03.jpg

- Advertisement -

Dalam nama India ini, nama Khan adalah patronymic, bukan nama keluarga, dan orang itu harus dirujuk oleh nama yang diberikan, Sussanne. Sussanne Khan, yang sebelum ini dikenali sebagai Sussanne Roshan (lahir 26 Oktober 1978) adalah seorang pereka fesyen dalaman India.

Biografi

Sussanne Khan dilahirkan di Sanjay Khan dan Zarine Katrak pada 26 Oktober 1978, di Mumbai, sebagai anak ketiga dalam keluarga mereka; keluarga yang kaya dengan seniman filem dan pereka fesyen termasuk bapanya, Sanjay Khan yang merupakan pelakon terkenal pada tahun 1980an. Ibunya, Zarine Katrak juga seorang pelakon serta seorang pereka dalaman. Beliau mempunyai 2 adik beradik dan adik lelaki.

Adik perempuannya, Zayed Khan juga seorang pelakon yang bekerja di Bollywood. Farah Khan Ali yang dilahirkan sebagai anak sulung daripada empat adalah seorang pereka perhiasan dan kakak kedua Sussanne, Simone Khan, seorang pereka dalaman.

Beliau adalah keponakan pelakon akhir Feroz Khan dan pengarah Akbar Khan (saudara lelaki Sanjay Khan) dan sepupu pertama pelakon Bollywood, Fardeen Khan.

Kerjaya

Setelah memperoleh Ijazah Bersekutu Seni di dalam reka bentuk dalaman pada tahun 1995 dari Brooks College di Amerika Syarikat, Sussanne Khan memulakan kerjayanya sebagai pereka dalaman pada tahun 1996 dengan mengikuti jejak ibunya yang juga reka bentuk dalaman yang terkenal semasa kerjaya aktifnya.

Pada tahun 2011, dia telah bekerjasama dengan pereka dalaman dan penerbit filem yang terkenal, Gauri Khan, untuk melancarkan dan memperkenalkan asas Projek Arang di Mumbai, yang merupakan kedai reka bentuk fesyen dalaman pertama di India. Projek Arang juga dianggap sebagai kedai reka bentuk yang paling popular di India.

Beliau bekerja untuk The Life Label, sebuah syarikat gaya hidup fesyen e-dagang yang ditubuhkan pada tahun 2012. Beliau bekerja sebagai pereka fesyen dalaman pertama untuk syarikat itu. Pada tahun 2014, beliau melancarkan cawangan rasmi kampus Pearl Academy di Mumbai dan menyokong para pelajar akademi dengan mengendalikan biasiswa.

Kehidupan peribadi

Hrithik Roshan dan Sussanne Khan bercerai pada tahun 2014.

Sussanne Khan berkahwin dengan bintang Bollywood Hrithik Roshan, anak lelaki pengarah filem Rakesh Roshan, pada 20 Disember 2000. Pada tahun 2014, mereka telah bercerai. Roshan dan Khan mendedahkan bahawa mereka masih berkomunikasi antara satu sama lain untuk kebaikan anak-anak mereka, sebagai teman rapat tetapi tidak dengan hubungan palsu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: