04.jpg

- Advertisement -

Ayesha Takia (lahir 10 April 1986) adalah seorang pelakon filem India yang muncul dalam filem-filem Bollywood. Dia membuat debutnya di Taarzan: The Wonder Car yang mana dia memenangi Anugerah Debut Terbaik Filmfare pada tahun 2004. Filem-filem terkenal beliau juga termasuk Dor (2006), yang mana dia memenangi Anugerah Skrin untuk Pelakon Terbaik (Pengkritik), dan Wanted 2009).

Kerjaya

Takia memulakan kerjayanya sebagai model ketika dia berumur 15 tahun, yang muncul dalam “Saya seorang budak Complan! Saya adalah seorang gadis Complan!” kempen dan juga dalam video muzik “Meri Chunar Udd Udd Jaye” Falguni Pathak. Kemudian dia muncul dalam video muzik Shake It Daddy Remix lagu Nahin Nahin Abhi Nahin bersama pelakon Keith Sequeira, kedua lagu itu diarahkan oleh Vinay Sapru dan Radhika Rao. Yang membawanya ke perhatian Bollywood, dan beberapa filem yang ditawarkan diikuti. Dia menandatangani kontrak untuk muncul di Socha Na Tha, kemudian untuk Taarzan: The Wonder Car. Walau bagaimanapun, kelewatan membuat Socha Na Tha bermakna Taarzan dibebaskan terlebih dahulu dan oleh itu filem “debut” beliau. Beliau memenangi Anugerah Debut Terbaik Filmfare pada tahun 2004 untuk persembahannya dalam filem itu.

Takia telah muncul dalam beberapa filem yang tidak baik di box office. Walau bagaimanapun, dia sangat dipuji kerana kerja-kerja beliau pada tahun 2006 Dor, sebuah filem bajet yang lebih kecil di mana dia memainkan peranan seorang wanita Rajasthani yang janda muda yang hidup dalam keluarga bersama tradisional. Dia terus memenangi beberapa anugerah untuk persembahannya dalam filem, termasuk Anugerah Kritikan Zee Cine untuk Pelakon Terbaik.

Selain Bollywood, Takia juga muncul dalam filem Telugu 2005 Super, dengan bintang Tollywood Akkineni Nagarjuna, yang mana dia dicalonkan untuk Anugerah Filmfare untuk Pelakon Terbaik – Telugu. Pecahnya yang paling baru-baru ini adalah Wanted Prabhu Deva, yang dibintangi bersama dengan Salman Khan, yang muncul sebagai salah satu blockbusters terbesar pada tahun 2009. Filem ini merupakan filem ketiga tertinggi sepanjang tahun dan peranannya bertemu dengan ulasan positif.

Pada tahun 2011, dia membintangi Mod, yang bertemu dengan respons yang baik. Sehingga tahun 2012, dia menjadi tuan rumah rancangan realiti muzik Sur Kshetra.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d