Artis India- Malaika Arora

04.jpg

- Advertisement -

Malaika Arora adalah seorang pelakon India, penari, model, VJ, dan penyampai televisyen. Beliau terkenal dengan tariannya dalam lagu Chaiyya Chaiyya (1998), Gur Naalo Ishq Mitha (1998), Maahi Ve (2002), Kaal Dhamaal (2005) dan Munni Badnaam Hui (2010). Dia bertukar menjadi pengeluar filem pada tahun 2008, dengan bekas suaminya, Arbaaz Khan. Syarikat mereka Arbaaz Khan Productions telah mengeluarkan filem seperti Dabangg (2010) dan Dabangg 2 (2012).

Kehidupan awal dan latar belakang

Malaika Arora dinamakan sempena perkataan Swahili “Malaika” yang bermaksud “malaikat”. Beliau dilahirkan di Thane, Maharastra. Orang tuanya bercerai semasa berumur 11 tahun dan dia berpindah ke Chembur bersama ibunya & kakaknya Amrita. Ibunya, Joyce Polycarp, adalah seorang Katolik Malayali dan bapanya, Anil Arora, adalah seorang pucuk Punjabi dari bandar sempadan India Fazilka, yang bekerja di Merchant Navy.

Beliau menamatkan pendidikan menengahnya dari Swami Vivekanand School di Chembur. Makciknya, Grace Polycarp, adalah pengetua sekolah. Dia juga seorang alumnus High School Holy Cross Thane di mana dia belajar sehingga gred kesembilan. Dia mengejar pendidikan kolejnya dari Jai Hind College, Churchgate tetapi tidak menyelesaikannya berdasarkan pertimbangan profesional. Dia tinggal di Masyarakat Borla, Chembur bertentangan dengan Talkant Basant sebelum memulakan kerjaya pemodelannya.

Arora dipilih sebagai salah satu daripada VJ apabila MTV India memulakan operasinya. Dia mula bekerja sebagai pewawancara, pertunjukan yang dianjurkan seperti Club MTV, dan kemudian di-host bersama dengan Cyrus Broacha menunjukkan Line Love dan Gaya Check [10] Malaika kemudian memasuki dunia pemodelan, muncul dalam banyak iklan, untuk lagu-lagu album seperti Gur Naalo Ishq Mitha Bally Sagoo bertentangan dengan Jas Arora dan nombor item seperti “Chaiyya Chaiyya” dalam filem Bollywood 1998 Dil Se …

Pada tahun 2000an, selain memaparkan nombor item untuk pelbagai filem, dia membuat penampilan datang dalam beberapa filem. Pada tahun 2008, dia muncul dalam peranan utama beliau yang pertama dalam filem EMI yang merupakan kegagalan kotak-pejabat.

Pada tahun 2010, beliau menampilkan lagu “Munni Badnaam Hui” dalam filem Dabangg, yang dihasilkan oleh bekas suaminya, Arbaaz Khan. Pada 12 Mac 2011, dia membantu menetapkan rekod dunia dengan 1235 peserta mengadakan tarian koreografi kepada “Munni Badnaam” yang diketuai olehnya.

Beliau adalah penyokong selebriti Taiwan Excellence pada 2012. Dia mengesahkan Dabur 30-plus. Dia menyatakan bahawa dia tidak pernah mahu bertindak. Dia tampil bersama bersama Atif Aslam, Shaan dan Bipasha Basu dalam satu siri konsert di LG Arena di Birmingham dan The O2 Arena di London.

Pada tahun 2014, dia mengesahkan bahawa dia akan membuat penampilan cameo dalam filem drama komedi-drama Farah Khan yang diarahkan oleh Happy New Year.

Televisyen

Malaika muncul di rancangan televisyen Nach Baliye sebagai salah satu daripada tiga hakim. Acara itu disiarkan di STAR One pada pertengahan 2005. Dia terus menjadi hakim di Nach Baliye 2 yang mula ditayangkan pada suku terakhir 2006. Dalam pameran ini, dia melakukan banyak nombor item sebagai contoh untuk para peserta. Dia muncul di acara Zara Nachke Dikha sebagai hakim di Star One. Dia seorang hakim pada acara Jhalak Dikhhla Jaa pada tahun 2010.

Malaika berada di panel hakim dalam acara India Got Talent.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: