The Eternal City! Panduan Perjalanan anda ke Rom

0

34.jpg

- Advertisement -

Ibu kota monumental Itali, Roma adalah di mana sejarah legenda bergabung dengan tenaga yang penuh. Dari pemandangan yang menakjubkan ke banyak sejarah, bandar ini telah diiktiraf sebagai salah satu tapak tertua tertua di Eropah. Berlanjut seperti biasa, modal Itali menarik berjuta-juta pelawat dengan budaya, masakan dan iklimnya.

Campuran rapi yang menghantui dan klasik, kehebatan seni bina, seni yang mengagumkan dan kehidupan jalanan yang meriah, pemandangan kota Rome adalah tidak kurang daripada cermin mata yang mempesonakan.

Jadi, jika anda merancang perjalanan ke ‘Eternal City’, berikut adalah panduan ringkas yang akan membawa anda melalui sejarah, makanan dan fesyen yang menarik di Rom!

Yang terbaik dari Rom

Ibukota Itali itu basah dalam sejarah, mempamerkan sejumlah pemandangan ikonik dan mempunyai perkara-perkara yang luar biasa untuk ditawarkan. Tetapi tempat-tempat tertentu di bandar adalah tanda-tanda wajib Rom yang tidak boleh dilepaskan. Teruskan membaca!

The Colosseum

Apabila Menara Eiffel ke Paris, Taj Mahal ke India, siluet Amfiteater Flavia adalah ke Rom. Dianggap sebagai salah satu kejayaan kejuruteraan terbesar di Rom, ia boleh menampung sehingga 50,000 orang.

Fikiran Fikiran Boggling: Colosseum mempunyai lebih daripada 80 pintu masuk.

Trevi Fountain

Jika anda sudah jatuh cinta dengan Rom dan ingin meninjau semula, maka membuang duit syiling di Trevi Fountain mungkin hanya melakukan silap mata.

Adakah kamu tahu: Ia adalah salah satu sumber air tertua di Rom.

Forum Rom

Bagaimana dengan melangkah ke tengah-tengah Rom purba? Forum Roman terletak di antara Palatine dan Capitoline Hills yang cantik, menjadi tuan rumah beberapa acara penting dan perayaan. Walaupun kawasan itu hanya mempunyai sebahagian kecil dari keindahan asalnya, ia masih tidak gagal untuk menarik perhatian dunia.

Boleh anda percaya: Forum Rom hari ini menarik lebih daripada 4.5 juta pelawat setiap tahun

Kota Vatican

Seterusnya dalam senarai ini adalah negara bebas terkecil di dunia, Vatican City. Meskipun terletak di Rom, tempat itu masih menjadi negara merdeka sejak tahun 1929 dengan bendera, koin, dan setemnya sendiri.

Perhatian Setiap orang: Vatican City tidak membenarkan perceraian.

Basilika St. Peter

Di sebuah bandar gereja yang luar biasa, Basilika di San Pietro St. Peter (Basilica di San Pietro) adalah basilica paling kaya, terbesar dan paling menakjubkan. Gereja begitu besar sehingga ia dapat dengan selesa di Patung Liberty (tidak bercanda).

Untuk semua pencinta seni: Lukisan di dalam basilica bukan lukisan. Huh? Ya, mereka sebenarnya mosaik yang mempamerkan seni genius Rom.

The Spanish Steps

Contoh hebat Roman Baroque Style, Spanish Steps adalah salah satu tempat terbaik di Rom. Dengan reka bentuk kupu-kupu yang tidak teratur, ia terdiri daripada 138 langkah dan merupakan tempat yang sempurna untuk menghabiskan masa yang berkualiti.

Itu menarik: Terletak di kaki kanan Steps Spanish, adalah rumah penyair Inggeris terkenal John Keats. Ia kini merupakan sebuah muzium yang dikhususkan kepadanya.

Perkara-perkara luar biasa yang perlu dilakukan di ibu kota Itali yang terkenal

Semasa anda bersiar-siar di sekitar memeriksa tarikan-tarikan utama di Rom, anda mungkin ingin memasukkan tempat-tempat berikut dalam jadual perjalanan anda.

Largo di Torre Argentina:

Kucing cinta? Jika ya, sila lawati koloni kucing yang merupakan rumah kepada lebih daripada 300,000 kucing yang bersembunyi di antara runtuhan.

Piazza dei Cavalieri di Malta:

Masa peek-a-boo! Dikasihi sebagai “Lubang Rom” oleh Rom, tempat ini membawa kepada pintu kayu yang terkenal dan memikat. Letakkan mata terbuka ke lubang kunci dan dapatkan wawasan Stoma kubah yang tidak dapat ditandingi.

San Lorenzo:

Jauh dari tempat-tempat turis di Rom terletak kejiranan bohemian bandar yang terdiri daripada pihak-pihak jalan raya, kafe, seni dan grafiti dan banyak keseronokan.

Centrale Montemartini:

Bayangkan melawat beberapa patung purba yang dipaparkan dengan latar belakang perindustrian! Centrale Montemartini adalah muzium seni bina yang mengagumkan, dibina di bekas kilang kuasa di Ostiense.

Pemberitahuan Maklumat Bonus!

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan di Rome..FOR PERCUMA

Nongkrong di Piazza Navona untuk menonton persembahan artis jalanan dan artis.

  • Beritahu dusta di Bocca della Verità! Topeng masih menarik pelancong yang sanggup meletakkan tangan mereka di dalam mulutnya dan pergi dengan berbohong.

  • Terokai taman yang paling terkenal di Rom, Villa Borghese, sebuah oasis laluan pejalan kaki yang teduh, muzium-muzium yang sangat baik, dan sudut-sudut hijau.

Ini akan menjadi pesta drool!

Semak Rome Must-eat Dishes:

Carbonara

Tidak ada keraguan, apa pun, perkara pertama yang masuk ke dalam fikiran kita ketika kita memikirkan makanan Rom adalah Carbonara. Hidangan pasta yang dibuat dengan sos berasaskan krim telur, keju keras, daging Itali, dan lada untuk mengimbangi rasa. Super yum!


Pizza Roman Style

Ia adalah rangup, nipis, dan semuanya baik! Pizza Roman dengan keraknya yang hangus dan kelihatan hampir terbakar adalah ringan dan sangat nikmat.


Porchetta

Ingin mempunyai satu hidangan yang menang? Gali ke dalam beberapa Porchetta dan biarkan daging babi yang lazat, lembut, digulung ini memenuhi selera anda dengan lembut.

Shopaholics Perhatian:

Di mana hendak membeli di Rom?

Untuk Fesyen Tinggi:

Jika anda sudah bersedia untuk berbelanja secara istimewa, kemudian lawati jalan raya berdekatan dengan Langkah Sepanyol di mana anda akan menemui semua kedai terkenal seperti Prada, Armani, Gucci, dll.

Untuk Mainstream Shopping:

Jika anda ingin menyimpannya secara teratur dan tidak mahu menghabiskan banyak, kemudian lawati Via del Corso dan pelbagai jalan lanjutannya. Via Cola di Rienzo adalah satu lagi kawasan yang popular untuk memilih barang yang baik.

Untuk Flea Markets and Antiques:

Untuk rumah tangga antik, seni asli, poster, barang kemas, pakaian terpakai, dan perabot, kunjungi Porta Portese, salah satu pasar loak terbesar di Eropah.

Waktu terbaik untuk melawat Rom:

Bulan-bulan terbaik untuk perjalanan ke Rom adalah dari April hingga Jun dan akhir September hingga Oktober. Musim panas terburu-buru meningkat pada pertengahan bulan Jun, dan dari bulan Julai hingga pertengahan September, Roma disukai pengunjung.

Sampai jumpa lagi, selamat perjalanan!

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: