46

- Advertisement -

Di Lautan Pasifik utara California dan selatan Washington, Oregon adalah negeri yang subur dan sedikit liar yang menawarkan banyak tempat pelancongan yang indah. US 101 berjalan di sepanjang pantai, keindahan surga dengan keindahan resort, pantai, dan taman. Di titik paling utara, pantai itu memenuhi mulut Sungai Columbia, yang menandakan sempadan utara negara itu. Sungai utama ini membawa pedalaman, dipadankan dengan laluan yang indah melalui air terjun yang menjunam.

Di samping keindahan semulajadi, Oregon sama-sama terkenal dengan pesona perkotaannya. Portland khususnya mempunyai reputasi antarabangsa untuk budaya offbeat setelah menerima pakai dan memeluk slogan, “Tetap Portland Pelik.” Bandaraya terbesar di negeri ini, permata-jejantas jalan-jalan Portland berkisar dari taman-taman mawar ke muzium-muzium seni dan sebuah kedai buku yang luar biasa. Di sebelah selatan, Eugene adalah sebuah bandar universiti yang berkembang maju, Newport adalah sebuah resort pantai kegemaran, dan Capitol berada di Salem.

1 Taman Negara Tasik Crater

Taman Negara Tasik Crater

Dengan pemandangan seperti mana-mana tempat lain, Taman Negara Crater Lake terletak di Pergunungan Cascade di Oregon barat daya. Intensif biru dan luar biasa (1,935 kaki), tasik itu hampir betul-betul bulat. Ia adalah kaldera yang dipenuhi air gunung berapi yang sudah pupus, Gunung Mazama, dan tebing lava naik ke ketinggian sehingga 2,000 kaki di sekitar tasik. Hanya jarak yang dekat dari pinggir kawah, Rim Drive mengelilingi tasik dengan arah mengikut arah jam. Ia bermula di Rim Village (untuk jumlah panjang 33 batu), tetapi jalan raya hanya boleh diakses dalam bulan-bulan cuaca panas. Untuk meneroka tasik itu sendiri, pergi ke Cleetwood Cove di mana pelayaran berlepas untuk Wizard Island.

Laman rasmi: http://www.nps.gov/crla/index.htm

Penginapan: Tempat Berdekatan berhampiran Taman Negara Crater Lake

Peta Taman Negara Crater Lake

2 Kawasan Pemandangan Nasional Columbia River Gorge

Multnomah Falls

Kawasan Pemandangan Nasional Columbia River Gorge mengikuti arah Sungai Columbia memotong melalui Range Mountain Cascade. Dibentuk oleh sungai, jurang ini dikenali dengan pemandangan yang menakjubkan dan banyak air terjun, termasuk Multnomah Falls – Air terjun kedua tertinggi di negara ini. Kawasan ini menawarkan pelbagai laluan hiking dan berbasikal, serta kemudahan perkhemahan. Dan untuk perjalanan pulang, ada tarikan lanjut untuk diterokai di tepi jurang Negeri Washington.

Penginapan: Tempat tinggal berhampiran Kawasan Pemandangan Nasional Columbia River Gorge

 

3 Pantai Cannon

Pantai Cannon

Sebuah resort pelancongan yang popular, Cannon Beach terletak di barat laut Oregon. Pantai ini menawarkan pasir yang luas dan pemandangan batu-batu pantai yang bergerigi. Yang terbesar ini dikenali sebagai Hay Stack Rock, dianggap sebagai salah satu monolit terbesar di dunia. Berdekatan Seaside adalah bandar peranginan popular yang lain, dekat dengan pantai dan rehat surfing. Astoria terletak 20 batu di utara Pantai Cannon, di mulut Sungai Columbia. Pekan ini penting sebagai lokasi Taman Bersejarah Lewis & Clark – replika Fort Clatsop yang terkenal penjelajah. Peninggalan sedikit lebih moden adalah jawatan tentera Fort Stevens, sekarang sebuah taman negeri yang memelihara sejarah yang merangkumi Perang Saudara melalui Perang Dunia II.

Penginapan: Tempat tinggal di Cannon Beach

4 Bend, Oregon

Badger di Muzium Tinggi Gurun

Dihidupkan oleh campuran hutan negara, bukit ski, dan dataran kering, Bend duduk di tengah-tengah Oregon. Bandar ini Muzium Gurun Tinggi mempunyai paparan bermaklumat mengenai kawasan-kawasan yang gersang di barat laut. Tempat tarikan pelancong yang tertumpu kepada aktiviti termasuk lawatan berakit di Sungai Deschutes, lawatan ke landskap gunung berapi Lava Butte dan Monumen Kebangsaan Vulkanik Newberry, dan ski yang besar Kawasan Ski Gunung Bachelor. Juga berdekatan, Smith Rock terkenal dengan pendaki untuk banyak laluan dan sejarah panjangnya sebagai destinasi mendaki batu.

Untuk pendekatan yang lebih santai, Tasik Cascade Byen Scenic adalah laluan melalui Hutan Nasional Deschutes. Memandu melintasi tasik, pergunungan, dan pemandangan yang menakjubkan dengan banyak perkelahan dan tempat perkemahan yang ada di sepanjang jalan.

Penginapan: Tempat tinggal di Bend

5 Washington Park, Portland

Washington Park, Portland

Portland menawarkan taman-taman dan taman-taman yang menarik, tetapi tidak ada kepadatan tarikan seperti Washington Park. Di dalam kawasan taman, yang terkenal Taman Ujian Rose Antarabangsaterletak berhampiran dengan yang mengagumkan Taman Jepun Portland. Setiap memaparkan kepakaran hortikultur luar biasa dan menjadi kegemaran dengan jempol hijau. Bagi keluarga, taman ini menarik minat dengan penerokaan di Oregon Zoo dan juga Muzium Kanak-kanak Portland. Dengan banyak perkara yang perlu dilakukan, lawatan boleh mengambil bahagian dalam sehari.

Jam: 5 pagi hingga 10 malam

6 Hutan Nasional Gunung Hood

Hutan Nasional Gunung Hood

Mount Hood adalah tempat yang tidak dapat dilupakan di Oregon, puncaknya meningkat 11,239 kaki untuk menjadikannya gunung tertinggi di negeri ini. Di lerengnya adalah campuran bukit ski, laluan mendaki, dan pemandangan indah yang boleh diakses melalui Gunung Hood Loop Scenic. Peminat hutan kebangsaan keluar dari puncak untuk merangkumi air terjun dan mata air panas. Semua berkata, kawasan yang indah itu mengagumkan dalam kepelbagaiannya dan pilihan utama bagi mereka yang ingin menjelajah di luar Oregon.

Alamat: 16400 Champion Way, Sandy

7 Monumen Negara Gua Oregon

Gua Oregon Monumen Negara Vlad Butsky / foto diubahsuai

Daya tarikan bawah tanah ini terletak pada gua marmar, hanya boleh diakses semasa lawatan berpandu. Tangga dan sempit laluan sempit dalam masa 90 minit di bawah perjalanan tanah. Di atas permukaan, kawasan dilindungi menawarkan laluan mendaki melalui hutan konifer yang tumbuh lama. Tugu ini terletak di ketinggian 4,000 kaki di Pergunungan Siskiyou.

Laman rasmi: http://www.nps.gov/orca/index.htm

Penginapan: Tempat tinggal berhampiran Monumen Nasional Gua Oregon

8 Trail Oregon Coast

Trail Oregon Coast

Kebanyakan pelawat ditarik ke pantai Oregon untuk pemandangan laut yang luas, formasi batu yang menarik, dan pantai berpasir. The Oregon Coast Trail adalah laluan mendaki yang mengambil dalam 382 batu dari tarikan-tarikan indah ini, dari mulut Sungai Columbia di utara ke sempadan California di selatan. Sebilangan besar jejak menjarah pantai, tetapi sebahagiannya juga berjalan di jalan raya, terutamanya di US 101. Terdapat banyak tempat kemasukan yang membolehkan akses mudah ke bahagian-bahagian jejak sepanjang pantai.

Laman rasmi: http://www.oregon.gov/oprd/parks/Pages/oct_main.aspx

9 Hutan Nasional Willamette

Salt Creek Falls

Hutan Nasional Willamette yang luas terletak di sepanjang lereng barat Pergunungan Cascade dan meliputi hampir 1.7 juta ekar. Hutan ini mengandungi pemandangan yang menakjubkan termasuk beberapa gunung berapi, gunung, dan sungai. Pengunjung boleh meneroka laluan, atau menuju ke tarikan seperti Balai Cerap Dee Wright (menara batu di atas McKenzie Pass) untuk pemandangan kawasan atau ke Salt Creek Falls, air terjun kedua tertinggi di negeri ini.

 

Alamat: 3106 Pierce Parkway, Springfield

Penginapan: Tempat tinggal di Mill City, berhampiran dengan Hutan Negara Willamette

10 Newport

Newport

Newport mencampurkan pemandangan pantai dengan warisan zaman Victoria. Mercusuar terletak di antara tarikan seperti Akuarium Pantai Oregon dan Pusat Sains Laut Hatfield. Bayfront yang sibuk di bandar ini berpelindung dengan Yaquina Bay (rumah kepada armada penangkapan ikan besar), sementara pantai-pantai Pasifik liar menawarkan penggelek ribut ribut dan sinar matahari yang tidak diisi. Pekan ini adalah kem asas yang baik untuk meneroka sepanjang pantai dan menonton ikan paus.

Penginapan: Tempat tinggal di Newport

11 Willamette Heritage Centre di The Mill

Pusat Warisan Willamette di PhotoAtelier Kilang / foto diubahsuai

Bandar Salem yang agak kecil adalah rumah kepada bangunan Capitol Negeri yang mengagumkan, tetapi juga tarikan warisan yang sangat baik. Di lima hektar, Pusat Warisan Willamette di Pusat Kilang di Thomas Kay Woolen Mill bertarikh 1895. Di samping struktur merah yang besar, bangunan kayu bersejarah yang dibawa ke kehidupan oleh pameran dan panduan penafsir, yang melihat sejarah kehidupan dan perindustrian pada akhir abad ke-19.

Jam: Isnin-Sabtu 10 pagi-5 petang

Kemasukan: Dewasa $ 6, senior $ 5, pelajar $ 4, kanak-kanak (6-17) $ 3

Alamat: 1313 Mill Street SE, Salem

Penginapan: Tempat tinggal

12 Muzium Seni Jordan Schnitzer

Muzium Seni Jordan Schnitzer Jeff Ozvold / foto diubah suai

Muzium tanpa tingkap di Eugene direka untuk melindungi khazanah seninya. Pengumpulan luas ini terutamanya karya seni Asia, bersama-sama dengan kepingan dari Amerika dan Eropah. Dibuka pada tahun 1933, muzium ini terletak di kampus University of Oregon, di mana tarikan lain termasuk Muzium Sejarah Alam dan Kebudayaan dan trek bersejarah di Hayward Field.

Jam: Sel-Sun 11 pagi 5 petang, Rabu hingga 8 malam

Kemasukan: Dewasa $ 5, lebih tua $ 3, kanak-kanak (18 tahun ke bawah) percuma

Alamat: 1430 Johnson Lane, Eugene

Laman rasmi: http://jsma.uoregon.edu/

Penginapan: Tempat tinggal di Eugene

13 Kawasan Rekreasi Negara Oregon Dunes

Kawasan Rekreasi Negara Oregon Dunes

Selatan Florence memulakan landskap bukit di Kawasan Rekreasi Negara Oregon Dunes. Ia membentang di sepanjang Pantai Pasifik sekitar 40 batu sebelum mencapai Coos Bay. Tetapi di antara pantai, bukit pasir berbentuk angin dan hutan poket menawarkan kawasan yang luar biasa – bersama dengan destinasi sandboarding Sand Master Park. Kawasan rekreasi terletak di Hutan Negara Siuslaw. Utara Florence, pelawat boleh melihat dari sudut pandangan Heceta Head Lighthouse, salah satu daripada banyak lampu bersejarah dan indah yang terletak di sepanjang pantai Oregon.

Penginapan: Tempat Berdekatan berhampiran Kawasan Rekreasi Nasional Oregon Dunes

14 Area Rekreasi Negara Neraka Hell’s

Reservoir Canyon Neraka Andy Melton / foto diubah suai

Di timur laut negara yang melampau, Hell’s Canyon adalah canyon paling dalam di Amerika Syarikat dan menandakan sempadan Idaho. Kawasan terlindung di dalam Hutan Nasional Wallowa-Whitman adalah sebahagian besarnya tidak boleh diakses, tetapi untuk petualang ini menawarkan lawatan luar yang panjang, peluang menonton hidupan liar, dan memancing. The Byway National Canyon Hell’s Canyonberlepas dari Baker City dan La Grande, dengan perjalanan sampingan ke Empangan Hells Canyon dan sudut pandangan.

Penginapan: Tempat tinggal berhampiran Kawasan Rekreasi Negara Hell’s Canyon

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: