26.jpg

- Advertisement -

Merancang perjalanan ke luar negara? Bimbang tentang kesulitan visa? Pilih untuk melawat negara yang menyediakan e-visa kepada orang India dan melangkau giliran kedutaan besar.

Sesuatu e-visa adalah dengan jelas visa yang boleh diperolehi dalam talian, melalui portal visa rasmi negara. Anda tidak perlu melawat kedutaan sama sekali atau mengisi sebarang bentuk fizikal. Semua kertas kerja berlaku dalam talian, dan secara umumnya anda mendapatkan visa anda dalam masa kira-kira 48 jam (walaupun ini mungkin berbeza dari negara ke negara).

Walaupun banyak negara menawarkan e-visa kepada pelancong, termasuk India, di sini adalah beberapa negara yang pemegang Pasport India boleh melawat dengan e-visa.

Turki

Jika anda berada dalam mood untuk meneroka beberapa seni bina yang menakjubkan, masjid-masjid yang indah dan kebahagiaan menarik beberapa pesona dunia lama, pastikan anda merancang perjalanan ke Turki tidak lama lagi. Anda akan mendapat e-visa yang sah selama 180 hari dan anda boleh tinggal di negara ini sehingga 30 hari pada peregangan.

Kemboja

Lebih baik dikenali sebagai “Kerajaan Wonder”, Kemboja mempunyai keindahan semulajadi sehingga ilahi bahawa anda hanya akan ditinggalkan terkejut. Dari kuil-kuil ke budaya, segala-galanya di negara ini bernilai mengalami. Kos visa adalah USD 37 (termasuk yuran pemprosesan) dan dengan kesahan 3 bulan, anda boleh tinggal di negara ini selama 30 hari pada e-visa.

Georgia

Terletak di persimpangan Eropah-Asia, negara Georgia mempunyai masa lalu yang kaya sejarah. Diliputi dengan taman-taman dan hutan negara yang luas, ini adalah tempat yang ideal untuk tersesat di padang belantara. Untuk USD 20 ditambah yuran perkhidmatan 2%, anda akan mendapat e-visa berbilang kemasukan yang sah selama 120 hari yang akan membenarkan anda tinggal sehingga 30 hari di negara ini.

Kenya

Sentiasa bermimpi percutian Afrika yang sempurna? Kemudian Kenya adalah destinasi untuk anda. Tempat-tempat pelancongan utama termasuk safari melalui 19 taman negara, masjid-masjid di Mombasa, pemandangan hebat Lembah Rift Besar, ladang-ladang kopi di Thika, pemandangan Gunung megah. Kilimanjaro yang terletak di seberang sempadan di Tanzania, dan pantai yang indah di sepanjang Lautan Hindi.

Myanmar

Dari beberapa bandar yang indah ke beberapa pertubuhan keagamaan yang menarik di arsitek, Myanmar, yang dahulunya dikenali sebagai Burma, pastinya bernilai lawatan. Pemandangan yang mengagumkan di sini akan kekal dengan anda untuk masa yang lama! Menyediakan kemasukan tunggal e-visa kepada orang India, Myanmar membolehkan anda tinggal di negara ini selama 28 hari.

Zambia

Adakah anda seorang pencinta alam? Adakah anda mahu menghabiskan masa di tengah-tengah liar? Tidak ada tempat yang lebih baik untuk pergi bercuti ‘liar’ daripada Zambia. Dihiasi dengan kehijauan dan pelbagai jenis flora dan fauna, negara ini pasti akan dikunjungi! Anda boleh mendapatkan pelbagai jenis e-visa untuk negara ini, dengan bayaran yang berbeza bergantung kepada jenis kemasukan. Pada entri tunggal, anda boleh tinggal di negara ini untuk tempoh 90 hari pada peregangan.

Bahrain

Dibuat lebih daripada 30 pulau, negara Bahrain mempunyai banyak warisan budaya dan sejarah untuk bermegah. Dari kubu megah dan muzium ke pulau-pulau yang indah, terdapat banyak yang boleh dilihat di sini! Dengan e-visa kemasukan semula berganda, anda akan dapat tinggal di negara ini selama 2 minggu sekali.

Azerbaijan

Bosan dengan biasa dan konvensional? Rancang perjalanan yang sedikit ke Azerbaijan, di mana anda akan mengalami keindahan alam semulajadi yang terbaik. Sama ada anda ingin melihat beberapa mata air mineral dan taman negara atau meneroka bandar pedesaan, terdapat banyak yang boleh dilakukan dan lihat di sini. Anda akan mendapat satu e-visa kemasukan tunggal untuk Azerbaijan, membolehkan anda tinggal di negara ini selama 30 hari.

Zimbabwe

Dikenali untuk perumahan beberapa Taman Negara, Zimbabwe adalah tempat untuk melawat jika anda ingin merasa dekat dengan alam semula jadi! Dari bukit-bukit dan lembah ke puncak-puncak gunung yang hijau, ada banyak yang dapat dilihat dan dilakukan di sini. Sama ada anda ingin menikmati arung jeram, berkanu atau menikmati keindahan tempat di atas kuda, tiada henti! Dan dengan e-visa yang mudah didapati, anda mesti merancang perjalanan tidak lama lagi.

Sri Lanka (ETA)

Sekiranya anda melancong ke Sri Lanka dengan pasport India, anda perlu melalui proses Kebenaran Perjalanan Elektronik (ETA) sebelum memasuki negara ini. Walaupun ini boleh dilakukan semasa ketibaan di Sri Lanka, anda juga boleh melakukannya secara dalam talian sebelum anda pergi. Penuh dengan struktur seni bina kuno, negara ini begitu indah sehingga anda tidak akan merasa seperti pergi.

Rancang perjalanan tidak lama lagi ke salah satu daripada negara-negara yang menyediakan masalah yang mudah e-visa kepada orang India. Juga ambil perhatian bahawa peraturan visa sering berubah, pastikan anda menyemak dengan kedutaan mereka di India sebelum merancang perjalanan anda. Anda juga boleh menyemak senarai ini senarai tempat yang menawarkan e-visa kepada pemegang pasport India. Selamat perjalanan!

Mengenai Pengarang: 
Perjalanan, Masak, Tulis. Ini mengenai merangkumi dunia Kanika. Dia suka meneroka tempat-tempat baru dan menulis tentang perkara-perkara baru!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: