04.jpg

- Advertisement -

Jacqueline Fernandez (lahir 11 Ogos 1985) adalah seorang pelakon Sri Lanka, bekas model dan pemenang Miss Universe Sri Lanka 2006. Pada tahun 2009, dia memulakan kerjaya di Bollywood dengan filem Aladin dan sejak itu telah menubuhkan kerjaya di industri. Jacqueline juga dikenali sebagai Jacq hati di India. Dilahirkan dalam keluarga pelbagai kaum Kanada, Sri Lanka, dan keturunan Malaysia, Fernandez dibesarkan di Bahrain. Selepas tamat pengajian dalam komunikasi massa dari University of Sydney dan bekerja sebagai wartawan televisyen di Sri Lanka, beliau menyertai industri pemodelan. Beliau dinobatkan sebagai Miss Universe Sri Lanka pada tahun 2006, dan mewakili negaranya di Miss Universe 2006.

Semasa dalam tugasan pemodelan di India pada tahun 2009, Fernandez berjaya mengikuti ujian fantasi Sujoy Ghosh Aladin, yang menandakan debut aktingnya. Fernandez mempunyai peranan terobosannya dengan pencerobohan psikologi Murder 2 (2011), kejayaan komersial pertamanya. Ini diikuti oleh peranan glamor dalam komik ensemble komersil yang berjaya Housefull 2 ​​(2012) dan aksi thriller Race 2 (2013), yang mendapat Anugerah IIFA untuk pencalonan Aktres Penunjang Terbaik. Fernandez terus membintangi filem aksi top-grossing Kick (2014) dan komedi-komedi Housefull 3 (2016) dan Judwaa 2 (2017).

Di samping kerjaya akting layarnya, Fernandez telah bekerja sebagai hakim pada musim kesembilan pertunjukan realiti tarian Jhalak Dikhhla Jaa (2016-2017), merupakan pelopor selebriti terkenal untuk pelbagai jenama dan produk, telah mengambil bahagian dalam pameran panggung, dan aktif dalam kerja kemanusiaan.

Pemangku kerjaya

2014-sekarang: Kejayaan komersial

Pada tahun 2014, Fernandez muncul dalam filem sulung filem Sajid Nadiadwala iaitu filem tindakan Kick, sebuah pembuatan semula filem Telugu pada 2009 yang sama. Dia membintangi bertentangan dengan Salman Khan, bermain Shaina, psikiater. Dia mengekalkan suara sebenar untuk kali pertama di Kick Sementara Sneha May Francis berkomentar bahawa dia adalah: “sangat mempesona, dan bergerak seperti sihir”, Raja Sen dari Rediff.com lebih kritikal mengenai penghantaran dialognya, memanggilnya “malang”. Filem itu menerima ulasan bercampur-campur dari pengkritik , tetapi dengan pendapatan di seluruh dunia melebihi $ 3.75 bilion ($ 54 juta), ia menjadi filem Bollywood yang paling tinggi keempat. Filem ini menubuhkan Fernandez sebagai salah satu pelakon Bollywood yang paling popular.

Pada tahun 2015, Fernandez muncul di Roy Vicky Singh, seorang pengintip romantis, yang mengkritik Sarita A. Tanwar sebagai filem “membosankan, letih dan megah”. Fernandez memainkan peranan berganda, Ayesha Aamir, seorang pembuat filem dalam hubungan dengan pembuat filem lain (dimainkan oleh Arjun Rampal) dan Tia Desai, seorang gadis yang mencintai pencuri (dimainkan oleh Ranbir Kapoor). Walaupun TV India menyebutnya “perbuatan terbaiknya hingga tarikh”, pengkritik Rajeev Masand merasakan bahawa dia “muncul menyalahi undang-undang di bahagian yang memerlukan jangkauan yang lebih besar.” Roy gagal memenuhi harapan kotak-kotaknya, dan kegagalan komersial. Kemudian pada tahun itu, dia muncul dalam penampilan tetamu untuk komedi-satire Bangistan.

Drama aksi Karan Malhotra Brothers adalah pembebasan seterusnya Fernandez. Bersama bersama Akshay Kumar dan Sidharth Malhotra, Fernandez memainkan Jenny, seorang ibu yang tidak berani berjuang untuk anaknya, peranan yang digambarkan sebagai “mencabar”, “sengit”, dan “sukar”. Peranan itu menandakan pemergian dari watak glamor bahawa dia mempunyai reputasi untuk menggambarkan. Dhriti Sharma dari Zee News memanggil wataknya “lembut, malu-malu dan menjanjikan”, dan memuji dia kerana: “meyakinkan menarik diri daripada sifat yang menyenangkan dari isteri seorang pejuang jalanan”. Pengkritik filem Subhash K. Jha mencatatkan bahawa: “… dalam peranan terhad memberikan pukulan emotifnya yang terbaik”, sementara pengkritik Raja Sen berkata: “[dia] memainkan isteri yang sangat menangis Kumar yang sangat gembira melihat mesej teks bahawa ia mungkin mengandungi berita mengenai sekuel Kick. “Kemudian pada tahun itu, dia membintangi Thriller thriller yang terkenal dengan debut Hollywood.

Fernandez memulakan 2016 dengan peranan dalam sekuel untuk Housefull 2. Filem komik ensemble itu memasangkannya dengan Akshay Kumar sebagai minat cintanya. Pengkritik untuk Firstpost kecewa dengan gambar dan mengkritik Fernandez untuk kecenderungannya ke arah sebuah filem, di mana dia dianggap tidak lebih daripada “daya tarik visual”. Walau bagaimanapun, filem itu adalah kejayaan komersil, yang melonjak sebanyak $ 1.88 bilion (US $ 27 juta) di seluruh dunia. Filem seterusnya-pengembaraan tindakan Dishoom-juga berjumlah ¥ 1 bilion (AS $ 14 juta) di box office. Kemudian pada tahun itu, beliau berkhidmat sebagai hakim pada musim kesembilan pertunjukan tarian Jhalak Dikhhla Jaa.

Pada tahun 2017, Jacqueline muncul dalam kegilaan jenayah Bahasa Inggeris-Sri Lanka Chandran Rutnam Menurut Mathew. Filem itu adalah penampilan sinematik sulungnya di pawagam Sri Lanka. Filem ini dikeluarkan di Sri Lanka pada 7 April 2017 di CEL Theatres dengan tajuk Anuragini. Filem seterusnya ialah komedi tindakan A Gentleman, dengan Siddharth Malhotra dari pengarah kedua Raj Nidimoru dan Krishna D. K .. Filem itu kurang diterima oleh pengkritik dan merupakan kotak-kegagalan pejabat. Kemudian pada tahun itu, dia muncul dalam filem komedi David Dhawan Judwaa 2, bertentangan dengan Varun Dhawan dan Taapsee Pannu. Ia merupakan sekuel untuk filem komedi Judwaa 1997. Filem ini terbukti menjadi kejayaan box-office.

Fernandez juga membuat penggambaran dan bersedia untuk membintangi seterusnya Tarun Mansukhani, Drive bertentangan dengan Sushant Singh Rajput. Di samping itu, dia komited untuk membintangi Salman Khan di Race 3, tambahan ketiga kepada Francais Race.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: