Menavigasi Istanbul pada waktu malam – Lonely Planet

0

Menavigasi Istanbul pada waktu malam - Lonely Planet

- Advertisement -

Penduduk Istanbul melakukan beberapa perkara dengan sangat baik. Mereka berbelanja dengan semangat yang sangat keagamaan, mereka menuntut (dan menyampaikan) makanan yang segar dan berkhasiat, dan mereka bekerja keras untuk mengekalkan masyarakat setempat yang kuat dan menyokong – sesuatu yang tidak dapat dikatakan tentang banyak megalopolis di dunia. Kebanyakan semua, walaupun, Istanbullus tahu bagaimana berpesta. Sesungguhnya, apabila anda melawat anda pastinya sama-sama terpesona dan kagum dengan berapa keseronokan penduduk tempatan kelihatan keluar dari kehidupan.

Ambil yang sangat disayangi meyhane. Restoran-restoran lazat ini mengkhususkan diri dalam berkhidmat panas dan sejuk meze (piring kecil makanan laut dan sayur-sayuran) diikuti kadang-kadang – tetapi tidak selalu – oleh kebab atau hidangan ikan. Di Beyoğlu dan rentetan pinggir pinggir di sebelah Eropah di Bosphorus, meyhane Makanan disertai dengan tuangkan bir, wain atau rakı (semangat aroma anisid, biasanya diencerkan dengan air) dan biasanya dinikmati oleh sekumpulan teman yang besar. Di kawasan-kawasan yang lebih konservatif, alkohol bukan sebahagian daripada persamaan tetapi masa yang hebat mempunyai semua tanpa mengira. Ramai meyhanes juga menjadi tuan rumah secara langsung fasıl (muzik rakyat), memastikan bahawa muzik berkongsi tahap pentas dengan makanan yang hebat dan berlebihan – sering cerewet – perbualan.

Pengunjung ke Istanbul perlu memastikan untuk menghabiskan sekurang-kurangnya satu malam di a meyhane sementara di bandar. Pilihan popular termasuk Demeti, Feraye, Cavalier Asmalı, Karaköy Lokantası dan Sofyalı 9. Terdapat juga peningkatan yang bergaya meyhane/ hibrida restoran, yang terbaik mungkin Meze oleh Lemon Tree. Semua ini boleh dipercayai untuk hiburan malam yang hebat, walaupun hanya Feraye dan Demetı menjadi tuan rumah muzik live.

Apabila tidak makan meyhanes, penduduk setempat sering dapat menemui koktail dan memamerkan pakaian mereka yang paling glamor di bar di distrik Beyoğlu, di atas Jambatan Galata dari Old City. Kegemaran abadi termasuk Mikla, 360, 5. Kat, Litera dan Leb-i-Derya. Pendatang baru yang bergaya seperti Hazine (Akarsu Yokuşu 36) di kejiranan Cihangir dan bar teres di Hotel Georges di Galata. Setan bohemian dan pelajar di bandar ini cenderung untuk menarik diri ke Kadife Sokak di Kadıköy di bahagian Asia di bandar ini – yang dikenali sebagai Barlar Sokak (‘Bar Street’) – atau ke bar di kawasan Asmahkit Beyoğlu, atau sekitar Ayhan Işık Sokak di belakang Atlas Pasajı di bahagian lain İstiklal Caddesi. Ini jelas kurang glam, jauh lebih murah dan banyak keseronokan.

Penghibur jazz di Istanbul semua tahu tentang Nardis, kelab yang disayangi di Galata, yang dimiliki oleh gitaris jazz Önder Focan, tetapi mereka yang mempunyai citarasa yang lebih eksperimen juga mencari penemuan baru di Kaset Mitanni yang bersahaja di Beşiktaş, sebuah kawasan kejiranan yang penuh dengan hidup bar, terutamanya di sekitar kawasan ‘Çarşı’ (pasar). Akhirnya, sebutan mesti dibuat daripada ‘Golden Mile’ yang terkenal – satu rangkaian superclubs yang terletak di utara sepanjang pantai Bosphorus antara Ortaköy dan Kuruçeşme. Inilah tempat yang sangat glamor dan kaya datang ke pesta – untuk bergabung dengan mereka, anda perlu berpakaian untuk membunuh, mengetepikan doorman dengan mewah dan tidak membebankan harga minuman stratosferik. Kelab yang paling terkenal ialah Sortie, Anjelique dan Blackk.

Pilihan hiburan tentu tidak berhenti dengan orang-orang yang telah kami sebutkan di sini. Sekali di bandar, anda akan segera menyedari bahawa persembahan, pesta dan bar convivial tidak pernah jauh. Apa yang perlu anda lakukan ialah keluar dan cari mereka.

Praktikal

Secara umum, Istanbul adalah sebuah bandar yang selamat. Permit yang biasa digunakan – elakkan jalan-jalan sampingan gelap, tonton beg dan dompet anda di atas trem dan bas yang penuh sesak, jangan memikat perhiasan mahal – tetapi terdapat sedikit kecurian atau kecurian memandangkan saiz bandar.

Wanita akan diperlakukan dengan hormat di tempat-tempat yang paling banyak, tetapi mungkin menghadapi penampilan aneh jika mereka pergi ke bar dan kelab sendiri – Wanita Turki tidak melakukan ini dengan kerap. Lelaki yang bersiar-siar secara bersendirian atau berpasangan harus berhati-hati kerana diterima pakai oleh pihak tempatan yang ramah yang ingin membawa mereka ke sebuah kelab untuk beberapa minuman – banyak pertemuan seperti itu berakhir di pavyons, kelab malam yang dilancarkan oleh mafia di mana satu atau dua minuman dengan pelayan wanita akan menelan kos beratus-ratus – kadang-kadang beribu-ribu euro. Jika anda tidak membayar, akibatnya boleh menjadi ganas.

Kebanyakan pengangkutan awam berhenti beroperasi sekitar tengah malam, tetapi teksi adalah alternatif yang selamat dan agak murah. Perjalanan dari Beyoğlu ke Sultanahmet kos lebih kurang

TL20; dari Ortaköy dan Kuruçeşme akan kira-kira TL35.

meyhane Makanan akan rata-rata sekitar TL100 setiap orang termasuk alkohol. Kelab Jazz meliputi berbeza mengikut siapa yang melakukan, tetapi sering kali termasuk caj makan malam wajib dan boleh setinggi TL150. Bir di bar yang bergaya akan membuat anda kembali TL20 atau lebih; caj superclub ganda atau triple ini, tetapi bir di Kadife Sokak atau di Beşiktaş boleh menjadi murah seperti TL10.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: