04.jpg

- Advertisement -

Samantha Akkineni (née Ruth Prabhu) yang dilahirkan pada 28 April 1987 adalah seorang pelakon dan model India. Beliau telah menubuhkan kerjaya di industri filem Tamil dan Telugu, dan merupakan penerima beberapa anugerah termasuk empat Anugerah Filmfare. Dia telah muncul sebagai pelakon utama dalam industri filem India Selatan.

Semasa mengejar ijazah dalam bidang perniagaan, Samantha bekerja sambilan untuk memodelkan tugasan. Dia tidak lama lagi menerima tawaran untuk peranan filem, dan membuat debutnya dalam filem romantik Telugu romantik Gautham Menon, Ye Maaya Chesave (2010), yang memenangi Anugerah Filmfare untuk Pelakon Debut Terbaik dan Anugerah Nandi. Samantha kemudian menjadi pelakon kedua yang pernah memenangi Anugerah Filmfare untuk Pelakon Tamil Terbaik dan Anugerah Filmfare untuk Pelakon Terbaik Telugu pada tahun yang sama, kerana persembahannya dalam filem Neethaane En Ponvasantham (2012) dan Eega (2012). Sejak itu, dia telah memilih untuk memainkan peranan wanita utama dalam filem-filem Telugu dan Tamil yang bertenaga wira, yang berjaya memperolehi kejayaan box office dengan filem-filem termasuk Dookudu (2011), drama keluarga Seethamma Vakitlo Sirimalle Chettu (2012) dan Attarintiki Daredi (2013 ) dan filem tindakan Tamil AR Murugadoss, Kaththi (2014). Kerja-kerja beliau dalam filem A Aa (2016) juga mendapat ulasan positif dan memenangi Anugerah Filmfare keempat Samantha, manakala filem-filem seterusnya Theri (2016), 24 (2016), Mersal (2017) dan Rangasthalam (2018) .

Di samping kerjaya aktingnya, Samantha adalah penaja selebriti terkenal untuk jenama dan produk, sementara dia juga memulakan NGOnya, Pratyusha Support, untuk menyediakan sokongan perubatan untuk wanita dan kanak-kanak pada tahun 2012. Beliau mendermakan pendapatannya daripada sokongan, pelancaran produk dan acara perasmian untuk menyokong asas itu.

Kerjaya

2016-sekarang: Kejayaan komersial

Pelepasan pertama Samantha pada tahun 2016 adalah dalam drama drama romantis Tamil Bangalore Naatkal, di mana dia membuat penampilan tetamu dan menimbulkan peranan kecil Nithya Menen dari asal filem Malayalam. Dia kemudian menggambarkan peranan wanita utama dalam Therlee Atlee, dan dipaparkan bersama Vijay untuk kali kedua dalam kerjayanya. Penampilannya mendapat ulasan positif, dengan pengkritik dari DNA India yang menyatakan “Samantha kelihatan cantik seperti biasa” dan “dia telah melakukan pekerjaan yang luar biasa dalam mengantarkan dengan pelbagai emosi dalam pelbagai warna – doktor, kekasih, ibu – dan dia bersinar “. Begitu juga, Behindwoods.com menyatakan bahawa Theri “boleh menjadi salah satu peranan terbaik Samantha; dia memainkan doktor dan telah memberikan persembahan yang semangat”. Filem ini menjadi filem Tamil yang paling menguntungkan sepanjang masa, selepas dibebaskan, dan mengakhiri mantera mandul untuk pelakon di pawagam Tamil, dengan menjadi filem komersialnya yang pertama berjaya di panggung wayang Tamil sejak Kaththi (2014). Samantha kemudian bekerja untuk kedua kalinya dengan pengarah Vikram Kumar dan Suriya dalam filem fantasi yang terkenal, 24. Menampilkan sebagai minat cinta watak utama filem itu, Samantha memenangi pujian daripada pengkritik untuk peranan kecilnya dalam filem, dengan Sify.com menyatakan bahawa pelakon itu “berbuat baik dalam adegan komedi”. Filem itu juga tampil baik di box office, dengan The Hindu menyatakan dia “di puncak industri filem”, mengikuti kejayaan komersilnya.

Samantha juga ditonjolkan dalam tiga filem berprofil tinggi pada tahun 2016; manakala Brahmotsavam drama keluarga Srikanth Addala yang bertentangan dengan Mahesh Babu adalah kegagalan pejabat box, peranannya dalam komedi romantis Trivikram Srinivas, A Aa bersama Nithiin, memenangi pujian kritis dan komersilnya.
Menggambarkan Anasuya Ramalingam, seorang gadis naif yang cuba melepaskan diri dari tingkah laku yang mengawal ibunya, Samantha menerima ulasan positif untuk menggambarkan wataknya. Seorang pengkritik dari The New Indian Express mencatat “A Aa tidak syak lagi adalah filem Samantha” dan bahawa “dari bingkai pertamanya hingga yang terakhir, dia menyampaikan prestasi cemerlang dan memperlihatkan apa yang dapat dia lakukan jika diberi masa skrin yang cukup”, sambil menambah bahawa dia “kegembiraan untuk menonton”. Begitu juga, pengulas dari The Hindu mencatat “Samantha, selepas masa yang lama, mendapat masa dan skop skrin yang cukup untuk bersinar”, menyatakan “dia terdedah sebagai seorang anak berusia 23 tahun yang bergolak dalam bayangan ibunya dan juga boleh memainkan penyelenggaraan yang tinggi, gadis yang degil dengan mudah “, sambil menyimpulkan” ini adalah peranan yang boleh dibanggakannya “. Begitu juga Bollywoodlife.com menyatakan “persembahan yang sungguh-sungguh adalah kehidupan dan jiwa komedi romantis”, sementara pengkritik DNA India menyebutkan bahawa “persembahan Samantha dan Nithiin dalam filem ini akan menjadi orang yang akan merasakan masa akan datang”. Filem ini juga tampil baik di box office, melakukan perniagaan yang sangat baik untuk filem Telugu yang dikeluarkan di Amerika Syarikat. Persembahannya kemudiannya mengambil Anugerah Pelakon Terbaik Telugu di Anugerah Filmfare, pengiktirafan keempatnya. Dia kemudian dipaparkan dalam filem tindakan yang berjaya secara komersial Janatha Garage yang diarahkan oleh Koratala Siva, dengan pengkritik mencatat walaupun “peranan terhad, dia memberikan prestasi yang baik”. Dia kemudian menggambarkan peranan wanita utama di Mersal Atlee, dan menampilkan bersama Vijay untuk kali ketiga dalam kerjayanya dan prestasinya mendapat ulasan positif dan filem itu menjadi salah satu filem Tamil paling hebat tahun 2017 dan merupakan blockbuster. Mersal menyertai menyertai kelab ₩ 200 crore.

Pada tahun 2018, dia berjaya dengan Rangasthalam yang menjadi Telugu Blockbuster sepanjang masa hanya di belakang Baahubali 2: Kesimpulan dan Baahubali: Permulaan. Filem Tamil Irumbu Thirai di mana dia membintangi Vishal dan Telugu-Tamil dwitahunan Mahanati berjaya di box office dan masing-masing mempunyai larian 100 hari di box office. Persembahannya di Rangasthalam dan Mahanati sangat dipuji. Dia juga bertindak dalam filem U Turn dan filem komedi Seemaraja yang mempunyai kejayaan yang baik di box office.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: