04.jpeg

- Advertisement -

Tamannaah Bhatia (lahir 21 Disember 1989) adalah pelakon India yang kebanyakannya muncul dalam filem Tamil dan Telugu. Beliau juga telah muncul dalam beberapa filem Hindi. Selain bertindak, dia turut berpartisipasi dalam pameran panggung dan merupakan pelopor selebriti terkenal untuk jenama dan produk.

Pada tahun 2005, dia membuat debutnya di usia 15 tahun dalam filem Bollywood, Chand Sa Roshan Chehra dan muncul dalam lagu album Abhijeet Sawant “Lafzon main” dari album Aapka Abhijeet, yang juga dikeluarkan pada tahun 2005, sebelum bekerja di Pawagam Telugu dan pawagam Tamil. Pada tahun yang sama, Tamannaah membuat debut filem Telugunya di Sri, dan tahun depan dia muncul dalam filem Tamil pertama, Kedi. Pada tahun 2007, dia membintangi dua drama drama berasaskan kehidupan, Happy Days di Telugu dan Kalloori dalam bahasa Tamil.

Projek beliau termasuk filem Tamil Ayan (2009), Paiyaa (2010), Siruthai (2011), Veeram (2014), Dharma Durai (2016), Devi (2016), Sketch (2018) (2011), Racha (2012), Thadaka (2013), Baahubali: The Beginning (2015), Tiger Bengal (2015), Oopiri (2016), Baahubali 2: Kesimpulan (2017) dan F2 – . Oleh itu, beliau menubuhkan dirinya sebagai salah seorang pelakon kontemporari terkemuka di pawagam Tamil dan pawagam Telugu. Dia adalah salah seorang pelakon berbakat tertinggi di panggung wayang India Selatan. Dia telah bertindak hampir 60 filem dalam tiga bahasa yang berbeza.

Beliau adalah pelakon pertama dari India yang dicalonkan pada Anugerah Saturnus untuk Pelakon Pembantu Terbaik. Beliau juga menerima Anugerah “Dayawati Modi” pada tahun 2017. Beliau juga menerima ijazah kehormat dari CIAC, bersekutu dengan KEISIE International University, Korea Selatan atas sumbangannya kepada pawagam India.

Kerjaya

2017: Kembali ke filem Telugu

Pembukaan pertama pada tahun 2017 ialah Baahubali 2: Kesimpulannya. Dalam filem ini, Tamannaah memainkan peranan Avanthika, ahli kumpulan pemberontak yang ingin menyelamatkan Devasena dari Bhallaladeva jahat dan akhirnya berkahwin dengan Shivudu / Mahendra Baahubali dan menjadi Ratu Kerajaan Mahishmati. Filem ini mendapat ulasan positif dari pengkritik dan dikumpulkan ₹ 114 crore (US $ 16 juta) pada hari pertama ia di seluruh India dan akhirnya ini adalah filem India yang pertama mengumpul lebih daripada ₹ 100 crore (US $ 14 juta) pada hari pertama. Ia menjadi filem India yang pertama untuk mendapatkan gross di seluruh dunia sebanyak lebih daripada $ 500 crore (US $ 72 juta) dalam semua bahasa dalam hanya tiga hari. Ia menjadi grosser tertinggi sepanjang masa di India dalam semua bahasa dalam tempoh lima hari, dengan harga ₹ 565 crore (US $ 82 juta). Ia menjadi filem paling tinggi di India, dengan jumlah kasar sebanyak ₹ 800 crore (US $ 120 juta) dalam semua bahasa dalam hanya enam hari, melampaui keseluruhan PK di seluruh dunia sebanyak ₹ 742 crore (US $ 110 juta). Baahubali 2 menjadi filem terhebat India paling tinggi yang pernah berlaku di seluruh dunia. ₹ 900 crore (US $ 130 juta) dalam semua bahasa dalam hanya tujuh hari, melampaui PK di seluruh dunia sebanyak ₹ 792 crore. Pada hari ke-9, Baahubali 2 menjadi filem India yang pertama yang pernah mengumpul ¥ 1,000 crore (US $ 140 juta). Pelepasan seterusnya di Tamil ialah Anbanavan Asaradhavan Adangadhavan yang juga dikenali sebagai AAA, adalah filem komedi aksi Tamil dua bahasa India dengan Silambarasan untuk pertama kalinya. Filem ini dibuka kepada tinjauan bercampur dan kegagalan komersil. Pelancaran seterusnya adalah lagu item keempat dalam “Swing Zara” Jai Lava Kusa, bersama dengan N. T. Rama Rao Jr, yang diarahkan oleh K. S. Ravindra.

2018: Kembali ke filem Telugu dan Tamil

Pembukaan pertama pada tahun 2018 ialah Sketch Vikram, yang diarahkan oleh Vijay Chander pada hari Pongal bersama dengan Thaanaa Serndha Koottam dan Gulaebaghavali. Lakaran dibuka kepada ulasan campuran dari pengkritik dan penonton. Tamannaah dipuji kerana prestasinya memainkan peranan sebagai Amuthavali, seorang gadis Brahmin India Selatan dalam filem itu. Pembebasan seterusnya ialah filem Marathi Aa Bb Kk. Ia dibuka untuk tinjauan positif dan menjadi kejayaan komersil.

Pembebasan seterusnya adalah filem Telugu Naa … Nuvve, di mana dia dipasangkan bertentangan dengan Nandamuri Kalyan Ram buat kali pertama. Ia dibuka untuk ulasan bercampur dan kegagalan komersil. Siaran seterusnya ialah filem Telugu Next Enti? bertentangan dengan Sundeep Kishan yang diarahkan oleh pembuat film Bollywood Kunal Kohli. Filem ini dibuka kepada ulasan bercampur-campur dari pengkritik dan kegagalan komersil. Walau bagaimanapun, prestasi Tamannaah sangat dipuji oleh pengkritik dan penonton di kedua-dua filem. Siaran terakhirnya pada tahun 2018 adalah filem Kannada Kannada bersama Yash di mana dia membuat penampilan khas dalam nombor item.

2019 – sekarang: Peranan dalam filem komersial dan wanita

Dia menyiapkan semula filem Nayanthara yang belum dikeluarkannya, Kolaiyuthir Kaalam di bawah arahan Chakri Toleti, yang bertajuk Khamoshi dalam bahasa Hindi yang dijadualkan dibebaskan pada 14 Jun, 2019.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d