04.jpg

- Advertisement -

Riya Sen (lahir Riya Dev Varma; 24 Januari 1981) adalah seorang pelakon dan model filem India. Riya yang berasal dari keluarga pelakon termasuk neneknya Suchitra Sen, ibu Moon Moon Sen dan kakak Raima Sen, memulakan karier aktingnya pada tahun 1991 sebagai pelakon anak dalam filem Vishkanya. Kejayaan komersial pertamanya dalam kerjaya filemnya adalah dengan Gaya, sebuah komedi bajet rendah pada tahun 2001 yang diarahkan oleh N. Chandra. Beberapa filem terkenal yang lain termasuk filem pengeluar Pritish Nandy, Jhankaar Beats (2003) dalam Hinglish, Shaadi No. 1 (2005) dan filem seram Malayalam Ananthabhadram (2005).

Riya mula-mula dikenali sebagai model ketika ia bermain dalam video muzik Falguni Pathak Yaad Piya Ki Aane Lagi pada usia enam belas pada tahun 1998. Sejak itu, dia muncul dalam video muzik, iklan televisyen, pameran fesyen, dan liputan majalah. Riya telah bekerja sebagai aktivis dan muncul dalam video muzik kesedaran AIDS dengan tujuan untuk menghilangkan mitos terkenal mengenai penyakit ini. Dia juga membantu mengumpul dana untuk penjagaan mata kanak-kanak.

Pemangku kerjaya

Riya pertama kali muncul sebagai artis kanak-kanak dalam filem Vishkanya pada tahun 1991, di mana dia memainkan peranan Pooja Bedi yang muda. Pada usia 19 tahun, beliau pernah memenangi filem Tamil, filem Bharathiraja, Taj Mahal (2000), yang tidak mencapai kejayaan komersial. Dia dijadualkan membuat debut filem Bollywoodnya di Love You Hamesha, di sebalik pelakon Akshaye Khanna; Walau bagaimanapun, filem itu terhenti, dan akhirnya dia membuat debutnya di N. Chandra’s Style pada tahun 2001. Komedi rendah anggaran ini adalah kejayaan komersil pertama dalam lebih sedekad untuk pengarah. Sebuah peluncuran untuk Riya, yang dilakonkan di hadapan wanita bersama para pendatang baru, Sharman Joshi, Sahil Khan dan Shilpi Mudgal, filem ini mempelopori trend kejayaan komersil untuk filem bajet kecil di India. Riya dan ketua wanita kedua filem itu digantikan oleh pelakon aspirants Sonali Joshi dan Jaya Seal dalam Xcuse Me ‘.

Kejayaan seterusnya ialah Jhankaar Beats, komedi yang berputar di sekitar komposer legenda R D Burman, yang melihatnya memainkan peranan kecil dan glamor bersama Shayan Munshi, Juhi Chawla, Rahul Bose, Rinke Khanna dan Sanjay Suri. Dihasilkan oleh Pritish Nandy, pengarah penerbitan The Times of India, filem itu dibuat dengan anggaran Rs. 25 juta (US $ 525,000), menandakan keenam filem berturut-turut berturut-turut yang dibuat oleh Pritish Nandy Communications (PNC). Walaupun menjadi sebahagian daripada gelombang filem offbeat yang sebahagian besarnya gagal memberi impak di pejabat box, ia menarik perhatian masyarakat apabila dibebaskan, yang membawa kepada kejayaan komersial di kalangan khalayak terhad yang disasarkan oleh pembebasan terpilih di dua puluh bandar raya. Ia adalah salah satu filem pertama yang dibuat dalam Hinglish, campuran bahasa Hindi dan Bahasa Inggeris. Pada tahun 2005, dia membintangi Shaadi No. 1, yang tidak memimpin wanita. Komedi ini, berdasarkan tema perkahwinan moden, diarahkan oleh David Dhawan, pengarah filem terkenal dari genre ini.

Walaupun filem-filem seperti Gaya dan Jhankar Beats berjaya secara komersil, kebanyakan filem-filemnya yang lalu telah menjana pendapatan yang kurang. Sejumlah mereka masih belum selesai. Walaupun banyak penampilannya telah menjadi nombor dan senarai barang, beberapa peranan utamanya telah berada di dalam filem bajet rendah. Walaupun dia mempunyai peranan yang kecil dalam Dil Vil Pyar Vyar (2002), Qayamat (2003) dan Rancangan (2004), perhatiannya ditarik ke nombor itemnya dalam ketiga-tiga, terutamanya di Qayamat yang memaparkannya dalam mandi gelembung. Di samping itu, dia juga melakukan satu lagi perkara dalam James (2005) mengenai arahan pengarah produser Ram Gopal Varma, yang mempunyai sejarah pelakon model pelakon aspirasi seperti Sameera Reddy, Isha Koppikar dan Koena Mitra dalam peranan yang serupa. Tambahan pula, dia mengambil bahagian dalam nombor tarian untuk Heyy Babyy (2007) dari Sajid Khan yang memaparkan beberapa pelakon Bollywood utama.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: