sering dinikmati dengan wain serantau, seperti rioja atau txakoli. Bar pintxos biasanya kecil dan sibuk, dengan aliran penonton yang mantap mempunyai gigitan cepat sebelum menuju ke tempat seterusnya. Pelancong akan mendapati suasana yang meriah seperti ketagihan sebagai makanan itu sendiri.

Apa yang perlu dilihat dan dilakukan

Hari-hari malas boleh dibelanjakan untuk dua pantai di bandar ini, Playa de la Concha yang mesra keluarga dan surga kegemaran Playa de Gros, sebelum petang di syurga makanan. Borda Berri dan Bar Goiz Argi hanyalah dua daripada banyak bar pintxos yang perlu diperiksa.

San Pedro de Atacama, Chile – terlalu banyak untuk dilihat

Dari kuali garam yang luas hingga ke bukit-bukit pasir gergasi, dan menumbangkan geysers ke gunung yang bersebelahan salju, pemandangan yang pelbagai dan menakjubkan di sekitar San Pedro de Atacama akan menjadi wow bahkan yang paling berpengalaman pelancong. Gurun Atacama di sekitarnya adalah persekitaran yang tidak menyenangkan yang ramai pelancong tidak akan menjangkakan betapa banyak yang dapat dilihat dan dilakukan di sekitar San Pedro, tetapi apabila mereka mendapati mereka tidak akan tergesa-gesa untuk pergi.

Apa yang perlu dilihat dan dilakukan

Menonton matahari terbenam di Lembah Bulan kerana ia menumpukan Andes jiran yang terbakar adalah aktiviti yang paling popular di bandar ini, dan satu lawatan yang mengasyikkan adalah sesuatu yang mesti dilakukan di tempat yang dianggap mempunyai langit malam terbaik bagi astronomi di dunia.

Luang Prabang, Laos – terlalu santai

Selepas mantera di beberapa bandar-bandar dan bandar-bandar yang kacau-bilau di Asia Tenggara, Luang Prabang yang indah menawarkan kelegaan. Hari-hari santai dihabiskan untuk mengembara di sekitar kuil-kuil, berbasikal di jalan-jalan yang tenang, dan berehat di kafe-kafe yang terkenal. Pilih sebuah rumah tamu dengan balkoni yang menghadap ke Mekong, menendang kembali ke tempat tidur gantung, dan menonton sungai kerana ia mengembara di sekitar bandar. Anda akan begitu santai sehingga anda tidak akan dapat melihat hari-hari berubah menjadi minggu.

Apa yang perlu dilihat dan dilakukan

Semak tarikan bintang bandar, komplek biara gambar Wat Xieng Thong, dan pastikan untuk menangkap pasar malam, tempat yang menarik untuk membeli barang-barang tempatan.

Brighton, England – terlalu eklektik

Resor tepi laut British yang mesra keluarga dan mesra keluarga atau syurga yang menyeronokkan dan berpengalaman? Brighton mempunyai banyak wajah dan anda akan berminat untuk melihat mereka semua. Ini adalah sebuah bandar untuk ikan dan cip dan berjalan di pantai, untuk membeli-belah vintaj di Laine Utara, malam hedonistik di bar yang meriah dan pameran, pameran dan perayaan yang meriah, termasuk salah satu acara Pride terbaik di dunia. Apapun rasa anda, anda akan dapati di Brighton.

Apa yang perlu dilihat dan dilakukan

Royal Pavilion sepatutnya berada di atas senarai anda – dengan campuran unik glamor kabupaten dan gaya Timur Jauh, itu adalah refleksi yang sempurna dari Brighton eklektik. Kedai-kedai bebas dan butik-butik The Lanes (visitbrighton.com/shopping/the-lanes) juga sangat bernilai.

Queenstown, New Zealand – sangat menyeronokkan

Terdapat beberapa negara di dunia yang merangkul pengembaraan luar seperti New Zealand dan tidak ada tempat untuk melambangkan semangat mencari-cari lebih daripada Queenstown. Di mana orang lain melihat hanya pemandangan yang indah, Queenstowner melihat taman permainan semulajadi. Sungai adalah untuk jet berperahu berkelajuan tinggi; bukit adalah untuk melompat dari dengan parasut yang diikat ke belakang anda; jambatan hanyalah platform untuk melompat bungee. Keseronokan tidak berhenti ketika matahari terbenam sama ada. Dengan lebih banyak bar per kapita daripada tempat lain di negara ini, anda akan segera mengetahui mengapa kehidupan malam Queenstown adalah legenda.

Apa yang perlu dilihat dan dilakukan

Jambatan Kawarau Bungy adalah yang asli, sementara Nevis Bungy mempunyai salah satu lompatan tertinggi di dunia pada 134 meter kekalahan. Naikkan Skyline Gondola ke Bob’s Peak dan luge turun ke bawah, mengambil putaran pada bot jet di sungai Shotover atau cuba berlari air putih.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: