Pasaran Ibu Kota: tempat untuk membeli-belah ‘sehingga anda jatuh di Cape Town

34

- Advertisement -

Semangat untuk pasaran di Cape Town di Afrika Selatan mempunyai sejarah yang panjang, tetapi pemandangan pasaran bandar telah mengalami kebangkitan sejak beberapa tahun kebelakangan ini, dengan makanan artisan, bir kraf dan barang-barang pereka lukisan di seluruh ‘Ibu Kota’.

Pada akhir abad ke-18 di kawasan Greenmarket Square, tapak awam tertua kedua di dunia, hamba-hamba telah didagangkan bersama staple makanan seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. Hari ini laman web yang sama sangat popular dengan pelancong kerana campuran seni, kerajinan dan gerai curio. Sejak tahun 1860, baldi bunga berwarna-warni, termasuk bunga negara protea, telah dipelihara di pasar bunga Trafalgar Place; ia masih menjadi peluang foto dan peluang untuk berbual dengan penjual yang meriah, kebanyakan keluarga mereka telah bekerja di sini selama beberapa generasi.

Dan selama bertahun-tahun, Milnerton Flea Market telah menarik pemburu-pemburu murah dan orang-orang dengan mata tajam untuk antik tulen atau reka bentuk di kalangan 250 gerai ganjil yang dibina di samping Marine Drive.

Pasaran gaya baru mempunyai persamaan di antara mereka, seperti muzik secara langsung, hiasan aneh (bal keranjang tempat duduk, kendi susu penuh dengan bunga yang tergantung dari kasau) dan kawasan permainan kanak-kanak. Tetapi masing-masing juga menawarkan pengalaman ragut dan pengalaman membeli-belah yang halus dan juga peluang yang ideal untuk melibatkan diri dengan penduduk tempatan, mengejar getaran semasa dan mengambil barangan yang unik, sering dari pembuatnya sendiri. Dari hari Khamis hingga Ahad, zig-zag di sekitar semenanjung Cape ke tempat-tempat berikut.

Khamis

Apa cara yang lebih baik untuk menghilangkan pemanduan dari bandar di sepanjang puncak bukit Chapman’s Peak Dr yang hebat, daripada tiba di Cape Point Vineyards, sebuah kilang wain yang menghadap ke pantai yang panjang di Noordhoek? Setiap petang Khamis, bilik merasa wain, restoran dan alasan diambil alih oleh Pasar Komuniti Noordhoek (4.30-8.30 malam). Tumpuannya terutama pada makanan, yang boleh dinikmati dengan wain yang memenangi anugerah anggur, tetapi terdapat juga beberapa gerai dengan fesyen, lilin dan bunga buatan tangan.

Kembali ke Bowl City, hujung selatan St George’s Mall, adalah lokasi untuk Pasar Makanan Makanan Bumi Fairfood (earthfairmarket.co.za; 11: 00-4: 00), di mana anda boleh menghidangkan pelbagai jenis makanan dari Vietnam gulung kertas beras dan sudu (sosej) sandwic kepada paella dan gaya Afrikaan.

Makan terus di Pasar City Bowl yang sejuk, yang terletak di sebuah bangunan lama yang indah di daerah Gardens dengan dewan yang tinggi dan di luar halaman. Buah-buahan segar dan banyak buah-buahan dan minuman yang lazat ditawarkan, termasuk salad baru dibuat, jus, sandwic dan bir kraf.

Jumaat

Tempat yang akan menjadi komuniti semenanjung selatan Muizenberg malam Jumaat adalah Pasar Makanan & Barangan Makanan Blue Bird,yang batuan dari pukul 4 petang hingga 10 malam. Terletak di hangar tahun 1940 yang merupakan pangkalan pertama untuk perkhidmatan penghantaran mel udara pertama di hemisfera selatan, ini adalah tempat yang sangat menyeronokkan untuk membeli-belah, memanjakan dan meminum anggur tempatan dan ales sambil mengasyikkan untuk hidup jazz.

Sabtu

Apabila Justin Rhodes dan Cameron Munro memulakan Pasaran Neighbourgoods pada tahun 2005, mereka tidak tahu ia akan berubah menjadi institusi yang popular di hari ini. Koleksi pakar pengeluar tempatan dan usahawan mikro ini telah menjadi inspirasi untuk beberapa lagi pasaran yang menampilkan kraf, makanan artisan dan barangan pereka yang telah berkembang di sekitar Ibu Kota. Ia berjalan pada hari Sabtu dari 9 pagi hingga 2 petang di Old Biscuit Mill di Woodstock (tetapi masuk dan keluar lebih awal jika anda ingin mengelakkan orang ramai). Makan dan minuman Gourmet dikumpulkan di kawasan utama, di mana anda boleh mengambil bahan makanan dan hadiah yang boleh dimakan atau hanya merumput, sementara kawasan Designergoods yang berasingan menyediakan pilihan pemilihan dan fesyen tempatan dan aksesori. Periksa Bluecollarwhitecollar untuk baju yang disesuaikan dengan corak mata-mata dan Grant Mason Originals untuk kasut yang diperbuat daripada kain fabrik mewah.

Sama seperti popular, tetapi dengan getaran yang sama sekali berbeza, Oranjezicht City Farm Market (ozcf.co.za). Ini pada asalnya didasarkan pada Ladang Homestead, bersebelahan dengan ladang perkotaan mereka yang direka dengan indah pada November 2012 pada bowling green yang sebelumnya ditinggalkan, dan ruang yang dapat anda kunjungi 8 pagi hingga 4 petang Isnin hingga Jumaat. Pada masa penyelidikan, kerana masalah dengan tata kota, pasar Sabtu ini (9 pagi hingga 2 malam) diadakan di lapangan Leeuwenhoff, kediaman rasmi Perdana Cape Barat Helen Zille.

Sekiranya anda dapat merosakkan diri dari salah satu daripada ini, Pasar Hutan Tokai luar (tokaiforestmarket.co.za) menawarkan hasil dan hasil kraftangan segar di sekitar Tokai, sebahagian daripada Taman Negara Table Mountain. Dapatkan sarapan pagi di sini, beberapa hidangan gluten percuma yang dimasak atau keju buatan tangan dan biarkan anak-anak kecil berjalan liar di pelbagai kawasan aktiviti.

Ahad

Selama bertahun-tahun Hout Bay, di tepi pantai Atlantik semenanjung, telah menjadi destinasi pada hari Ahad untuk pasaran kerajinan yang sangat baik (10 pagi hingga 5 petang), yang diadakan di desa hijau. Antara barang-barang yang ditawarkan ialah kerja keras dan perhiasan lain yang dibuat di perbandaran berdekatan Imizamo Yethu.

Di hujung hujung barat pelabuhan Hout Bay adalah Pasar Bay Harbour yang baru. Pasar dalaman yang direka secara imajinatif ini, yang berlangsung pada hari Sabtu dan Ahad dari pukul 9.30 pagi hingga 4 petang (dan dari pukul 5 petang hingga 9 malam antara bulan November dan Februari), telah berjaya. Terdapat pelbagai hadiah dan kraf yang baik, serta pilihan makanan dan minuman yang sangat menggoda dan muzik langsung.

Jika hari Ahad terakhir bulan ini, cengkeram ke Newlands untuk Pasar Kraftangan Kirstenbosch yang sangat baik, yang mempunyai salah satu pilihan kraftangan tempatan yang terbesar dan terbaik, dari magnet kulkas timah yang dicat dengan cerah untuk seramik dan pereka penerjun.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: