04.jpg

- Advertisement -

Bipasha Basu (lahir 7 Januari 1979), yang juga dikenali dengan nama keluarganya Bipasha Basu Singh Grover, adalah seorang pelakon dan model filem India. Terutamanya dikenali kerana karya beliau dalam filem-filem Hindi, dia juga telah muncul dalam filem Tamil, Telugu, Bengali dan Bahasa Inggeris. Basu adalah penerima banyak anugerah, termasuk satu Anugerah Filmfare, di antara enam pencalonan. Terutama dikenali dengan kerjanya dalam genre filem thriller dan seram, dia sering disebut dalam media sebagai simbol seks.

Lahir di Delhi dan dibesarkan di Kolkata, Basu memenangi pertandingan Godrej Cinthol Supermodel pada tahun 1996, dan kemudian mengejar kerjaya yang berjaya sebagai model fesyen. Beliau kemudiannya mula menerima tawaran untuk peranan filem, dan membuat debutnya bertindak dengan peranan negatif dalam ajnabee thriller yang cukup berjaya (2001), yang memenangi Anugerah Filmfare untuk Debut Wanita Terbaik. Peranan utama Basu adalah dalam filem seram blockbuster Raaz (2002), yang memperolehi pencalonan untuk Anugerah Filmfare untuk Pelakon Terbaik. Dia kemudian menerima pengiktirafan kritikal di seluruh dunia dan beberapa anugerah untuk penggambarannya tentang penggoda dalam Jism thriller erotik 2003 dan drama korporat tahun 2006. Basu mencapai kejayaan yang lebih besar dengan memainkan peranan utama dalam enam produksi tahunan India-komedi No Entry (2005), Phir Hera Pheri (2006), dan All the Best: Fun Begins (2009), pengembaraan tindakan Dhoom 2 (2006 ), aksi Thriller Race (2008) dan thriller seram Raaz 3D (2012). Dia juga mendapat pujian untuk persembahannya dalam komedi romantis Bachna Ae Haseeno (2008), dan filem seram Aatma (2013), Creature 3D (2014) dan Alone (2015). Kerja terkenal yang lain termasuk nombor item dalam beberapa filem.

Selain bertindak dalam filem, Basu adalah peminat kecergasan dan mempunyai beberapa video kecergasan. Beliau adalah pelopor selebriti terkenal untuk jenama dan produk, dan bersuara mengenai isu-isu seperti feminisme dan hak-hak haiwan. Berikutan hubungan berprofil tinggi dengan pelakon John Abraham, Basu berkahwin dengan pelakon Karan Singh Grover pada 2016.

Kerja terkini: 2010-sekarang

Dengan filem Pankh 2010, Basu kembali sebagai watak khayalan yang wujud dalam fikiran protagonis. Dia kemudiannya ditunjuk sebagai seorang gadis Kashmiri di Lamhaa Rahul Dholakia, yang meneroka masalah sosio-politik di Kashmir. Fotografi utama Lamhaa terganggu banyak kali oleh penduduk tempatan akibat tema kontroversial. Semasa penangkapan Lamhaa, dia meninggalkan set di Anantnag dan kembali ke Mumbai memetik dia takut orang ramai di sana. Pengeluar Bunty Walia memikirkan menggantikannya dengan Vidya Balan, tetapi dia kembali untuk menembak kemudian dengan aturan keselamatan yang diperlukan. Filem NDTV menulis, “Bipasha tenggelam ke dalam wataknya yang menyampaikan resonans dramatik ke dalam peranan tanpa menggunakan ekspresi saham. Urutan di mana dia dikalahkan oleh wanita militan adalah traumatik untuk menonton kerana sudah pasti Bipasha menembak.” Basu kemudian muncul sebagai isteri seorang polis yang kejam di Aakrosh Priyadarshan yang membantu polis dengan penyiasatan pembunuhan kehormatan di kampung mereka. Dia bertemu dengan ulasan bercampur-campur untuk filem itu. Nikhat Kazmi dari The Times of India berkomentar, “Bipasha sebenarnya tidak banyak yang perlu dilakukan dan nampaknya menjadi miscast kerana isteri yang disalahgunakan, lebam dan dibelasah Paresh Rawal.”

Satu-satunya keluarannya pada tahun 2011 ialah Dum Maaro Dum, yang dilakukan dengan baik di pejabat box dan bertemu dengan ulasan yang baik daripada pengkritik. Bercakap mengenai filem itu, dia berkata, “Pembebasan saya yang seterusnya adalah DMD Dum Maaro Dum, di mana saya memainkan gadis yang meriah, berwarna-warni, gembira dan bernasib baik yang dipanggil Zoey, yang merupakan representasi Goa seperti yang kita lihat.” Basu bekerjasama dengan Abbas-Mustan untuk kali ketiga di Pemain, yang menjadi keluaran pertama 2012. Filem ini merupakan pembuatan semula rasmi The Italian Job. Pemain sangat banyak berbanding The Italian Job dan dikritik kerana pelaksanaan dan persembahannya, termasuk Basu.

Pembebasan seterusnya ialah Raaz 3, thriller seram ghaib yang diarahkan oleh Vikram Bhatt, apabila dibebaskan dengan sambutan menggalakkan dan muncul sebagai kejayaan box office selepas tempoh fasa yang agak rendah untuk Basu. Filem ini bukan sahaja menjadi filem horor yang paling hebat, tetapi juga muncul “blockbuster” dengan pendapatan sebanyak ₩ 730 juta ($ 11 juta) di India sahaja. Penampilannya dalam filem itu mendapat sambutan daripada pengkritik dengan Subhash K. Jha dari IANS yang berkata, “Ia adalah Bipasha yang menyatukan proses demam. Dia menyampaikan pertunjukan kebanggaan yang bertubuh penuh.”

Setelah muncul dalam penampilan tamu di Race 2, di mana dia mengaburkan peranannya dari prequel, Basu dilihat dalam filem seram Aatma yang diarahkan oleh Suparn Verma dan dihasilkan oleh Kumar Mangat dan Abhishek Pathak. Dia mendapat ulasan bercampur-campur untuk filem itu. Bipasha tampil bersama bersama Atif Aslam, Shaan & Malaika Arora Khan untuk kali pertama dalam siri konsert di Birmingham & London. pada musim panas 2013.

Pada tahun 2014 Bipasha Basu dilihat dalam banyak peranan dalam pelbagai jenis filem. Dia muncul di Humshakals, sebuah filem komedi yang diarahkan oleh Sajid Khan berlawanan dengan Saif Ali Khan. Humshakals adalah bencana kotak pejabat. Dia juga tidak terlibat dalam promosi filem kerana dia “sangat terganggu oleh hasil akhir” dan menyatakan, “Humshakals adalah pengalaman terburuk dalam hidup saya.” Dia juga dilihat dalam filem seram Creature 3D, yang sekali lagi kegagalan pejabat kotak. Basu telah menyelesaikan kerja dalam filem Inggeris pertamanya, drama epik Roland Joffé The Lovers di mana dia menggambarkan pahlawan Maratha. Filem ini dikeluarkan pada 13 Mac 2015. Pada tahun 2015, Basu memaparkan filem seram romantik Bhushan Patel Alone bertentangan dengan suaminya masa depan Karan Singh Grover. TV India mengkaji semula filem itu dan menulis bahawa “Dengan beberapa detik yang menakutkan dan kimia terik Bipasha-Karan, Alone berdiri terpisah daripada banyak seram horor yang dahsyat yang dibuat pada masa lalu.” dan juga menyatakan bahawa “Bipasha hanya mengambil tindakannya ke tahap yang lain.”

Sehingga tahun 2019, Basu komited untuk membintangi suaminya Karan Singh Grover untuk kali kedua dalam filem seram Aadat Diaries.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d