Switzerland merupakan destinasi percutian idaman ramai orang di seluruh dunia. Namun disebabkan Switzerland merupakan salah satu negara yang agak mahal untuk di kunjungi, ia membuatkan ramai orang terpaksa melupakan hasrat untuk ke Switzerland.

Selain kos sara hidup yang tinggi, terdapat banyak lagi fakta yang ramai orang tidak tahu tentang negara Switzerland ini.

Berikut adalah 10 fakta menarik tentang kehidupan di Switzerland yang ramai orang tidak tahu:

#1. Anda perlu mendapatkan lesen terlebih dahulu jika anda mahu memancing. Anda perlu menjalani hanya 9 pengajaran tentang bagaimana untuk melepaskan ikan dari mata kail bagi mengelakkan ikan menderita.


#2. 
Kaum lelaki terikat kepada perkhidmatan ketenteraan sehingga berusia 55 tahun.

Setiap tahun semua lelaki di bawah usia 55 tahun akan menjalani latihan ketenteraan selama tiga minggu. Semasa sesi ini, para rekrut akan berseronok seperti menjalani percutian. Latihan ini dibayar oleh majikan.

#3. Pokok Krismas di stesen kereta api Zurich dihiasi dengan kristal Swarovski.

Pokok Krismas di stesen kereta api pusat telah dihiasi dengan 6,000 kristal Swarovski selama 20 tahun. Hiasan ini bernilai kira-kira $ 500,000 (RM2 juta).

#4. Perkhidmatan kereta api sangat sempurna di Switzerland.

Perkhidmatan kereta api di Switzerland adalah sangat luas (termasuk kampung-kampung berhampiran kawasan pergunungan). Kereta api berlepas setiap 15 minit supaya anda boleh menaiki kereta api empat kali sejam hampir 24 jam.

Kereta tidak begitu popular di sini kerana semua kumpulan sosial menggunakan kereta api. Adalah biasa untuk melihat Ketua Pegawai Eksekutif sebuah syarikat besar menaiki kereta api kelas ekonomi.

#5. Lelaki hanya kencing dalam kedudukan duduk. Ia adalah atas alasan kebersihan dan mudah untuk dibersihkan.

https://www.instagram.com/p/Bv2Kzg7htf8

#6. Cuti bersalin adalah 3 bulan. Bapa juga mendapat cuti bersalin selama 20 hari.

© pixabay

#7. Di Switzerland, perkhidmatan jawatan presiden hanya satu tahun. Sepanjang 10 tahun yang lalu, terdapat 10 presiden: 5 wanita dan 5 lelaki.

#8. Ibu bapa wajib menggunakan tali keselamatan kanak-kanak ketika mendaki bukit

© ch_stany / twitter

#9. Menggantung poster berwarna di luar rumah mereka untuk meraikan kelahiran anak.

© ch_stany / twitter

Apabila bayi dilahirkan, ibu bapa di Switzerland menggantungkan poster dengan nama anaknya dan tarikh lahir di atasnya untuk memberitahu semua orang bahawa bayi mereka telah dilahirkan.

#10. Untuk menjadi warganegara Switzerland, anda perlu mempunyai hubungan baik dengan jiran anda.

https://www.instagram.com/p/BJ7QRKhgtKd

Anda boleh menjadi warganegara Switzerland selepas 10 tahun hidup dan bekerja di sana. Anda juga harus tinggal di bandar yang sama selama 3 tahun dan lulus peperiksaan dengan pihak berkuasa tempatan.

Soalan-soalan mengenai peperiksaan ini merangkumi pelbagai aspek, dari geografi ke hubungan peribadi dengan jiran-jiran anda. Pihak berkuasa tempatan juga akan bercakap dengan setiap jiran anda untuk mengetahui lebih lanjut tentang watak anda.

Dan jika anda tidak mempunyai hubungan yang baik dengan jiran anda, anda mungkin perlu menduduki peperiksaan ini lagi pada tahun hadapan. Apabila seseorang itu berjaya menjadi warganegara, bandar tempat tinggal anda akan dinyatakan sebagai tempat kelahiran.