Kembali dalam Masa! Tempat dengan Pesona Dunia Lama di Seluruh Dunia

Kembali dalam Masa! Tempat dengan Pesona Dunia Lama di Seluruh Dunia

- Advertisement -

Perjalanan kembali ke masa dengan senarai tempat ini dengan pesona dunia lama. Seperti yang mereka katakan, sesetengah tempat lebih tua daripada legenda, lebih tua daripada sejarah itu sendiri. Pergi masa perjalanan dan melibatkan diri dalam pengalaman bercuti satu-satu-jenis!

Bruges, Belgium

Selalunya disebut sebagai “Venice of the North”, pusat bersejarah Bruges adalah Tapak Warisan Dunia UNESCO. Modal Chocolate melakukan keadilan dengan gelaran dengan beberapa produk koko dan coklat yang paling indah di dunia. Bukan hanya ini, bandar ini juga merupakan syurga gastronom dengan beberapa restoran dan kafe yang memenangi anugerah. Meletup di jahitan dengan sejarah, seni dan budaya sebagai tempatnya, bercuti di Bruges sepatutnya pada setiap senarai baldi pelancong!

Champaner, Gujarat

Ibukota zaman pertengahan Gujarat, Champaner terkenal dengan masjid-masjidnya, reruntuhan istana, dan makam yang dipenuhi dengan arus Mughal. Bersama dengan kubu bukit dan kuil di Pavagadh, tempat ini dikenali sebagai Taman Arkeologi Champaner-Pavagadh. Taman ini dengan teliti menunjukkan pergeseran yang luar biasa dalam pengaruh seni bina dan budaya antara pemerintah Hindu dan Mughal.

Venice, Itali

Tiada senarai tempat dengan pesona dunia lama lengkap tanpa menyebutkan kota Venice berwarna-warni. Dengan jalan air dan terusan untuk jalan raya, seni bina Gothic dan selera untuk seni dan budaya, masa Renaissance masa lalu Venice jelas di mana-mana di bandar. Sama ada anda mengambil perjalanan gondola dengan orang yang anda sayangi atau hanya duduk di salah satu kafe yang menghiasi tepi air, City of Canals ini tidak akan berhenti memikat anda!

Darjeeling, Bengal Barat

Dengan sinonim dengan ladang teh dan ladang kolonial, resort bukit yang indah adalah merawat kepada lima deria! Sebuah periuk tembikar Tibet dan Sikkim, Darjeeling adalah sebuah bandar yang mula-mula dibangunkan oleh British. Salah satu ciri yang paling menonjol di bandar ini ialah Kereta Api Toy yang terkenal yang juga disenaraikan sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO. Menaiki kereta api akan membawa anda melalui beberapa pemandangan paling indah tempat yang ditawarkan!

Tallinn, Estonia

Melangkau sempadan ruang dan waktu dengan lawatan ke Tallinn! Ibu kota tertua Eropah utara, bandar zaman pertengahan ini terletak di pantai Teluk Finland. Bandar Lama di Tallinn disenaraikan sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO dan terkenal dengan seni bina Hanseaticnya. Gegaran yang mempesona, persekitaran yang tenang, dan cafe dan restoran yang selesa membuat percutian yang ideal!

Jaisalmer, Rajasthan

Diperkirakan oleh Sonar Quila atau Benteng Emas dan ditandai dengan pelbagai warna batu pasir kuning, Jaisalmer terletak di jantung Gurun Thar. Pergi ke safari padang pasir, berbelanja barang baru di pasar tempatan, tangkap tarian rakyat dan persembahan muzik dan tonton matahari di tengah-tengah pasir yang sentiasa beralih dari padang pasir. Gurun mendapat mengejutkan pada waktu malam di malam hari jadi jangan lupa bungkus pullover ringan! Sekiranya anda berada dalam pelbagai cabaran, maka perjalanan anda ke Jaisalmer tidak akan lengkap tanpa lawatan ke Kampung Kuldhara yang dihantui.

Angkor Wat, Kemboja

The “Land of Smiles” membuat percutian yang menarik dan menyegarkan. Kampung-kampung yang pelik, pasar terapung, sawah padi yang subur, dan rumah-rumah cair di kawasan Kemboja. Salah satu laman web yang paling banyak dilawati di bandar-Angkor Wat juga merupakan Tapak Warisan Dunia UNESCO. Dilengkapi dengan pelbagai inskripsi dan patung, tapak kuil merupakan peringatan yang berterusan terhadap Empayar Khmer yang indah dan makmur.

Mengatasi masa yang tidak dapat dielakkan, ini tempat dengan pesona dunia lama dengan anggun mengekalkan kemegahan dan keagungan mereka dengan anggun. Pergi dalam perjalanan penuh dengan misteri dan tipu daya dan jangan lupa memberitahu kami mengenai tugas anda dengan sejarah masa!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: