05.jpg

- Advertisement -

Tertanya-tanya bagaimana untuk mendapatkan yang sempurna blog foto dari perjalanan terakhir anda? Atau, merasakan rasa iri hati pada semua gambar-gambar facebook yang dimuat naik dari percutian seorang teman? Nah, fotografi adalah bahagian sains dan seni bahagian. Lebih banyak masa yang anda belanjakan dengan tembakan anda, memikirkan komposisi yang baik, lebih baik anda fotografi perjalanan akan menjadi.

Panggil ia satu kunci cheat atau pembetulan cepat, berikut adalah 10 tips fotografi perjalanan terbaikuntuk anda. Mudah dan mudah.

Jangan sekali-kali melangkau waktu keemasan

Photo Courtesy – John McTarnaghan

Jika anda terkejut oleh pelancong lain yang menjadi kesilapan dalam gambar landskap gambar poskad anda, bangun. Ya, secara literal. Satu jam sebelum matahari terbit dan satu jam sebelum matahari terbenam adalah pilihan terbaik. Pilihan penangkapan penuh bingkai yang terdapat di banyak Canon DSLRs sangat berguna untuk jurugambar alam semula jadi dan hidupan liar.

Pilih penginapan anda dengan bijak

Photo courtesy – Artyominc

Bayangkan mempunyai pandangan ini dari bilik hotel anda! Nah, walaupun Kristus Penebus tidak mungkin cara ini, banyak pemandangan cantik yang lain di seluruh dunia. Oleh itu, pilih penginapan anda dengan bijak, tempat yang membuka tingkap ke tempat-tempat bintang. Sudah tentu.

Rasa destinasi

Photo Courtesy – geograph.ie

Ambil teh dari Darjeeling dan anda kehilangannya. Atau, biryani dari Hyderabad. Atau, Taj Mahal dari Agra. Atau, Tulip Garden dari Kashmir. Maksud saya, rasakan tempat itu. Bau makanan jalanan, merasakan angin, bersiaplah untuk matahari terbit, bercakap dengan lelaki yang bermain gitar di tangga dan anda akan tahu di mana yang terbaik cerita foto.

Jadilah burung

Photo Courtesy – ISS Crew Earth Observations

Ingat foto pokok epik Paulus? Melihat lebih seperti jaring labah-labah dengan anak-anak yang terperangkap dalam jerat, ia mengubah masa depan dan sejarah fotografi perjalanan. Tiada koleksi jurugambar perjalanan lengkap tanpa pandangan mata burung itu. Canon 7D adalah antara kamera yang paling terkenal untuk mengklik pandangan panorama. Jadilah burung. Skala ketinggian itu.

Biarkan landskap bercakap melalui orang

Photo Courtesy – Wiki Commons

Walaupun Mt Everest pastinya kelihatan hebat di tembakan panorama, bayangkan sosok manusia di sana. Portfolio jurugambar perjalanan tetap tidak lengkap tanpa unsur manusia. Pilih penjual buah itu atau lelaki yang menjual belon berwarna-warni, trekker tunggal atau lelaki di kapal layar tunggal yang bertahan di laut. Anda akan dapati gambar bercakap.

Pergi cahaya semasa memilih peralatan

Photo Courtesy – Wiki Commons

Mempunyai pelbagai kanta merasa baik, tetapi mengambil semua orang di sekitar tidak. Dengan berat badan mereka yang bogging anda turun, anda akan menjadi lebih baik tanpa banyak ini. Kebanyakan kali, anda akan memerlukan satu zum dan satu kanta utama. Plus, ambil salah satu yang mudah dibawa, tripods mudah alih yang marah (dan betul demikian) dalam talian. Kegemaran peribadi saya ialah Canon DSLR saya kerana ia lebih ringan dan menawarkan banyak ciri yang menakjubkan. Perjalanan mudah, cahaya perjalanan.

Keluar dari alasan “kekurangan wang”

Photo Courtesy – stevehuffphoto

Kami tahu anda menghancurkan kamera berjenama yang anda lihat di TV dan majalah, anda ingin anda mempunyai salah satu daripada mereka. Swooning baik-baik saja selagi anda tidak mula mempercayai bahawa anda tidak boleh klik kanan atau hebat jika anda tidak boleh membelanjakan bom pada kamera tersebut. Beberapa karya yang paling inspirasi dalam fotografi dilakukan oleh $ 1 kamera masih, telefon kamera dan titik biasa dan menembak. Jika anda boleh menyusun pukulan yang hebat, tidak ada yang lebih penting lagi.

Pergi RAW, Gunakan RAW

Photo Courtesy – SteveMclaren Blog

Saya tahu keputusan mod RAW dalam fail besar. Tetapi, mereka juga yang terbaik! Semakin cepat anda mula mencintai mode RAW untuk menembak, lebih jauh anda akan berada dalam perjalanan ke portfolio yang hebat. Tetapan seperti Imbangan Putih dan keadaan menembak asal direkodkan semasa menangkap imej RAW yang sentiasa boleh diedit dan diedit semula. Di kebanyakan kamera digital EOS yang ditawarkan oleh Canon, anda boleh mengklik format fail RAW atau JPEG secara serentak.

Jangan Elakkan Matahari

Photo Courtesy – miriadna

Mempunyai Matahari di belakang anda adalah baik. Tetapi, tidak semestinya. Tembak gambar yang mempunyai Matahari bermain di puncak pokok, atau menangkapnya melalui aliran air terjun atau titisan air tengah udara dan anda akan tahu apa yang saya maksudkan. Mematuhi peraturan tidak baik, tidak selalu.

Berehat

Photo Courtesy – Luca Galuzzi

Sukar kerana ia mungkin kedengaran, meninggalkan kamera di belakang daripada menyeretnya di mana-mana. Untuk menjadikannya lebih mudah, mengambilnya satu cara dalam perjalanan; perjalanan pulang (atau sebaliknya) pastinya melihat ia dibungkus dan berehat. Ia lebih penting untuk hidup saat-saat ini daripada hanya menghidupkan semula.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: