09.jpg

- Advertisement -

Kajal Aggarwal (lahir 19 Jun 1985) adalah seorang pelakon dan model filem India. Beliau telah menubuhkan kerjaya di industri filem Tamil dan Telugu dan telah dicalonkan untuk empat Anugerah Filmfare Selatan.

Aggarwal membuat debutnya dengan filem Bollywood 2004 Kyun! Ho Gaya Na … dan mempunyai pelepasan filem Telugu yang pertama pada tahun 2007, Lakshmi Kalyanam. Pada tahun yang sama, dia membintangi filem box office Chandamama, yang mendapat pengiktirafannya. Fiksyen sejarah 2009 Filem Telugu Magadheera menandakan titik perubahan dalam kerjayanya, memperoleh pujian kritisnya. Ia berada di antara filem-filem Telugu yang paling hebat sepanjang masa dan mengambil nominasi Aktris Terbaik di beberapa majlis anugerah termasuk Filmfare.

Beliau kemudian membintangi filem-filem Telugu seperti Darling (2010), Brindavanam (2010), Encik Perfect (2011), Businessman (2012), Naayak (2013), Baadshah (2013), Govindudu Andarivadele (2014) dan Khaidi No. 150 (2017). [7] Kajal juga memainkan peranan utama dalam projek Tamil berprofil tinggi Naan Mahaan Alla (2010), Maattrraan (2012), Thuppakki (2012), Jilla (2014), Vivegam (2017) dan Mersal (2017). [8] Dia membuat kemunculan semula ke Bollywood dengan Singham (2011), yang menjadi hit, sementara filem lain 26 tahun (2013) juga kejayaan box office.

Kerjaya

Kemunculan dan kerja baru-baru ini (2015-sekarang)

Pelepasan pertama Kajal 2015 adalah dalam filem tindakan Telugu Temper, yang diarahkan oleh Puri Jagannadh, bersama NTR Jr. Filem itu mendapat sambutan positif daripada pengkritik dan kejayaan komersial di box office. Kajal memainkan peranan sebagai seorang pencinta haiwan dan dalam persembahannya, seorang pengkritik dari The Times of India berkata: “Walaupun peranannya yang terhad, pelakon itu berbuat baik”.

Seterusnya, beliau muncul dalam dua filem Tamil, bekerja dengan pelakon dan pengarah terkemuka industri. Pada bulan Julai 2015, dia dilihat sebagai seorang usahawan di filem komedi gangster Balaji Mohan, Maari, bertentangan dengan Dhanush. Pengkritik menganggapnya sebagai “filem masala biasa” dan Rediff menyatakan: “Kajal Aggarwal mempunyai peranan penting untuk bermain, tetapi kimia onscreen mereka tidak berfungsi”. Filem ini menjadi kejayaan komersil. Pelepasan lain, filem tindakan Suseenthiran Paayum Puli, bersama Vishal, menerima ulasan bercampur-campur dan gagal di box office. Penilai mengkritik wataknya yang menyatakan: “ditulis dengan teruk dan tidak ada hubungannya dengan skrip” Dia juga melakukan penampilan cameo dalam filem komedi romantis dwibahasa Size Zero.

Tahun 2016 menyaksikan Kajal muncul dalam dua filem berprofil tinggi di Telugu. Dia memainkan peranan wanita utama, menandakan kerjasama pertama dengan Pawan Kalyan, dalam filem masala Sardaar Gabbar Singh, yang diarahkan oleh K. S. Ravindra. Reaksi kritikal filem bercampur dengan negatif, walaupun prestasi Kajal adalah positif. Seorang pengulas dari Deccan Chronicle menulis: “Kajal Aggarwal memainkan puteri sempurna dan kelihatan cantik dan anggun. Bahkan, dia adalah nafas udara dalam filem”. Filem ini berjumlah ₹ 90 crore (US $ 13 juta) di seluruh dunia. Pelebaran Telugu yang kedua ialah drama keluarga Brikmotsavam Srikanth Addala, bertentangan dengan Mahesh Babu, yang merupakan kegagalan kritikal dan komersial yang utama. Di antara petunjuk wanita, persembahannya sebagai “gadis umur baru” diterima dengan baik, walaupun peranannya mempunyai masa skrin terhad. Dia seterusnya membintangi Randeep Hooda dalam drama romantik Hindi film Do Lafzon Ki Kahani. Filem ini mendapat ulasan sederhana.

Pada April 2016, dia menandatangani satu lagi filem Telugu yang diarahkan oleh Teja, yang dibintangi oleh Rana Daggubati. Pada bulan Jun 2016, dia menandatangani untuk Vivegam, dibintangi Ajith Kumar. Pada bulan Julai 2016, dia menandatangani filem Telugu Khaidi No. 150, yang dibintangi Chiranjeevi untuk kali pertama dalam filem ke-150.

Pada akhir Julai 2016, dia menandatangani untuk melakukan nombor item pertama dalam Janatha Garage Koratala Siva, yang menampilkan Mohanlal, Jr NTR, Samantha Ruth Prabhu dan Nithya Menen dalam peranan utama. Penembakan lagu itu berlaku pada pertengahan Ogos 2016. Lagu itu, berjudul “Pakka Local”, diterima dengan baik oleh penonton. Pembebasan seterusnya, Kavalai Vendam, diterima bercampur-campur ke ulasan positif, tetapi prestasinya dipuji oleh pengkritik. Pada Disember 2016, dia menandatangani untuk Vijay 61, yang dibintangi bertentangan dengan Vijay.

Pelepasan 2017 yang pertama di Aggarwal adalah filem drama aksi bahasa Telugu, Khaidi No. 150, yang dibintangi Chiranjeevi. Ia menerima ulasan positif dan ternyata menjadi kejayaan komersial, dengan prestasi Aggarwal dipuji oleh pengkritik. [88] Pada bulan Januari 2017, dalam tinjauan yang dijalankan oleh Hyderabad Times, dia mendahului senarai Wanita Paling Diingini 2016. Pada tahun 2017, dia muncul dalam drama Politik Nene Raju Nene Mantri, sebagai Radha Jogendhra, isteri setia yang bertindak sebagai keseimbangan semangat kepada watak Rana Daggubati. Persembahannya mendapat pujian dari pengkritik. Dia kemudian muncul sebagai peranan wanita utama dalam filem tindakan Spy, Vivegam, sebagai Yazhini Kumar, seorang guru muzik dan isteri penyayang seorang mata-mata. Persembahannya sekali lagi dipuji oleh pengkritik. Dia kemudian menggambarkan peranan yang menyokong Meryal Atlee sebagai seorang doktor, dan dipaparkan bersama Vijay untuk kali ketiga dalam kerjayanya dan prestasinya mendapat ulasan positif sementara filem itu menjadi salah satu filem Tamil paling hebat tahun 2017. Mersal terus menyertai ₹ 200 crore club.

Pada tahun 2018, Aggarwal mempunyai peranan utama dalam filem Telugu MLA. Pada April 2018, dia menandatangani sebuah filem Telugu yang juga menampilkan Ravi Teja, menandakan kerjasama ketiga dengan pelakonnya.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: