Tempat terbaik untuk melihat bunga ceri di Jepun – Lonely Planet

37

- Advertisement -

Musim semi di Jepun dan negara menonton dan menunggu untuk yang pertama sakura (ceri) pokok-pokok pecah menjadi mekar. Sebaik sahaja mereka berbuat demikian, orang berkumpul untuk taman dan dataran hanami (tontonan bunga ceri). Rasa cinta itu bersemangat tetapi sekejap, hanya berpanjangan seminggu atau dua.

Bermula dari Kyushu di selatan beberapa waktu pada bulan Mac, ramalan bunga reguler tetap dikemas kini oleh orang awam sebagai sakura zensen (garis bunga cherry-tree) memajukan ke utara, biasanya melalui wilayah Kansai dan Kantō di Honshū pada awal April. Latecomers dapat menangkap bunga pada akhir April dan kadang-kadang awal Mei di Tōhoku, wilayah utara Honshū. Berikut adalah lima tempat teratas di seluruh Jepun untuk menyertai hanami parti.

Yoshino, Kansai

Yoshino adalah destinasi bunga ceri yang paling terkenal di Jepun, dan selama beberapa minggu pada awal hingga pertengahan April, bunga beribu-ribu pokok ceri membentuk permaidani bunga secara beransur-ansur menaikkan pergunungan. Sudah tentu penglihatan sepatutnya dilihat – dan satu yang banyak orang Jepun dapat melihat sekali dalam hidup mereka – tetapi ini bermakna bahawa jalan-jalan sempit di kampung menjadi janggal dengan ribuan pengunjung. Anda akan berpuas hati dengan perjalanan sehari (boleh dilakukan dari Nara, atau bahkan Osaka) melainkan anda telah memesan penginapan jauh lebih awal. Apabila kelopak bunga ceri jatuh, orang ramai berangkat dan Yoshino kembali ke kampung yang tenang dengan segelintir kuil dan kuil.

Maruyama-kōen, Kyoto

Ini adalah panggilan yang sukar – Kyoto mempunyai banyak tempat yang hebat untuk melihat bunga-bunga itu. Tetapi selamat untuk mengatakan bahawa yang paling ikonik hanami tempat di bandar ini adalah Maruyama-kōen (Maruyama Park). Di tengah-tengah taman adalah Gion Shidare-zakura, ‘Rindu Cherry of Gion’, dinamakan berdekatan dengan daerah hiburan terkenal, Gion, di mana geiko (Geisha Kyoto) masih berfungsi. Pokok yang tinggi-10m, yang cawangan berbunga-bunga berkerut dengan gemerlap hampir ke tanah, diterangi pada waktu petang, dari senja hingga tengah malam. Oh, dan terdapat kira-kira 680 pokok ceri lain di taman supaya anda dapat bertaruh pada banyak piknik yang berlaku di sini. Datang lebih awal untuk merebut tempat yang baik. Dan kemudian, berjalan-jalan di sepanjang kanal berdekatan, Gion Shirakawa, dipenuhi dengan pokok ceri dan juga dinyalakan pada waktu malam.

Yoyogi-kōen, Tokyo

Seperti Kyoto, Tokyo mempunyai banyak tempat bunga ceri yang popular. Walaupun ia bukan yang paling bersejarah – yang akan menjadi Ueno-kōen – atau yang paling indah – yang akan menjadi Shinjuku-gyoen – kita menggandakan Yoyogi-kōen (Taman Yoyogi) kerana ia adalah yang paling menyeronokkan. Ia adalah sebuah taman yang luas dan luas dengan rumput tebal dan banyak pokok ceri, dengan ruang untuk semua orang dan lagi ia masih menjadi laut orang yang semakin banyak dan lebih tidak stabil sebagai hari memberi laluan kepada malam. Kami telah melihat barbeku di sini, turntables dan mesin karaoke mudah alih, lebih banyak kayu mandiri daripada kita peduli untuk dikira dan lelaki aneh dalam apa-apa tetapi seluar pendeknya. Satu-satunya perkara yang Yoyogi-kai adalah kekurangan adalah tandas awam (bersiap sedia untuk beratur).

Arakurayama Sengen-kōen, Fuji Five Lakes

Pandangan dari Pagoda Chureitō di sini adalah yang paling utama sakura Tembakan wang: dalam satu bingkai anda mendapat pagoda lima tingkat klasik, dengan melengkapkan bumbung dan aksen vermillion, laut berbutir bunga ceri di bawahnya, dan di kaki langit, megah Mt Fuji masih terbungkus salji. (Kebarangkalian anda telah melihat imej di atas buku panduan dua atau dua.) Jadi bagaimana jika pagoda itu sendiri tidak benar-benar tua (ia adalah peringatan perang dari tahun 1960-an) dan anda perlu memanjat 397 langkah untuk sampai ke sini? Arakurayama Sengen-kōen (rumah taman untuk 680 tidak lusuh sakura pokok-pokok) berada di Fuji-Yoshida, sebuah bandar di dasar Gunung Fuji. Ia hanya mungkin untuk perjalanan sehari dari Tokyo, tetapi anda juga boleh membuat anggaran satu atau dua hari untuk mendaki di kaki bukit di kawasan Fuji Five Lakes, untuk peluang lebih banyak pemandangan Mt Fuji.

Hirosaki-kōen, Tōhoku (Honshū Utara)

Hirosaki-kōen (Hirosaki Park) adalah ruang hijau yang besar (hampir 50 hektar!) Yang merangkumi alasan yang pernah menjadi istana Hirosaki-jō. Semua yang tersisa dari istana sebenar adalah tetap berusia 200 tahun, tetapi taman itu marbled dengan parit lama, yang kini diapit oleh sakura dan bersilang dengan jambatan berpola fotogenik. Terdapat lebih daripada 2500 pokok ceri di sini dan memandangkan Hirosaki, jalan ke utara di Wilayah Aomori, bukanlah pusat penduduk yang Tokyo (atau bahkan Kyoto), anda boleh mengharapkan lebih sedikit ruang untuk bergerak. Bonus: anda boleh menyewa bot-bot untuk mengambil di atas kerang-kerang, yang selalu diliputi dalam kelopak merah jambu.

Untuk lebih

Terdapat banyak taman, taman dan jalan air yang indah di seluruh negara di mana anda dapat melihat bunga mekar yang cantik. Pantau ramalan bunga ceri untuk setiap rantau dan lihat laporan terkini di kyuhoshi.com/japan-cherry-blossom-forecast.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: