10 tempat untuk mencuba makanan Sepanyol lama di Madrid

0

30

- Advertisement -

Madrid berubah. Dengan gastropub moden dan restoran antarabangsa yang bergaya yang menawarkan makanan dari seluruh dunia, anda hampir boleh lupa bahawa masakan Sepanyol adalah salah satu daripada yang terbaik di dunia, yang menawarkan pelbagai hidangan flavourful (dan kadang-kadang tidak biasa) yang hampir tidak berkesudahan.

Berikut adalah 10 restoran di mana anda masih boleh mencuba makanan Sepanyol asli – dan semuanya di pusat Madrid.

Hot dan segar dari griddle di Casa Toni

Suasana di Casa Toni tidak mungkin lebih tulen. Gambar-gambar peluru banteng mengikat dinding, dan para pelayan yang sama telah bekerja di sana selama beberapa dekad. Hidangan termasuk puding hitam, chorizo ​​goreng, tepung dan – terbaik dari semua – oreja de cerdo: Telur babi panggang dengan sos merah pedas. Ia renyah dan lazat, dan jarang mengecewakan. Jika ikan lebih banyak gaya anda, cuba sepia (sotong) berkhidmat panas dan segar dengan lemon dan pasli.

Babi menyusu yang lazat di Restaurante Sobrino de Botín

Secara rasmi diiktiraf oleh Guinness sebagai restoran tertua di dunia, dan nama yang diperiksa oleh Hemingway di Matahari juga naik, Restaurante Sobrino de Botín mempunyai banyak sejarah di belakangnya. Kepakaran rumah adalah cochinillo (babi menyusu) dan kordero (kambing), kedua-duanya dibuat dalam ketuhar yang berabad-abad lamanya. Restoran ini menduduki empat tingkat bangunan bersejarah di luar Plaza Mayor. Sekiranya anda menelefon ke hadapan, anda boleh menempah jadual di dalam bodega – bahagian tertua bangunan, yang dibina pada abad ke-15.

Hidangan padi mulut di El Pato Mudo

Secara rasmi, paella adalah keistimewaan Valencia, tetapi itu tidak bermakna anda tidak dapat mencari versi hebat klasik beras ini di sini di Madrid. El Pato Mudo, hanya sekitar sudut dari Royal Palace, mempunyai pelbagai paellas yang menakjubkan, serta beras hitam yang dibuat dengan dakwat cumi-cumi. Walaupun terdapat restoran paella yang lebih terkenal di dekatnya, El Pato Mudo adalah nilai yang sangat baik, dengan perkhidmatan profesional dan makanan yang sama baik atau lebih baik daripada jirannya yang terkenal.

Cengkerang kerang di Cervecería Cruz di Rastro

Orang Sepanyol suka kerang mereka, dan bar tradisional ini adalah salah satu tempat terbaik untuk memilikinya. Pasaran Rastro pada hari Ahad (dan makan tengah hari selepas ditutup) adalah sebuah institusi dalam dan dari dirinya sendiri, dan bar ini tepat di tengah-tengah tindakan. Di sini anda boleh mencuba kerang cukur, kerang, dan juga siput rebus. Ia kebanyakannya bilik yang berdiri, dan anda mungkin melangkah pada kerang kerang seperti yang anda makan, tetapi jangan risau – semuanya sebahagian daripada pengalaman otentik Madrid. (Calle de las Maldonadas, 1.)

Pasar gourmet moden di Mercado San Miguel

Tidak sebuah restoran per se, Mercado de San Miguel adalah pasar gourmet dengan gabungan masakan Sepanyol lama dan moden. Gerai-gerai yang banyak menyajikan segala-galanya dari ikan teri goreng ke mini-hamburger kepada Serrano ham pada kukunya. Terdapat juga bar zaitun gourmet. Ia agak mahal, tetapi juga pengembara yang berhati-hati harga mampu menipis vermouth dan menyerap suasana orang-orang yang bergerak di antara gerai-gerai. Anda juga boleh berhenti untuk pastri selepas makan tengah hari, atau untuk snek tengah hari – manis atau gurih, anda membuat keputusan.

Calamari dan banyak lagi di Plaza Mayor

Penduduk tempatan di Madrid suka berhenti oleh Plaza Mayor untuk pasaran pada Krismas, pelbagai konsert dan acara kebudayaan, atau hanya untuk berjalan-jalan setiap hari tahun ini. Semasa anda berada di sana, lakukan sebagai madrileños buat dan berhenti untuk a bocadillo de calamares(sandwich sotong goreng) di salah satu daripada banyak restoran khusus di kawasan itu. Salah satu yang terbaik adalah Cervecería Plaza Mayor (plazamayor2.com), yang telah berkhidmat sotong, udang, sotong dan lebih lagi selama hampir 40 tahun.

Pinchos moden di Taberna de Ramales

Kedai ini, di alun-alun kecil yang indah berhampiran Royal Palace, mengkhususkan diri dalam moden pinchos – hidangan kecil di sekeping baguette – dibuat dengan ramuan tradisional. Salah satu hidangan istimewa adalah cod aioli, atau anda boleh mendapatkan sampler daripada lapan yang berbeza pinchospada harga diskaun. Sekiranya anda mahukan sesuatu yang lebih besar, cuba cazón adobado (anjing laut yang diperap) atau huevos rotos (telur goreng dengan kentang dan ham). Pada hari-hari yang cerah anda boleh duduk di luar di plaza dan menikmati segelas wain dengan pemandangan istana.

Oxtail, ikan dan perkhidmatan yang mesra di Casa Jacinto

Tepat di sekitar sudut dari monumen Senat dan Plaza España ke Cervantes, pengarang Don Quixote, Casa Jacinto adalah kegemaran tempatan dan sangat sibuk apabila Senat berada dalam sesi. Keistimewaan termasuk steak (dimasak di atas meja anda di atas batu panas) dan rebusan oxtail, dan setas con almejas (cendawan liar dengan kerang). Datang untuk makanan dan kembali untuk pemilihan wain dan perkhidmatan yang sangat baik dan mesra.

Bahasa Sepanyol lazat di Taberna de la Daniela

Dikenali untuk mereka cocido madrileño (rebusan chickpea tebal), Taberna de la Daniela (tabernadeladaniela.com) mempunyai beberapa lokasi di sekitar bandaraya. Ramai penduduk tempatan makan kokido setiap hari Ahad, sebagai sejenis tradisi keluarga. Ia dihidangkan pada dua pinggan: pertama sup, kemudian kacang dan daging. Anda juga boleh cuba besugo (Bream laut – ikan yang biasanya dimakan untuk makan malam Krismas), croquettes, atau sebilangan hidangan Sepanyol yang biasa.

Yang terbaik dari wain Sepanyol di Taberna Tempranillo

Dinding wain di belakang bar akan menjadi alasan yang cukup untuk dihentikan oleh Taberna Tempranillo – ia cukup mengagumkan, dengan lebih dari 1,000 botol – tetapi makanannya sama baiknya. Semasa anda berehat dengan segelas Rioja atau Ribera, cuba salah satu daripada kreatif tostas(gigitan kecil yang disajikan pada roti bakar) atau raciones (plat penuh untuk berkongsi di antara dua atau tiga orang). The foie gras dan the magret de pato (kaki bebek dengan bawang karamel) berada di luar dunia ini.

surat berita mingguan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: