Panther pada Tempat Perlindungan Hidupan Liar Prowl- Kumbhalgarh

36.jpg

- Advertisement -

Ia adalah enam pagi. Bulan masih keluar dan jalannya adalah pita perak. Sebenarnya, reben adalah keterangan yang tepat, untuk jalan di hadapan kita hanyalah jalur sempit. Pemandu kami Muhammad Hussain, bagaimanapun, merundingkannya dengan kemudahan yang luar biasa. Mungkin, pengalamannya memandu di sekitar Tempat Perlindungan Hidupan Liar Kumbhalgarh selama empat tahun telah menjadikannya pakar.

Di Taman Negara Kumbhalgarh (Foto oleh Archit Ratan)

Apabila matahari bermula perlahan-lahan memanjat langit, rumput yang tinggi di sisi jalan-jalan berkilau pada cahaya pertama hari itu. Tempat Perlindungan Hidupan Liar Kumbhalgarh adalah medan emas tetapi tidak ada penduduknya yang berjemur di bawah sinar matahari. Kemudian seekor helang elang jongkong merembat di salah satu cawangan, puncaknya yang menonjol naik dan turun. Pandangan ini hebat dari titik di mana kita berada di Mahuti Khet, kumpulan pokok mahua yang tebal, juga merupakan cendawan kegemaran. Kita dapat melihat Kubu Kumbhalgarh, yang telah memberikan nama tempat kudus itu. Kubu naik di atas hutan, gambaran pengasingan yang menggerunkan. Kami turun jip, berlarutan dalam pokok-pokok rustling ini, sehingga pemandu, ingin bersiap, membawa kami pergi dengan janji-janji yang lebih besar dan pemandangan yang lebih baik.

Kubu Kumbhalgarh (Gambar oleh Antoine Taveneaux)

Kami sampai ke Choti Aodhi, sekali tempat pemburuan untuk raja-raja Ghanerao yang kini, kini merupakan lubang di mana haiwan dan penggemar hidupan liar sama-sama memecah perjalanan. Sepanjang perjalanan, seorang sambar muda kelihatan cemas, tersembunyi sebahagiannya oleh batu. Di Thandi Beri, kami berjumpa dengan pasangan Perancis yang hanya melihat sambar, dan agen perjalanan kami mengemukakan penjelasan: “Tahun ini, kami mempunyai hujan yang baik, dan ada air di seluruh tempat kudus, jadi haiwan tidak semestinya datang kepada air mani ini. “Dia menambah,” Malam adalah masa yang lebih baik untuk melihat haiwan. “Kami kembali dari Thandi Beri, mengambil bunga ungu liar yang mencerahkan hutan. Fowl hutan kelabu berjalan zigzag di jalan untuk sementara waktu, dan tanpa alasan jelas keluar dari semak. Mereka menambah kepada suasana hutan dengan beberapa screeching bersemangat. Kami kembali ke hotel, dengan bunyi dan bau hutan bersama kami.

Keesokan harinya, kami melawat kuil Jain abad ke-15 yang terkenal di Ranakpur, yang terletak di satu hujung tempat kudus. Kami kembali ke sini Kumbhalgarh melalui Ghanerao dan Kuil Muchala Mahaveer. Pada waktu senja, kerana lilin di dalam kuil lama Jain berkedut, kegelapan mengambil makna yang lain. Kembali ke Kumbhalgarh, kami duduk menggigil sedikit di jip terbuka, jalan sekali lagi riben cahaya bulan.

Kumbhalgarh (Gambar oleh Tushar Dayal)

Dari suatu tempat di dalam kegelapan terwujudan mantel berwarna-warni dari panther. Ia melintasi jalan dalam kilat yang menyala, menghilang dari satu kawasan hutan gelap yang lain. “Lihat,” kata agen perjalanan kami yang tahu, “Saya memberitahu anda petang adalah masa yang lebih baik untuk datang ke hutan.” Sekali gus, kita tidak dapat membantu.

Fakta Pantas

Negeri: Rajasthan

Lokasi: Berhampiran Fort Kumbhalgarh yang mengagumkan, tempat perlindungan itu tersebar luas

Rajsamand, Udaipur dan Pali. Kuil Jain abad ke-15 yang terkenal di Ranakpur

berbohong di sebelah barat tempat kudus

Jarak: 84 km N dari Udaipur, 372 km SW dari Jaipur

Laluan dari Udaipur: NH76 ke Isphal; jalan daerah ke Kumbhalgarh WLS melalui Losingh

persimpangan, Laluan Barwarha, Auda dan Kelwara dari Jaipur NH8 ke Rajnagar melalui Ajmer,

Beawar dan Kelwa; jalan negeri ke Kumbhalgarh

Bila hendak pergi: Buka sepanjang tahun Penglihatan Terbaik Dec hingga Mar

Pergi ke sana untuk; Leopards, serigala, beruang sloth, panther

Mengenai Pengarang

Devyani Onial adalah seorang ulama Inlaks dan menyelesaikan pendidikannya di Columbia University, New York. Seorang wartawan dengan Indian Express di New Delhi, dia suka menulis dalam perjalanan dan hidupan liar.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: