Artis India- Anushka Sharma

04.jpg

- Advertisement -

Anushka Sharma (dilahirkan [ənʊʂkaː ʃərmaː], lahir pada 1 Mei 1988) adalah seorang pelakon dan pelakon India yang bekerja di filem Hindi. Salah seorang pelakon yang paling popular dan paling berpenghasilan tinggi di India, beliau telah menerima beberapa anugerah, termasuk Anugerah Filmfare, dan telah ditonjolkan oleh Forbes Asia dalam senarai 30 bawah 30 tahun 2018.

Dilahirkan di Ayodhya dan dibesarkan di Bangalore, Sharma telah membuat perancangan model pertamanya untuk pereka fesyen Wendell Rodricks pada 2007 dan kemudian berpindah ke Mumbai untuk mengikuti kerjaya sepenuh masa sebagai model. Dia membuat debutnya bertentangan dengan Shah Rukh Khan dalam filem romantis yang sangat berjaya, Rab Ne Bana Di Jodi (2008), yang memenangi Anugerah Filmfare untuk penamaan aktres Terbaik. Dia bangkit menjadi terkenal dengan peranan yang dibintangi dalam roman Yash Raj Films ‘Band Baaja Baaraat (2010) dan Jab Tak Hai Jaan (2012); yang terakhir, di mana dia memainkan seorang pembuat film yang bercita-cita tinggi, memenangi anugerah Pelakon Terbaik di Filmfare.

Sharma terus mendapat pujian dan beberapa pencalonan untuk memainkan wanita yang bermasalah dengan penjenayah dalam NH10 thriller jenayah 2015, yang juga menandakan debut produksinya, seorang penari dalam drama komedi 2015 Dil Dhadakne Do, dan seorang wanita yang berjiwa bebas drama 2016 Ae Dil Hai Mushkil. Pengumuman tertinggi Sharma diperoleh dengan drama sukan Sultan (2016), dan satir keagamaan Rajkumar Hirani PK (2014) dan biopic Sanju (2018); ketiga-tiga pangkat di kalangan filem-filem India yang paling hebat.

Selain bertindak dalam filem, Sharma adalah duta untuk berbilang jenama dan produk dan telah merancang barisan pakaiannya sendiri untuk wanita bernama Nush. Beliau menyokong pelbagai badan amal dan penyebab, termasuk kesamaan jantina dan hak-hak haiwan, dan merupakan pengasas bersama syarikat pengeluaran Clean Slate Films. Sharma berkahwin dengan kriket Virat Kohli.

Pemangku kerjaya

Filem pertama dan penemuan (2008-2013)

Sharma membuat debutnya dalam drama romantik Aditya Chopra Rab Ne Bana Di Jodi (2008), bertentangan dengan Shah Rukh Khan. Dia mengambil satu hari untuk mempersiapkan ujian skrinnya di studio Yash Raj Films dan enggan melakukan sesuatu yang tidak disengajakan. Beliau telah menandatangani perjanjian tiga filem dengan syarikat itu dan mendarat peranan utama Tani Sahni, pengantin muda kepada seorang lelaki pertengahan umur, yang digambarkan oleh Khan. Khalid Mohamed dari Hindustan Times mendapati dia “terjamin dan tegak” dalam filem itu, tetapi Nikhat Kazmi menyangka bahawa dia “tidak mempunyai semua chutzpah dan hampir tidak boleh memegang perhatian anda”. Filem ini merupakan kejayaan komersil utama, yang muncul sebagai filem kedua India yang paling hebat pada tahun itu, dan memperoleh pencalonan Anugerah Sharma Filmfare untuk Pelakon Terbaik dan Debut Perempuan Terbaik. Dua tahun kemudian, Sharma memainkan wanita terkemuka dalam komedi jenayah-Badmaash Company, yang diarahkan oleh Parmeet Sethi dan dibintangi oleh Shahid Kapoor, Vir Das dan Meiyang Chang. Filem itu, yang menceritakan kisah empat kawan yang kurang berkuasa yang memulakan perniagaan perniagaan penipuan, menerima ulasan yang bercampur-campur.

Kemudian pada tahun 2010, Sharma menyelesaikan kontrak tiga filemnya dengan Yash Raj Films dengan membintangi Band Baaja Baaraat, sebuah komedi romantis yang diarahkan oleh Maneesh Sharma dan bersama-sama membintangi Ranveer Singh. Peranannya ialah Shruti Kakkar, seorang gadis Punjab kelas menengah yang bercita-cita tinggi yang memulakan perniagaan pernikahannya sendiri. Sebagai persediaan untuk bahagian itu, Sharma belajar untuk bercakap dalam dialek Punjabi, yang dikatakan sebagai bahagian paling sukar peranannya; dia menggambarkan bagaimana watak-watak utama dalam filem berinteraksi sebagai “mentah tetapi comel” dan ia memerlukannya untuk “bercakap dengan cepat, kadang-kadang mencampur kata-kata dan bahkan meninggalkan perkataan sepenuhnya”. Para penganalisis perdagangan menyatakan keraguan mengenai prospek kewangan Band Baaja Baaraat, yang memetik sambutan yang menggembirakan pada beberapa produksi terakhir Yash Raj Films, kekurangan bintang lelaki, dan mengatakan bahawa pada masa itu Sharma adalah pelakon “hampir-terlupa”. Walau bagaimanapun, Band Baaja Baaraat mendapat ulasan positif dan muncul sebagai pemukul tidur. Persembahan Sharma dipuji oleh para pengkritik, banyak yang mengutipnya sebagai karya terbaik untuk itu. Pengkritik Anupama Chopra menulis bahawa Sharma “masuk ke dalam dirinya sendiri sebagai gadis Delhi yang bercita-cita tinggi, yang bermimpi untuk menaik taraf ke perkawinan Sainik Farms multi-crore”. Bagi kerjanya dalam filem ini, Sharma menerima pencalonan kedua untuk Anugerah Filmfare untuk Pelakon Terbaik.

Usaha pertama Sharma yang tidak dihasilkan oleh Yash Raj Films adalah drama Patiala House (2011) yang diarahkan oleh Nikhil Advani dan bersama-sama dibintangi oleh Akshay Kumar. Filem ini menceritakan kisah kriket (yang dimainkan oleh Kumar) yang menghadapi masalah dalam meyakinkan bapanya profesionnya; Sharma dilahirkan sebagai minat cinta terhadap watak Kumar. Sukanya Verma Rediff.com memuji kerja Sharma dan melabelnya sebagai “metafora untuk tenaga”. Pada tahun yang sama, dia kembali bersatu dengan pemain bintang Ranveer Singh dan pengarah Maneesh Sharma untuk drama komedi-drama Ladies vs Ricky Bahl. Dia ditonjolkan sebagai Ishika Desai, seorang lelaki jualan yang diupah untuk mengecilkan seorang konman (yang ditulis oleh Singh), yang akhirnya jatuh cinta padanya. Filem dan prestasi Sharma menerima ulasan bercampur-campur, dengan Piyali Dasgupta dari NDTV memanggilnya “dipercayai tetapi tidak menawan”. Walaupun ulasan bercampur, filem itu adalah kejayaan yang sederhana di box office.

Pada tahun 2012, Sharma memainkan peranan sokongan bersama Shah Rukh Khan dan Katrina Kaif dalam lagu “swan song” Yash Chopra, romantik Jab Tak Hai Jaan, yang menandakan kerjasama kelima dengan Yash Raj Films dan yang kedua dengan Khan. Dia dilahirkan sebagai Akira Rai, seorang wartawan Discovery Channel yang bercita-cita menjadi seorang pembuat filem dokumentari. Rajeev Masand dari CNN-IBN menulis bahawa Sharma “membawa percikan pada filem”, tetapi Raja Sen tidak setuju dan berkata “sementara Anushka memang boleh bermain seronok, dia perlu di sini untuk menonjolkan beberapa takik”. Untuk peranannya, dia memenangi Anugerah Filmfare untuk Pelakon Terbaik. Jab Tak Hai Jaan terbukti sebagai filem Bollywood yang paling tinggi ketiga pada tahun 2012.

Sharma seterusnya muncul dalam Matru Ki Bijlee Ka Mandola (2013) Vishal Bhardwaj, sebuah satira politik yang terletak di sebuah kampung di Haryana. Bersama bersama Pankaj Kapur, Imran Khan dan Shabana Azmi, Sharma memainkan peranan berturut-turut Bijlee Mandola, seorang gadis berkepala yang terlibat dalam hubungan romantik dengan watak Khan walaupun terlibat dengan lelaki lain. Filem ini mendapat sambutan positif daripada pengkritik, dan kurang berjaya di box office. Beberapa pengkritik menyatakan bahawa Sharma adalah stereotaip sebagai seorang gadis yang kuat dan ceria; Raja Sen menyatakan bahawa dia “hebat dalam beberapa adegan berhampiran kemuncaknya,” walaupun Kanika Sikka dari Daily News and Analysis lebih kritis dan mendapati “tidak percaya”.

Kejayaan dan pengembangan ke dalam pengeluaran filem (2014-2016)

Pada tahun 2014, Sharma memainkan wartawan televisyen yang berteman dengan seorang asing (dimainkan oleh Aamir Khan), dalam satir keagamaan Rajkumar Hirani PK. Critic Saibal Chatterjee menulis bahawa Sharma memainkan “gadis yang penuh cinta kasih puisi yang tahu fikirannya jauh lebih banyak daripada kebanyakan heroin filem Hindi dibenarkan” dan memuji dia untuk “memegang” sendiri terhadap Khan. Diakui secara kritikal, PK muncul sebagai filem Bollywood paling hebat dengan pendapatan di seluruh dunia sebanyak lebih daripada 7 bilion (AS $ 100 juta). Sharma melancarkan sebuah syarikat pengeluaran bernama Clean Slate Films, yang pertama dilepaskan adalah thriller Navdeep Singh NH10 (2015), di mana dia juga memainkan peranan utama. Saringan di Festival Filem Antarabangsa Beijing ke-5, ia menceritakan kisah pasangan suami isteri yang hidup terancam setelah bertemu dengan sekumpulan penjahat. Sebagai persiapan, Sharma menjalani latihan selang selama tiga bulan untuk membina stamina. Saibal Chatterjee mendapati filem ini menjadi “thriller” yang taut dan riveting dan memuji Sharma untuk “menyampaikan pelbagai perasaan ketika ia bergerak dari yang terdedah kepada yang tidak berani dalam pertempuran di mana kemungkinan besar ditumpuk terhadapnya”, dan Prarthana Sarkar dari International Business Times dikreditkannya kerana menjauhkan diri dari imej komedi romantisnya. Filem itu juga muncul sebagai kejayaan box office.

Dalam drama jenayah zaman Anurag Kashyap, Bombay Velvet (2015), (berdasarkan cerita ahli sejarah Gyan Prakash, Mumbai Fables) yang dibintangi bersama Ranbir Kapoor dan Karan Johar, Sharma dilakonkan sebagai penyanyi jazz, Rosie Noronha. Wataknya dirujuk dari pelakon Brigitte Bardot, Helen dan Waheeda Rehman. Untuk mempersiapkan, Sharma menyaksikan filem tahun 1950-an dan 1960-an, dan dokumenter mengenai rambut dan make-up. Dia juga menggunakan penambah bibir sementara untuk bahagian itu, memetiknya sebagai sebab di sebalik penampilannya yang berubah pada acara sembang pada tahun 2014, dan menafikan spekulasi media mengenai menjalani pembedahan plastik. Bombay Velvet ditayangkan di festival Locarno dan Bucheon; pendapat kritikal bercampur. Menulis untuk Standard Perniagaan, Ritika Bhatia memuji prestasi Sharma dalam lagu “Dhadaam Dhadaam”: “dia mengisi panggung dengan emosi mentah yang penuh dengan air mata dan bulu mata palsu yang mengalir dengan menangkap semangat”. Walau bagaimanapun, filem itu gagal menampung pelaburannya yang bernilai 1.2 bilion (AS $ 17 juta). Pada tahun yang sama, Sharma memaparkan peranan penunggang penari di kapal pelayaran di Dil Dhadakne Do, sebuah drama comedy-komedi Zoya Akhtar di mana dia bertanding di sebalik Ranveer Singh. Urutan lagu “Pehli Baar” dirakamkan oleh beliau dan Singh; Shilpa Jamkhandikar dari Reuters memuji kimia mereka di skrin dan menggambarkannya sebagai “keretakan”. Persembahannya di NH10 dan Dil Dhadakne Do memperoleh pencalonan Anugerah Sharma Filmfare untuk Pelakon Terbaik dan Pelakon Pembantu Terbaik.

Sharma akan bersatu semula dengan Yash Raj Films di Sultan (2016), sebuah drama romantis dari penulis-penulis Ali Abbas Zafar. Dia mengambil alih peranan Aarfa Hussain, seorang pegulat dari Haryana yang mengilhami watak gelaran (dimainkan oleh Salman Khan) untuk mengambil sukan itu. Sharma pada mulanya ragu-ragu untuk memainkan peranan itu kerana dia tidak mempunyai fizikal ahli gusti; dia meneliti kategori berat yang berbeza untuk “mengalahkan persepsi manusia bahawa semua ahli gusti besar.” Dia melatih selama enam minggu dalam sukan itu, belajar untuk bercakap dialek Haryanvi, dan berinteraksi dengan pegulat perempuan dari negeri itu. Filem dan persembahannya menerima ulasan bercampur. Pengkritik menghargai peranannya yang sangat besar dalam filem orrocentric; Rachit Gupta Filmfare menggambarkan Sharma sebagai “perkara terbaik dalam filem” dan menyatakan bahawa “[e] ven walaupun dia tidak mempunyai fisiologi ahli gusti, dia Prestasi yang bersemangat membuatkan anda mempercayai wataknya yang sukar tetapi emosi. “Walau bagaimanapun, Suprateek Chatterjee dari The Huffington Post merasakan bahawa dia tidak menonjol sebagai seorang ahli gusti, menulis bahawa” dia mempunyai otot sifar secara harfiah dan entah bagaimana selalu mencari masa untuk mendapatkannya Make-up tepat. “Dengan pendapatan lebih daripada ₩ 5 bilion (US $ 72 juta) di seluruh dunia, Sultan berada di kalangan grossers terbesar di panggung wayang India.

Sharma mencapai kejayaan seterusnya pada tahun itu apabila dia memainkan peranan wanita utama Alizeh Khan, seorang gadis yang bersemangat bebas dalam hubungan tanpa cinta dalam drama romantik Karan Johar Ae Dil Hai Mushkil, bersama Ranbir Kapoor dan Aishwarya Rai. Mike Maccahil dari The Guardian mengambil perhatian tentang berapa banyak Sharma “spikiness hebat” dan kimianya dengan Kapoor membantu gambar yang biasa-biasa saja. Dalam satu lagi kajian tipikal yang tipikal, Sweta Kaushal dari Hindustan Times memuji memimpin wanita yang dikuasai oleh Sharma. Filem ini memperoleh lebih daripada $ 2 bilion (AS $ 29 juta) di seluruh dunia, dan Sharma menerima pencalonan Aktres Terbaik di Anugerah Filmfare ke-62. Dengan dua filem terbaik pada tahun 2016, Bollywood Hungama menduduki tempat Sharma sebagai pelakon Bollywood yang paling berjaya pada tahun ini.

2017-sekarang: Perubahan kerjaya dan usaha pengeluaran selanjutnya

Komedi fantasi 2017 Phillauri, yang dibintangi Suraj Sharma dan Diljit Dosanjh, menampilkan Sharma sebagai hantu mesra yang mahu menyatukan kembali dengan kekasihnya. Selain bertindak dan menghasilkan, Sharma juga menyanyikan lagu di dalamnya. Dia kemudian bekerjasama dengan Shah Rukh Khan buat kali ketiga di Jab Harry Met Sejal Imtiaz Ali, sebuah kisah tentang seorang pelancong Gujrati (Sharma) di Eropah yang jatuh cinta dengan pemandu pelancongnya. Mengulas mengenai persembahan Sharma di Phillauri dan Jab Harry Met Sejal, Uday Bhatia of Mint memuji keupayaannya untuk “com-eded com [edy]”. Bhatia, bagaimanapun, mengkritik pasangannya dengan Khan, 22 tahun seniornya, dalam filem kedua. Tidak seperti pelepasan 2016, kedua-dua filem ini adalah jawatan kotak pejabat.

Pelepasan filem pertama Sharma tahun 2018 adalah filem seram Pari, yang dia membintangi dan menghasilkan. Ia menceritakan kisah Rukhsana (Sharma), seorang wanita muda yang diseksa di padang gurun, yang diselamatkan oleh seorang lelaki yang baik hati (dimainkan oleh Parambrata Chatterjee). Walaupun Shubhra Gupta dari The Indian Express mendapati filem itu “berselerak” dan menambah bahawa “tidak ada yang dapat menyelamatkannya, bahkan seorang wanita terkemuka yang bertekad untuk melakukan sesuatu yang berbeza dengan menghasilkan heft”, Sukanya Verma menampilkan persembahannya di Rediff. Senarai tahunan pelakon terbaik, menulis, “pergi dari terpesona hingga ke mesmerik, di sini seorang pelakon yang bermain untuk segala-galanya.” Ia memperoleh ₹ 400 juta (US $ 5.8 juta) di seluruh dunia berbanding bajet pengeluaran ₹ 180 juta (US $ 2.6 juta). Sharma seterusnya memainkan seorang penulis biografi yang mendokumentasikan kehidupan pelakon bermasalah Sanjay Dutt dalam biang Sanju biawak Rajkumar Hirani, yang dibintangi oleh Ranbir Kapoor dalam peranan tajuk. Rajeev Masand memuji setan filem itu tetapi kritis terhadap prestasi Sharma, menulis bahawa dia “melekat dengan rambut aneh dan aksen asing”. Walau bagaimanapun, ia muncul sebagai pelepasan ketiga untuk memperoleh lebih daripada $ 5 bilion (US $ 72 juta) di seluruh dunia.

Pada tahun yang sama, Sharma bekerjasama dengan Yash Raj Films untuk kali kelapan di Sui Dhaaga, drama komedi yang dibintangkan bersama dengan Varun Dhawan, tentang pasangan muda yang miskin yang memulakan industri pakaian berskala kecil mereka sendiri. Ronak Kotecha dari Times of India memuji kimia halus antara petunjuk dan dikreditkan Sharma kerana memainkan peranan yang terhenti dengan mudah.  Beliau menerima pencalonan untuk Anugerah Kritikan Filmfare untuk Pelakon Terbaik. Penampilan filem terakhir Sharma pada tahun ini adalah di Zero, sebuah drama mengenai kesusahan romantis kerdil yang melibatkan dua wanita, yang menyatukannya dengan Shah Rukh Khan dan Katrina Kaif. Dia memainkan seorang saintis NASA yang menderita cerebral palsy, yang mana dia bertemu dengan ahli terapi pekerjaan dan ahli audiologi; dia juga tinggal dalam watak dan memilih untuk menggunakan kerusi roda antara tembakan. Anupama Chopra menganggap gambarannya sebagai “tidak konsisten dan kekok” tetapi Namrata Joshi dari Hindu mendapati “bersungguh-sungguh dan melabur”. Seperti dengan kerjasama sebelumnya dengan Khan, Zero adalah kegagalan komersil.

Sharma kemudian akan menghasilkan dua projek untuk siaran televisyen: satu siri drama cop yang belum diterbitkan untuk Amazon Video dan sebuah filem drama berjudul Bulbul untuk Netflix.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: