04.jpg

- Advertisement -

Prachi Desai (lahir 12 September 1988) adalah filem Bollywood India dan bekas pelakon televisyen. Beliau memulakan kerjaya televisyennya sebagai protagonis utama dalam drama TV Kasamh Se yang berjaya di Zee TV. Dia membuat debutnya Bollywood dalam filem Rock On !! tahun 2008. Ciri-ciri lain yang lain termasuk Once Upon a Time di Mumbaai (2010), Bol Bachchan (2012) dan I, Me Aur Main (2013). Beliau juga merupakan penyokong, jurucakap, duta jenama dan wajah produk Pelancongan Goa dan Neutrogena di India. Desai juga merupakan duta jenama Lux Lyra.

Kerjaya

Pada tahun 2006, Desai terpilih untuk memainkan peranan utama dalam drama televisyen Ekta Kapoor, Kasam Se. Dia ditayangkan sebagai Bani, bertentangan dengan pelakon TV Ram Kapoor. Acara ini memenangi beberapa anugerah termasuk Anugerah Telly India untuk Pelakon Terbaik dalam Peranan Utama.

Desai kemudian memasuki Jhalak Dikhhla Jaa, versi BBC India Ketat Dancing pada 7 September 2007 dengan koreografer Deepak Singh. Desai telah dihapuskan pada 10 November 2007 tetapi memasuki pertandingan sekali lagi melalui kemasukan wildcard dan akhirnya memenangi pertandingan. Desai dianugerahkan Bintang Dancing Jhalak Dikhhla Jaa.

Desai turut bekerja dalam siri TV Kasauti Zindagi Ki di Star Plus sebagai cameo untuk dua episod. Dia memainkan seorang pelajar sekolah di sekolah Prerna.
Desai dengan Rock On !! pasukan dalam pelancaran muzik
Desai kemudian membuat peralihan kepada industri filem pada tahun 2008. Filem pertamanya adalah Rock On !! (2008), diarahkan oleh Abhishek Kapoor, di mana dia memainkan isteri Farhan Akhtar. Desai terpaksa meninggalkan Kasamh Se untuk bertindak di Rock On.

Filem seterusnya ialah Life Partner (2009). Pada bulan Julai 2010, dia muncul dalam Satu Masa di Mumbaai dengan Ajay Devgan, Emraan Hashmi dan Kangana Ranaut.

Pada tahun 2012, dia muncul dalam Teri Meri Kahaani dalam peranan cameo. Desai kemudian muncul dalam peranan utama di Bol Bachchan bertentangan Abhishek Bachchan, bersama dengan Ajay Devgn dan Asin. Filem itu terbukti sebagai kejayaan box office terbesar Desai hingga tarikh.

Desai seterusnya muncul dalam I, Me Aur Main (2013) dengan John Abraham dan Chitrangada Singh. Dia melakukan satu lagi filem Policegiri dengan Sanjay Dutt. Pada tahun 2014, dia muncul dalam nombor item untuk Ek Villain dalam lagu yang dipanggil “Awari”.

Pada tahun 2016, Desai memainkan bekas kapten kriket Mohammad Azharuddin, Naureen dalam filem biopic Azhar yang bertentangan dengan Emraan Hashmi. Dia sekali lagi memainkan isteri Farhan Akhtar di Rock On 2, sekuel Rock On !!. Filem ini dikeluarkan pada 11 November 2016.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: