04.jpeg

- Advertisement -

Kangana Ranaut (dilahirkan [kəŋɡənaː raːɳoːʈʰ], lahir pada 23 Mac 1987) adalah seorang pelakon dan pengarah India yang bekerja di filem Hindi. Salah seorang pelakon tertinggi di negara ini, dia adalah penerima beberapa anugerah, termasuk tiga Anugerah Filem Kebangsaan dan empat Anugerah Filmfare. Ranaut telah memaparkan lima kali dalam senarai 100 Celebrity Forbes India.

Dilahirkan di Bhambla, sebuah bandar kecil di Himachal Pradesh, Ranaut pada mulanya bercita-cita untuk menjadi doktor atas desakan ibu bapanya. Bertekad untuk membina laluan kariernya sendiri, dia berpindah ke Delhi pada umur enam belas tahun, di mana dia secara ringkas menjadi model. Selepas latihan di bawah pengarah teater Arvind Gaur, Ranaut membuat debut filemnya dalam penggambaran filem Gangster 2006, yang mana dia dianugerahi Anugerah Filmfare untuk Debut Perempuan Terbaik. Dia mendapat pujian untuk menggambarkan watak-watak emosi yang sengit dalam drama Woh Lamhe (2006), Kehidupan di … Metro (2007) dan Fesyen (2008). Untuk yang terakhir ini, dia memenangi Anugerah Filem Kebangsaan untuk Pelakon Pembantu Terbaik.

Ranaut ditayangkan dalam filem yang berjaya di pasaran Raaz: The Mystery Continues (2009) dan Once Upon a Time di Mumbaai (2010), walaupun dia dikritik kerana tipuan dalam peranan neurotik. Peranan komik bertentangan dengan R. Madhavan di box office 2011 yang memukul Tanu Weds Manu diterima dengan baik, walaupun ini diikuti oleh beberapa peranan ringkas dan glamor dalam filem-filem yang gagal mendorong kariernya ke hadapan. Ini berubah pada tahun 2013 apabila dia bermain mutan bertentangan dengan Hrithik Roshan dalam filem fiksyen sains Krrish 3 (2013), salah satu filem India yang paling hebat. Ranaut memenangi dua Anugerah Filem Kebangsaan berturut-turut bagi Pelakon Terbaik untuk memainkan wanita naif dalam drama komedi drama-drama (2014) dan peranan dua dalam komedi komedi Tanu Weds Manu: Returns (2015), yang menjadi yang paling berjaya Filem Hindi memaparkan protagonis wanita. Berikutan satu siri kegagalan komersil, dia bersama-sama mengarahkan dan memainkan peranan bertajuk dalam Manikarnika biopik: The Queen of Jhansi (2019).

Ranaut dikreditkan dalam media sebagai salah satu selebriti yang paling bergaya di negara ini, dan dia melancarkan garisan pakaiannya sendiri untuk jenama Vero Moda. Reputasinya untuk menyatakan pendapatnya yang jujur ​​di kalangan orang awam dan hubungan peribadi dan profesionalnya yang bermasalah sering mencetuskan kontroversi.

Kerjaya

2017-sekarang: Kemunculan, kontroversi, dan Manikarnika

Selepas ketiadaan selama setahun dari skrin, Ranaut membintangi Julia, seorang heroin dan akrobat wanita 1940 di Rangoon, Vishal Bhardwaj (2017), bertentangan dengan Saif Ali Khan dan Shahid Kapoor. Dirumuskan pada aktris Takut Nadia, Ranaut memainkan peranan itu sebagai “penyatuan banyak aksara” dari zaman itu, dan terutama ditarik ke arah “kegilaan dan keghairahan” yang ditemuinya. Dia belajar menunggang kuda dan pedang berjuang dan melakukan aksi sendiri. Laporan-laporan media mencetuskan perbalahan antara Ranaut dan Kapoor, dan walaupun mereka menafikannya, kedua-dua bintang itu secara terbuka memberi komen terhadap yang lain. Rangoon menerima ulasan bercampur-campur tetapi prestasi Ranaut telah dijemput untuk dipuji; dalam ulasan tipikal, Rohit Vats of Hindustan Times melabelkan Ranaut sebagai “hebat”, mempercayai bahawa “skrip miskin tidak membolehkan Julia mencapai keunggulannya tetapi [Ranaut] mencuri rancangan itu walaupun dengan adegan-adegan kecil”. Filem ini gagal mencari penonton yang luas. Pada tahun yang sama, Ranaut membintangi Simran, komedi jenayah dari pengarah Hansal Mehta, di mana dia memainkan pendatang Gujarati di Amerika yang terlibat dalam kegiatan jenayah. Dia berkongsi kredit skrip dengan Apurva Asrani untuk memperbaiki beberapa dialog mengenai set, tetapi Asrani menuduh Ranaut dan Mehta kerana tidak menilai sumbangannya kepada skrip. Sekali lagi, filem itu menerima ulasan bercampur-campur dan gagal secara komersil.

Pada tahun 2019, Ranaut membintangi Manikarnika: Ratu Jhansi, seorang biopik pejuang kebebasan India, Rani dari Jhansi, yang mana dia juga berkhidmat sebagai pengarah bersama ketika Krish meninggalkan filem itu selepas sering bertengkar dengan aktres. Sonu Sood bersama bintangnya juga berhenti daripada pengeluaran kerana tidak bersetuju dengannya. Ranaut kemudiannya menyambung semula sebahagian besar filem itu, yang mana kos produksinya meningkat dua kali ganda. Rajeev Masand menganggap filem itu sebagai “filem yang sengaja simplistic; siri patriotik kuno diceritakan secara meluas, dan dengan semangat nasionalis penuh”, tetapi dia memuji Ranaut untuk “memerintahkan” layar dengan penangkapan yang berapi-api kehadiran, tidak pernah membiarkan perhatian anda mengembara dari dia “. Ia dilakukan secara sederhana di box office, yang mengetuai Box Office India untuk mengambil perhatian terhadap rayuan komersil Ranaut yang kuat.

Ranaut mempunyai empat projek yang akan datang. Dia akan menyatukan kembali dengan Rajkummar Rao dalam drama komik Mental Hai Kya, dan bintang sebagai pemain kabaddi dalam filem sukan Ashwiny Iyer Tiwari. Dia juga akan mengarahkan dan membintangi filem berdasarkan kehidupannya sendiri, dan menggambarkan ahli politik Jayalalithaa dalam biopik dwibahasa bertajuk Thalaivi dalam bahasa Tamil dan Jaya dalam Hindi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: