12 Tarikan Pelancong Teratas di Hallstatt dan sepanjang Hallstätter See

23

- Advertisement -

Di pinggir Laut Hallstätter yang indah, masyarakat Hallstatt yang kecil mungkin merupakan contoh yang paling indah dari banyak kampung tradisional yang masih menunggu untuk diterokai di Upper Austria. Dihubungkan dengan jalan ke bandar-bandar Salzburg dan Graz, kecantikan Hallstatt dipadankan dengan tasiknya, kedua-duanya termasuk dalam Tapak Warisan Dunia UNESCO Hallstatt-Dachstein / Salzkammergut Alpine. Laut Hallstätter – sepanjang 8.5 km dan sehingga dua kilometer lebar – telah lama menarik pelancong untuk memancing dan berperahu yang sangat baik, serta pemandangan yang menakjubkan. Di antara bandar, tasik, dan pergunungan sekitarnya, pelawat akan mendapati banyak perkara yang perlu dilakukan di Hallstatt.

1 The Hallstätter See

The Hallstätter See

Hallstätter See, sebuah tasik gunung yang menakjubkan di rantau Austria Salzkammergut, terletak di kaki utara gunung Dachstein yang perkasa. Beberapa lapan dan setengah kilometer panjang dan antara satu hingga dua kilometer lebarnya, tasik itu sehingga 125 meter jauhnya dan dikelilingi oleh cerun hutan yang curam yang memberikannya sebagai watak seperti fjord. Dari kampung-kampung yang indah yang mengutip garis pantai, yang paling popular adalah ObertraunSteeg, dan Hallstatt dengan gereja lama dan pasarnya. The Hallstätter See adalah tasik yang paling penting di Alps dari segi sejarah, dan terima kasih kepada banyak pantai yang mudah diakses dan pemandangan gunung yang menakjubkan ia telah lama menjadi cabutan untuk artis dan peminat luar, serta mereka yang hanya ingin beberapa tenang dan tenang . Aktiviti-aktiviti popular termasuk memancing, menyelam, dan berperahu dengan bot-bot tradisional yang rata. Atau anda boleh menyewa bot elektrik atau pedal untuk meneroka tasik-bot bot tidak dibenarkan. Tasik ini juga dikelilingi oleh pelbagai laluan berbasikal dan mendaki yang sangat baik, beberapa di antaranya menuju ke pergunungan sekitarnya. Rantau ini adalah habitat kepada pelbagai flora dan fauna yang pelbagai, termasuk banyak spesis langka seperti orkid asli, di tanah lembap dan lembah di selatan dan utara.

2 Bandar Lama Hallstatt dan Dataran Pasar

Bandar Lama Hallstatt dan Dataran Pasar

Kampung pasar kecil di Hallstatt, salah satu tempat yang paling menarik di Salzkammergut, terletak di pantai barat daya Hallstätter See. Mengambil namanya dari lombong garam yang berdekatan, kelompok kampung di sekitar Marktplatz yang dikelilingi oleh rumah-rumah tradisional, balkoni mereka terbungkus bunga. Kedai-kedai dan kafe-kafe bertingkat di alun-alun, dan kemuncaknya adalah patung Holy Trinity yang elegan. Salah satu pemandangan yang paling terkenal di desa lama adalah dari Photo Point yang popular di daerah Römisches, hanya dalam jarak berjalan kaki dari Marktplatz. Di tengah-tengah bandar adalah abad ke-19 Gereja Injil Hallstatt, yang tinggi, ramping langsing mercu tanda tasik.

 

3 Hallstatt Salt World dan Skywalk

Hallstatt Salt World dan Skywalk

Benar-benar beberapa tarikan hebat dalam satu, Hallstatt Salt World terletak tinggi di atas bandar di Salzburg (Gunung Salung) yang tinggi 1,030 meter. Diakses dengan kereta kabel atau perjalanan selama tiga minit di atas keretapi funicular, ia patut dilawati untuk pemandangan indah dari Skywalk, sebuah platform tontonan yang memanjangkan sedikit dengan Hallstatt 350 meter di bawah. Pemandangan yang lebih hebat dari bersejarah Menara Rudolf (Rudolfsturm), sebuah kubu lama yang dibina untuk mempertahankan lombong melawan penceroboh, kini sebuah restoran dan menara pemerhatian. Bagaimanapun, tarikan bintang itu adalah lombong garam 7,000 tahun itu sendiri. Sorotan termasuk kisah mayat yang dijaga di sini pada tahun 1734, yang dikenali sebagai Man dalam Garam, bersama-sama dengan memamerkan kaedah perlombongan kuno (dan moden) yang menarik, dan peluang untuk melawat Salt Lake Bawah Tanah. Kanak-kanak dari semua peringkat umur akan mahu melancarkan slaid Mega sepanjang 64 meter, slaid kayu terpanjang di Eropah (semuanya di bawah tanah).

Alamat: Salzbergstraße 1, 4830 Hallstatt

Laman rasmi: https://www.salzwelten.at/en/home/

4 Dachstein Salzkammergut dan Five Fingers

Dachstein Salzkammergut dan Five Fingers

Dachstein Salzkammergut, yang termasuk dalam Tapak Warisan Dunia UNESCO, terdiri daripada satu siri puncak perkasa yang berukuran 2,000-3,000 meter, yang paling tinggi ialah 2,300 meter Hoher Dachstein. Popular di musim sejuk untuk bermain ski dan pada musim panas untuk mendaki gunung, gunung-gunung terkenal dengan glasier yang besar (namun mengecut), termasuk Grosse-Gosau dan glasier Hallstätter. Sejumlah kereta kabel naik ke hulu bahagian atas, yang paling banyak memberi laluan ke laluan mendaki Alpen.

Kesemuanya membawa kepada pemandangan yang hebat, sering dilihat dari platform. Yang paling dramatik ini adalah Five Fingers, satu siri lima platform panjang lebar dan lebar yang menyebar seperti tangan yang melayang di tengah-tengah udara dalam kejatuhan 122 meter. Setiap reka bentuk yang berbeza dan menawarkan perspektif yang berbeza – satu adalah sepenuhnya kaca dan satu lagi bingkai pandangan melalui bingkai gambar Baroque yang besar. Papan tanda pada jejak terperinci geologi dan alam setempat.

5 Gua Dachstein

Gua Dachstein

Gunung ini juga terkenal dengan Gua Dachstein yang menakjubkan, rangkaian gua hingga 1,174 meter dalam dan antara yang paling mengesankan di Alps Timur. Ia adalah dunia bawah tanah arca ais, langsir ais gergasi, dan es batu besar.Sorotan utama termasuk Gua Es Giant (Rieseneishöhle) dengan banyak gua-gua besar dan air terjun yang beku (cuba untuk melawat semasa konsert muzik bawah tanah biasa) dan Gua Mammoth (Mammuthöhle) yang terdiri daripada galeri berbentuk paip besar yang dibentuk oleh sebuah kuno sungai bawah tanah. Sebelum dan selepas lawatan berpandu selama 90 minit, ketahui lebih lanjut mengenai kesan perubahan iklim di rantau ini di pameran, lihat ciri-ciri geologi di jejak Pengalaman, dan bawa kanak-kanak ke gua pengembaraan.

Tapak rasmi: http://www.dachstein-salzkammergut.com/en/

6 Gereja Paroki Katolik dan Gereja Kecil Ossuary

Gereja Paroki Katolik dan Gereja Kecil Ossuary

Roman Katolik abad ke-15 Kenaikan Gereja Our Lady (selalunya dikenali sebagai Gereja Assumption) bernilai pendakian yang singkat untuk beberapa sebab, tidak sedikit yang merupakan pemandangan indah bandar dan tasik dari tanah perkuburannya. Tetapi gereja itu sendiri mengandungi beberapa seni yang luar biasa – tiga mezbah bersayap halus dan fresko Late Gothic dari sekitar 1500 – dan kisah menarik pencurian seni yang berani. Pada tahun 1980-an, empat lukisan Goth dari mezbah kecil Mary telah robek dari tempat mereka dan dicuri. Setelah bertahun-tahun mencari, mereka pulih dan, pada musim bunga tahun 2018, kembali ke tempat asalnya di atas mezbah.

Ciri yang paling luar biasa di sini ialah di kapel St. Michael abad ke-12, di mana Karner (Charnel House) adalah ossuary memaparkan salah satu koleksi terbesar dan terbaik tengkorak dicat yang diketahui wujud. Amalan menggali kekal apabila tanah perkuburan kehabisan ruang dan menyimpannya di ossuari bukan sesuatu yang luar biasa, tetapi amalan melukisnya dengan bunga dan mengenal pasti mereka dengan nama dan tarikh terhad kebanyakannya ke kawasan Alpine; beberapa rumah karang ini telah terselamat.

7 Muzium Warisan Dunia

Muzium Warisan Dunia

Hallstatt adalah rumah kepada Muzium Warisan Dunia (Welterbemuseum Hallstatt) dengan paparannya berurusan dengan sejarah yang kaya dengan kedua-dua kampung dan persekitarannya sejak tujuh millennia yang lalu, dari zaman awal garam garamnya ke status Tapak Warisan Dunia UNESCO. Pameran lain berurusan dengan peneroka yang kemudian seperti Celts, sementara Studio Epochs merupakan pameran pelbagai alat dan artifak dari sejarah kampung. Muzium lain Hallstatt, yang Nekropolis Prasejarah, dibina di atas tanah perkuburan kuno dan menyediakan pemandangan yang sangat dekat di tempat pengkebumian purba yang bermula dari 5000 SM hingga 1000 SM (lebih daripada 4,000 orang diketahui telah dikebumikan di sini) bersama-sama dengan artifak, termasuk perabot kubur dari Besi Umur.

 

Alamat: Seestraße 56, 4830 Hallstatt

8 Admont Abbey

Admont Abbey

Pekan peranginan lama Admont adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh biara Benedictine. Ditubuhkan pada 1704 dan kemudiannya dibina semula dengan penambahan sebuah taman dengan pancutan Neptunus, sorotan Admont Abbey (Stift Admont) adalah Gereja Abbey, yang dikuasai oleh menara kembar berkembar 70 meter dan rumah kepada kumpulan kelahiran yang diukir dari 1755 bersama dengan permaidani bersulam indah. Bagaimanapun, bahagian biara yang paling indah adalah dihiasi dengan mewah Perpustakaan Baroque dengan banyak fresko siling, patung yang mewakili Empat Perkara Terakhir (syurga, neraka, kematian, dan penghakiman), dan patung-patung kehidupan yang lebih besar dari nabi Musa dan Elias dan rasul Petrus dan Paulus. Perpustakaan ini mengandungi lebih daripada 100,000 jilid, termasuk 1,100 manuskrip dan 900 buku cetak awal. Juga ambil perhatian ialah Muzium Sejarah Semula jadi dengan kumpulan besar serangga, burung, mamalia, dan mineral. (Lawatan berpandu disediakan.)

Alamat: Kirchplatz 1, 8911 Admont

9 Hoher Krippenstein

Hoher Krippenstein

Dari Gua Dachstein, kabel terus ke stesen atas, Berghaus Krippenstein, di Hoher Krippenstein 2.109 meter. Pendakian selama lima belas minit di atas kabel terletak di sebuah kapel kecil yang dibina pada tahun 1959 dengan bel yang memperingati sekumpulan 13 pelajar dan guru yang meninggal di sini pada tahun 1954. Kemuncak pendakian anda termasuk yang indah Welterbespirale, sebuah platform tontonan yang menakjubkan menyerupai sebuah kapal logam yang menawarkan pemandangan panorama yang luar biasa ke atas pergunungan Dachstein (lounge matahari yang selesa menggalakkan anda untuk berlama-lama). Selepas itu, kenaikan semula mudah ke 5fingers melihat platform, atau anda menghabiskan masa menjelajah Heilbronn Circular Trail.

10 St. Wolfgang

St Wolfgang mk_is_here / foto diubah suai

Pekan kecil St. Wolfgang adalah resort kesihatan popular di bahagian timur laut Wolfgangsee, 36 kilometer barat laut Hallstatt. Pekan ini terkenal di seluruh Eropah White Horse Inn (Weisses Rössl), yang dimiliki oleh keluarga yang sama sejak 1712 dan subjek sebuah operetta oleh Ralph Benatzky yang juga disesuaikan untuk filem. Berjalan-jalan di sekitar jalan-jalan yang menyenangkan di bandar ini mendedahkan pesona Gothic Late Gereja Ziarah St. Wolfgang (Pfarrkirche St. Wolfgang), tinggi di atas teres di atas Wolfgangsee. Dibina semula antara 1429-77 dan dicat dalam gaya Baroque pada akhir abad ke-17, menara itu diberikan kubah berbentuk loceng pada abad ke-18. Sorotan Pacher termasuk Pacher Altar, karya seni yang berasal dari tahun 1481 dengan bahagian tengah yang terukir yang menggambarkan Perawan Maria yang berlutut di hadapan Anaknya dalam syafaat untuk Umat Manusia, sementara di samping mereka berdiri St. Wolfgang dan St. Benedict. Pekan ini juga merupakan stesen utama untuk Kereta Api Schafberg (Schafbergbahn), laluan kereta api berkembar enam kilometer yang mengalir Gunung Schafberg.

11 Bad Aussee

Bad Aussee Encik Thinktank / foto diubah suai

Sekitar 17 kilometer di barat Hallstatt, bandar lama Bad Aussee telah, selama berabad-abad, menjadi pusat ekonomi dan kebudayaan di kawasan pengeluar garam Styrian. Pekan yang indah ini di tengah-tengah pertemuan tiga sungai River Traun terkenal dengan resort kesihatan moden dan spa air masin dengan rawatan Kneipp, dan juga destinasi sukan musim sejuk yang popular. Sorotan bersejarah termasuk abad ke-13 Gereja Paroki St. Paul dengan rumah sakramen yang kecil ditambah pada 1523, dan Patung Mary Church of St. Paul, salah satu daripada karya seni yang paling indah di rantau ini, dibuat pada tahun 1420. Satu lagi nota gereja ialah Bad Aussee Spitalskirche, sebuah struktur Gothik yang dibina pada tahun 1412 dengan menara oktagon dan dua altar bersayap bersayap abad ke-15 bersama-sama dengan sebuah kuil ke Trinity Suci. Pekan ini juga menjadikan tempat yang hebat untuk menjelajah dan menjelajahi kawasan luar bandar, yang terkenal dengan pelbagai narcissi yang bunga dari pertengahan Mei hingga pertengahan Jun.

12 The Altausseer See

The Altausseer See

Di sebelah utara Bad Aussee terletak Altausseer See, sebuah tasik sepanjang tiga kilometer dengan tasik satu kilometer yang terdapat dalam persekitaran yang indah antara muka barat daya Totes Gebirge. Sorotan termasuk bandar kecil Altaussee, yang terkenal dengan spa dan aktiviti sukan musim sejuk dan terkenal sebagai tapak deposit garam terbesar Austria, Tambang Garam Altaussee, rumah ke muzium yang menarik yang menawarkan lawatan berpandu lombong. Kepentingan tertentu adalah pameran menarik muzium yang mengendalikan penggunaan masa perang lombong sebagai tempat bersembunyi untuk khazanah seni yang dicuri oleh Nazi. Juga menarik adalah jalan panorama yang mengarah ke utara dari Altaussee melalui Loserhütte sepanjang perjalanan ke Augstsee. Dari tempat letak kereta di Loserhütte, ia adalah pendakian jam ke puncak 1,388-meter Loser dengan pemandangannya yang luar biasa.

Di mana untuk tinggal di Hallstatter untuk Sightseeing

Hotel-hotel di sekitar Laut Hallstätter, sebuah tasik yang besar di Tapak Warisan Dunia UNESCO Hallstatt-Dachstein / Salzkammergut Alpine, tersebar di beberapa bandar kecil. Yang terbesar dan paling terkenal adalah Hallstatt bersejarah, di pinggir tasik. Altaussee yang berhampiran adalah popular untuk bermain ski, untuk spa, dan untuk lawatan berpandu Altaussee Salt Mine yang terkenal. Desa kecil Obertraun terletak berhampiran dengan Laut Hallstätter, dan lembah lebar Bad Goisern menjangkau selatan dari Hallstatt. Berikut adalah beberapa hotel bertaraf tinggi di Hallstätter:

  • Hotel Mewah: Di sebelah tasik berhampiran pendaratan feri, Heritage Hotel Hallstatt mempunyai restoran dan pemandangan indah dari balkoni. Tepi laut Hotel Seevilla di Altaussee mempunyai balkoni dengan pemandangan tasik, restoran, spa, dan kolam renang dalaman. Penginapan yang selesa dengan gaya kontemporari, Seewirt Zauner menghadap ke dataran bandar yang indah di Hallstatt.
  • Hotel Julat-Pertengahan: Resort Obertraun adalah pilihan yang baik untuk keluarga, dengan kolam renang dan vila yang lengkap dengan sauna. Ski ke pintu depan AlpenParks Hagan Lodge di Altaussee, di mana kabin dilengkapi dengan baik berada di dasar lereng dan terletak dengan baik untuk kenaikan musim panas dan perjalanan basikal. Ini juga merupakan pilihan yang baik untuk keluarga. Dengan tempat letak kereta di lokasi (jarang terdapat di Hallstatt), Pension Hallberg menghadap ke tasik dengan pemandangan 180 darjah dari tingkapnya yang besar.
  • Hotel Budget: Landhaus Lilly terletak berhampiran stesen keretapi Obertraun, lapan minit dari pusat Hallstatt dengan bas terus dan dalam suasana yang lebih tenang. Di samping stesen keretapi di Bad Goisern, yang juga mempunyai bas ke Hallstatt (empat batu jauhnya), Gasthof zur Post mempunyai restoran yang bagus dan beberapa bilik dengan teres atau balkoni dan pemandangan yang baik. JUFA Hotel Altaussee terletak di persimpangan gunung yang menakjubkan beberapa kilometer di luar bandar, bersebelahan dengan lombong garam. Ia adalah pilihan yang baik untuk keluarga dengan kanak-kanak.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: