25

- Advertisement -

Thailand, juga dikenali sebagai Land of Smiles, adalah permata Asia Tenggara. Dibangunkan dengan cukup untuk memberikan keselesaan paling tetapi masih cukup liar untuk menawarkan pengembaraan jalan yang dipukuli, Thailand adalah negara yang matang dengan peluang untuk pengalaman perjalanan sekali dalam seumur hidup. Sama ada anda bermula dengan pantai kelas dunia di selatan atau kampung-kampung di utara, Thailand tidak akan mengecewakan.

Bandar-bandar seperti Bangkok dan Chiang Mai adalah sarang aktiviti dan perdagangan yang sibuk, tetapi anda tidak pernah melihat negara ini sehingga anda berjalan kaki di pergunungan atau menikmati beberapa waktu dengan gajah atau monyet yang berani (yang akan mencuri makan tengah hari anda sebagai tidak lama lagi melihat anda). Tempat-tempat menarik di Thailand adalah pelbagai dan masing-masing menyediakan pengalaman yang memuaskan dan tidak dapat dilupakan dengan caranya sendiri.

1 Railay Beach

Railay Beach

Krabi wilayah adalah rumah kepada beberapa destinasi pantai yang paling terkenal di Thailand, dan Railay adalah krim tanaman. Secara meluas dianggap sebagai salah satu pantai terbaik di negara ini, Railay menyampaikan janji-janji pantai pasir putih, air biru yang jelas, dan perasaan yang anda telah dapati sepotong syurga. Anda perlu mengambil bot untuk sampai ke pulau percutian, dengan perkhidmatan yang disediakan dari bandar Krabi dan Ao Nang.

Pantai adalah alasan utama untuk melawat Railay, tetapi ia juga merupakan hotspot mendaki gunung. Puncak karst Railay menarik pengembara baik berpengalaman dan orang baru untuk mencuba tangan mereka di memanjat tebing kapur yang menjulang tinggi. Di antara banyak perkara lain yang perlu dilakukan, anda boleh pergi ke trekking gajah, arung jeram, berkayak, dan snorkeling, atau mengambil beberapa pilihan yang lebih ringan seperti kelas memasak dan memanjakan urut. Terdapat juga mesra pelancong Gua Berlian, dengan laluan pejalan kaki yang mudah untuk menampung pelawat yang ingin tahu yang ingin meneliti antara matahari terbenam.

Laman rasmi: http://www.railay.com/railay/intro/intro.shtml

Penginapan: Tempat tinggal di Wilayah Krabi

2 Koh Phi Phi

Koh Phi Phi

Pulau Phi Phi, juga di Krabi, merupakan salah satu kawasan peranginan Thailand yang paling popular dengan alasan. Hanya Phi Phi Don yang didiami, dengan lawatan sehari ke pulau-pulau sekitarnya. Salah satu tempat yang menyeronokkan di Koh Phi Phi adalah Pantai Monkey, di mana anda akan bersemuka, secara harfiah, dengan makhluk-makhluk yang disangka. Anda boleh menyewa panduan untuk membawa anda keluar dari bot kayu kecil atau menyewa kayak anda sendiri. Terdapat juga pendirian kecil di mana anda boleh membeli makanan ringan dan buah-buahan yang goncang tetapi menggantungkan makanan anda. Sekiranya anda membiarkannya tidak diganggu, monyet-monyet akan menggali dan mengejar di hadapan anda. Pantai yang panjang adalah tempat yang bagus di pulau itu; ia bukan tempat terpencil, tetapi bagus untuk menonton matahari terbenam. Sekiranya anda bernasib baik dan air pasang itu keluar, ia berjalan kembali ke bahagian utama pulau itu.

Pengendali pelancongan menawarkan pakej untuk snorkeling dan lawatan menyelam, serta lawatan ke yang terkenal Maya Bay, di mana filem Leonardo DiCaprio The Beach difilmkan. Oleh kerana Koh Phi Phi menarik banyak pelancong, terdapat banyak syarikat pelancongan yang mengatur tiket ke destinasi pantai lain, seperti Phuket, Koh Chang, dan Koh Lanta. Walaupun anda hampir tidak tahu untuk melihatnya sekarang, Phi Phi Don adalah salah satu kawasan yang dilanda keras oleh tsunami tahun 2004. Rumah-rumah tetamu, restoran, dan pasar telah dibina semula dan ramai yang masih berbondong-bondong ke pulau peranginan. Terdapat sebuah taman peringatan yang kecil dan somber untuk menghormati mereka yang meninggal dunia dalam tragedi itu, namun kawasan peranginan kelihatan sebaliknya dihidupkan semula.

Penginapan: Tempat tinggal di dekat Pulau Phi Phi

3 Grand Palace, Bangkok

Grand Palace, Bangkok

Walaupun rancangan anda untuk Thailand terutamanya melibatkan perarakan di pantai, bersempadan dengan gajah, dan memakan banyak kari Massaman dan tom ka gai sebagai mungkin, anda mungkin akan menghabiskan sekurang-kurangnya satu atau dua hari di Bangkok. Banyak yang dapat dilihat dan dilakukan di ibu negara, tetapi mungkin terbaik untuk bermula dengan Grand Palace. Ini adalah tarikan pelancongan nombor satu di bandar raya ini, dan ia mengejutkan kepentingan sejarah dan ketukangan. Alasannya adalah maze dewan diraja, kuil, dan peninggalan kuno, yang paling penting Wat Phra Kaeo, Kuil Emerald Buddha. Peninggalan dalam candi ini dikatakan sebagai tulang atau rambut dari Buddha sendiri yang tercerahkan. Berikan waktu beberapa jam untuk melakukan keadilan Grand Palace, tetapi jika anda pergi lebih awal selepas itu, anda boleh dengan mudah mengambil beberapa tanda utama utama di bandar ini. Yang terkenal Wat Po dan Wat Arun, Kuil Dawn (tempat yang bagus untuk menonton matahari terbenam), juga berdekatan. Dan sebagai Bangkok adalah hab utama untuk perjalanan antarabangsa, ia adalah titik permulaan yang hebat untuk lawatan di seluruh negara.

4 Sunday Walking Street, Chiang Mai

 

Sunday Walking Street, Chiang Mai

Setiap pelawat Thailand berharap makanan murah dan lazat, dan boleh didapati dengan banyaknya di Jalan Malam Night Walk Chiang Mai. Penjual menjual semua jenis hidangan: pad Thai, sate ayam, samosas, kek kepiting, pisang goreng, pukulan manis, dan garu buah segar – selalunya kurang dari $ 2 sekeping. Apabila anda telah memenuhi keinginan kuliner anda, anda boleh membaca beratus-ratus gerai yang menjual pelbagai barangan unik seperti sabun semulajadi, tekstil tangan yang mempunyai corak unik suku gunung tempatan, kemenyan dan minyak pati, alat muzik, lukisan , hiasan dinding dan banyak lagi.

Pasaran semakin ramai setiap minggu tanpa gagal, tidak kira berapa tahun yang anda kunjungi, jadi jadikan diri anda sendiri dan cuba untuk menjadi sebahagian daripada orang ramai. Ini adalah must-do di Chiang Mai, dan merupakan bahagian penting dari pengalaman Thailand. Sekiranya anda tidak berada di pasaran Ahad, atau hanya ingin mendapatkan pengalaman pasaran lain di Chiang Mai, sila semak Saturday Night Walking Street atau Bazar Malam di Chang Klan Road, acara harian. Untuk sesuatu yang kurang menarik, periksa waktu siang Warorot Market, berhampiran Sungai Mae Ping.

 

5 Pai

Pai

Reputasi Thailand sebagai negara landskap yang indah dan orang-orang yang mesra terima kasih banyak kepada pantai selatan yang terkenal di dunia. Kebanyakan orang tidak menyedari bahawa utara yang luas juga adalah rumah kepada landskap yang menakjubkan, walaupun ini adalah satu sifat yang berbeza sepenuhnya. Thailand Utara, terutamanya rantau barat berhampiran sempadan Burma, ditandakan dengan rupa hutan rimba yang sama-sama kasar dan cantik. Pai, di wilayah Mae Hong Son, adalah tempat yang sempurna untuk menikmati keindahan alam semula jadi negara serta layanan dan masakan Thailand yang terkenal. Pekan kecil ini telah membangun reputasi sebagai Mekah untuk hippies dan backpackers, walaupun anda akan melihat penduduk tempatan dan keluarga di sini juga. Terdapat pasar jalan kecil yang berjalan-jalan setiap malam, pelbagai makanan tempatan dan Barat, dan akses mudah ke kuil-kuil, air terjun yang berdekatan dan menarik Pai canyon. Terdapat udara keriangan dan kelonggaran ketika anda berjalan melalui pusat bandar kecil, dan ia adalah getaran yang terus menarik ramai orang musim selepas musim.

Penginapan: Tempat tinggal di Pai

6 Taman Negara Khao Yai

Taman Negara Khao Yai

Gajah dihormati di Thailand, dan patung dan lukisan mereka boleh dilihat di mana-mana sahaja anda pergi. Terdapat banyak kumpulan pelancongan dan kem gajah di seluruh negara yang membolehkan anda menghabiskan sehari atau lebih dengan makhluk, mengembara melalui hutan, mandi mereka, dan juga mendapatkan untuk membantu dengan penyusuan pagi mereka. Tetapi mungkin lebih menarik adalah peluang untuk melihat mereka dalam persekitaran semulajadi mereka, dan Taman Negara Khao Yai menyediakan peluang yang baik untuk berbuat demikian. Anda akan melihat gajah yang berkeliaran di dekat air terjun, burung-burung eksotik, mangsa, dan banyak makhluk tropika lain yang memanggil rumah taman. Sekiranya tinggal satu hari tidak mencukupi untuk mengambilnya, ada kemungkinan untuk berkhemah di taman dan bangun pagi untuk menonton matahari terbit di atas landskap yang subur.

Penginapan: Tempat penginapan berhampiran Taman Negara Khao Yai

 

7 Sukhothai Old City

Sukhothai Old City

Ini adalah kegemaran kegemaran para peminat sejarah dan peminat fotografi, kerana terdapat banyak pilihan foto cantik di ibu kota purba Thailand ini. Runtuhan bandar lama ini masih bangga walaupun berabad-abad pertempuran dan pendedahan kepada unsur-unsur. Old City Sukhothai adalah tapak Warisan Dunia UNESCO, dan banyak telah dilaburkan untuk memulihkan dan memelihara salah satu tapak bersejarah Thailand yang paling penting. Tarikan di sini termasuk banyak wats, yang bercakap dengan sejarah panjang agama Buddha. Setiap struktur menceritakan kisahnya sendiri tentang masyarakat lama, dengan peninggalan dan pengaruh dari tamadun kuno lain yang muncul dalam reka bentuk masing-masing.

Penginapan: Tempat tinggal di Sukhothai

8 Bandar Bersejarah Ayutthaya

Bandar Bersejarah Ayutthaya

Ayutthaya menyajikan sekilas ke dalam kemuliaan Thailand kuno, di mana pengunjung boleh mengembara runtuhan yang menghantui tapi romantis bekas ibu kota. Selepas tempoh Sukhothai, bandar ini adalah yang paling penting di Thailand, dan istana lama dan kuil berdiri sebagai bukti untuk ini. Terdapat juga beberapa penempatan asing, di mana anda dapat memperoleh pemahaman yang lebih besar tentang pengaruh negara-negara lain yang ada di Thailand pada masa itu. Ayutthaya terletak hanya dengan perjalanan bas singkat atau perjalanan kereta api dari Bangkok, menjadikannya mudah untuk perjalanan sehari jika anda ditekan mengikut masa. Sekiranya anda berada dalam jadual yang lebih santai, merancang untuk menghabiskan beberapa hari di ibu kota purba dan menyewa basikal push untuk melawat kedua-dua bandar lama dan yang baru.

Penginapan: Tempat tinggal di Ayutthaya

9 Doi Suthep

Doi Suthep

Mungkin wat yang paling terkenal Chiang Mai terletak di atas Doi Suthep, sebuah gunung yang menghadap ke utara dari bandar raya Thailand. Dalam kerumunan para bhikkhu, para pengikut Buddha yang taat, dan rakan-rakan yang lain, anda akan mendapat kesempatan untuk mengagumi ukiran agama yang rumit, mengamati ritual ibadah, dan memandang ke arah pemusnahan kota Chiang Mai yang terus berkembang. Pastikan anda membawa sebotol air dan kasut berjalan kaki anda – tangga ke kuil adalah curam. Di dasar tangga, vendor mengamalkan segala-galanya dari merawat tempatan yang lazat kepada barangan buatan tangan oleh penduduk kampung dari pergunungan sekitarnya. Terdapat juga kedai menjual topeng, ukiran gajah, dan perabot rumah supaya anda boleh berbelanja semasa memulihkan dari perjalanan ke atas dan ke bawah tangga.

Anda boleh menggabungkan perjalanan anda ke Doi Suthep dengan lawatan ke Doi Pui, sebuah kampung kecil Hmong di pergunungan. Ia jauh lebih menarik daripada kampung-kampung lain, tetapi jika anda berada dalam jadual yang ketat, ini akan memberi anda rasa budaya Hmong dan peluang untuk mempelajari lebih lanjut tentang masyarakat suku bukit di rantau ini, tekstil tenunan. The Istana Bhubing, dibuka kepada pelancong, sedang dalam perjalanan ke Doi Pui dari Doi Suthep juga.

Penginapan: Tempat tinggal di Chiang Mai

10 Pasaran Terapung

Pasaran Terapung

Lawatan ke salah satu pasar terapung adalah cara yang menyeronokkan untuk berbelanja dan makan sambil menyokong vendor tempatan dan memerhatikan perdagangan tempatan dalam tindakan. Sesetengah orang sepatutnya memenuhi lebih banyak pelancong daripada menjadi sebahagian daripada kain kehidupan sehari-hari orang Thai, tetapi ada yang membuat pengalaman perjalanan otentik yang bagus. Anda perlu bangun lebih awal untuk melawat pasar terapung, kerana vendor keluar di bot panjang kayu mereka pada pagi hari dengan barang-barang mereka, buah-buahan segar, sayur-sayuran, rempah-rempah, dan hidangan lazat.

Terdapat beberapa pasaran terapung berhampiran Bangkok, Amphawa dan Damnoen Saduak yang menjadi antara yang paling popular. Anda boleh pergi sendiri atau menyertai lawatan berpandu, yang boleh termasuk lawatan ke rumah-rumah dan kedai-kedai tempatan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d