04.jpg

- Advertisement -

Asin Thottumkal (lahir 26 Oktober 1985), dikenali sebagai asin, adalah seorang bekas pelakon India yang kebanyakannya muncul dalam filem Tamil. Dia juga muncul dalam peranan utama dalam filem Hindi, Telugu dan Malayalam. Dia adalah penari Bharathanatyam yang terlatih [rujukan?]. Beliau telah menerima tiga Anugerah Filmfare. Dia memulakan kerjayanya dalam industri perfilman India Selatan, tetapi kemudian memindahkannya ke Bollywood. Dia bercakap lapan bahasa, dan dub filem sendiri. Dia adalah satu-satunya aktres Melayuali, selain Padmini, yang telah menggelar suaranya sendiri untuk semua filemnya, tanpa mengira bahasa Asin telah dirujuk sebagai “Ratu Kollywood” oleh portal dalam talian pada tahun 2007. Beliau adalah ahli Kelab Bollywood 100 Crore.

Membuat debutnya dengan filem Malayalam Sathyan Anthikkad, Narendran Makan Jayakanthan Vaka (2001), Asin mendapat kejayaan komersial pertamanya dengan filem Telugu Amma Nanna O Tamila Ammayi pada tahun 2003, dan memenangi Anugerah Pelakon Filemfare Terbaik Telugu untuk filem itu. M. Kumaran S / O Mahalakshmi (2004) adalah debutnya dalam bahasa Tamil dan kejayaan besar. Beliau menerima Anugerah Pelakon Tamil Filmfare Terbaik untuk prestasi cemerlang beliau yang terkenal dalam filem ketiga Tamil, Ghajini (2005). Dia kemudian memainkan peranan utama wanita dalam banyak filem yang berjaya, yang paling ketara ialah tindakan Sivakasi (2005), thriller thriller Varalaru (2006), tindakan thriller Pokkiri (2007), drama romantis Vel (2008) dan Dasavathaaram (2008 ), memandangkan dirinya sebagai pelakon utama dalam sinema Tamil dan juga dihormati oleh kerajaan Tamil Nadu dengan anugerah Kalaimamani untuk kecemerlangannya dalam bidang seni dan kesusasteraan. Pada tahun 2013, Asin telah dianugerahkan dengan anugerah anugerah Cinema India Selatan di SIIMA kerana sumbangannya kepada pawagam Tamil.

Pada akhir 2008, Asin membuat debutnya di filem Bollywood Ghajini (2008), bertentangan dengan Aamir Khan, yang merupakan filem Bollywood pertama yang telah mengumpul lebih daripada ¥ 1 bilion di dalam kotak pejabat domestik, kemudian mengumpul $ 1,9 bilion (US $ 27 juta di seluruh dunia. Asin memenangi Anugerah Debut Perempuan Terbaik Filmfare dan banyak penghargaan untuk Ghajini. 2011 menandakan fasa paling berjaya dalam kerjaya Bollywood Asin, ketika dia membintangi komedi romantis Anees Bazmee, yang mana dia bersama bintang bersama Salman Khan. Filem ini merupakan hit utama di box office, mengumpul $ 1.84 bilion (US $ 27 juta) di seluruh dunia. [14] Pada tahun 2012, Asin mula membintangi filem Multivariate 2 Sajid Khan, yang mengumpulkan lebih daripada $ 1 bilion. Dia kemudiannya muncul di Bol Bachchan dan Khiladi 786, yang juga berjaya secara komersil dengan kedua-dua melonjak lebih daripada 1 bilion ringgit.

Kerjaya

Kerja terkini (2011-sekarang)

Filem seterusnya dengan Salman Khan, Ready, dikeluarkan pada 3 Jun 2011 untuk ulasan bercampur. Pengkritik memuji kimia antara Salman dan Asin. Setelah dibebaskan, Siap menjadi hujung minggu kedua tertinggi yang mengagumkan filem Bollywood, selepas Dabangg dan kemudian menjadi filem kelima dalam sejarah Bollywood untuk menyeberangi ₩ 1 bilion (AS $ 14 juta) di pasaran domestik.

Pada tahun 2012, dia pertama kali muncul bersama Akshay Kumar dalam komedi multidahar Sajid Khan, Housefull 2. Walaupun ia menerima sambutan kritikal yang bercampur, ia merupakan kejayaan komersil utama. Asin secara umumnya menerima ulasan yang menggembirakan untuk persembahannya, dengan Adarsh ​​menyatakan bahawa “[a] mengetengahkan wanita itu, Asin mempunyai peranan yang paling rendah dan memberikan dirinya sendiri yang baik.”

Pada 6 Julai 2012, Bol Bachchan, Rohit Shetty, bersama Ajay Devgn dan Abhishek Bachchan, mengeluarkan ulasan bercampur-campur dengan pengkritik memuji persembahan Asin, Ajay Devgn, dan Abhishek Bachchan. Taran Adarsh ​​dari Bollywood Hungama, yang memuji prestasi Asin berkata: “Asin tidak baik, walaupun masa skrinnya terhad, namun penampilannya yang senyap dan merangsang senyuman menambah karismanya !!” Sementara pengulas dari Behindwoods memetik: “Terdapat satu kejutan kecil mengenai peranan Asin .. Dia adalah minat romantik Ajay dan kelihatan tenang dan benar-benar comel.” Filem itu kini diisytiharkan sebagai super hit.

Khiladi 786, di mana dia bersatu semula dengan Housefull 2 ​​costar beliau, Akshay Kumar, yang dikeluarkan pada 7 Disember 2012 untuk tinjauan bercampur, tetapi kuat di box office dan akhirnya menjadi usaha komersil yang berjaya.

Asin tidak muncul dalam mana-mana filem pada tahun 2013 atau 2014. Terbitan filemnya pada tahun 2015 adalah All Well, yang diarahkan oleh Umesh Shukla dan dihasilkan oleh Bhushan Kumar. Dalam satu wawancara, pengarah Umesh Shukla menyatakan bahawa Asin akan dilihat dalam “peranan dramatik yang penting”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: