Skru camber – perlu ditukar ketika penjajaran roda?

0

13

- Advertisement -

Saya pasti, setiap kali anda ke kedai tayar untuk membuat penjajaran roda (wheel alignment), anda kerap kali disarankan untuk menukar ‘skru camber’ bagi membolehkan sudut camber roda kereta anda dilaras untuk ditegakkan kembali bukan? Harga untuk membuat penjajaran roda yang sepatutnya hanya sekitar RM20 hingga RM50, kadang-kala boleh mencecah ratusan ringgit dek kerana skru camber berkenaan. Persoalannya, perlu ke tidak kita tukar skru camber yang boleh laras ini?

Sebelum kita pergi lebih jauh, mari sini saya terangkan dengan ringkas apa sebenarnya yang dimaksudkan oleh sudut camber dan juga sudut toe yang sering dilaras ketika membuat penjajaran roda. Sudut toe merujuk kepada sudut jajaran tayar – kedua-dua tayar perlu tegak kehadapan jika dilihat dari bahagian atas kereta (mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan oleh pengeluar).

Gambar rajah di bawah adalah gambaran mudah apa sebenarnya sudut toe ini. Sekiranya sudut jajaran roda anda ‘lari’ dari spesifikasi asal sama ada dalam keadaan toe-masuk (toe-in) atau toe-keluar (toe-out), ia akan menyebabkan roda stereng anda senget sebelah ketika bergerak lurus, dan kereta akan melencong sama ada ke kiri atau ke kanan sekiranya roda stereng dilepaskan.

Sudut toe yang tidak betul ini akan menyebabkan rintangan untuk kereta anda bergerak dan mungkin akan menyebabkan penggunaan bahan api yang lebih tinggi dari biasa. Namun apa yang paling membimbangkan, penjajaran sudut toe yang tidak betul ini akan menyebabkan tayar anda ‘makan sebelah’ dengan sangat cepat!

Manakala sudut camber pula adalah sudut condong tayar bila dilihat dari hadapan – negatif apabila condong ke dalam (kengkang) dan positif jika condong keluar seperti gambar rajah di bawah.

Benarkah tayar juga akan ‘makan sebelah’ jika sudut camber ini tidak tegak/tidak tepat 0 darjah? Seperti juga sudut toe, camber mempunyai sudut toleransi yang telah ditetapkan oleh pengeluar. Tidak mengapa jika ia condong sedikit, asalkan ia masih dalam toleransi yang dibenarkan.

Sudut camber neutral (kiri), sudut camber negatif (atas kanan) dan sudut camber positif (bawah kiri)Bagaimana nak tahu sudut camber roda kereta kita masih dalam toleransi yang dibenarkan? Ketika proses penjajaran roda, jangan segan untuk melihat sendiri paparan skrin mesin berkenaan. Pastikan mekanik memasukkan spesifikasi sebenar kereta anda (nama model, varian dan tahun dibuat) pada mesin tersebut.

Pada skrin kita boleh lihat bacaan sudut berkenaan – merah tandanya sudah lari dari spesifikasi asal, dan jika hijau, ia masih dalam sudut toleransi yang ditetapkan oleh spesifikasi.

Kebiasaannya, jika anda membuat penjajaran roda di pusat-pusat servis 2S/3S/4S pengedar bertauliah dan ia dibuat secara in-house (bukan dihantar ke pihak kontraktor di luar), perkhidmatan untuk melaras semula sudut camber ini tidak akan disediakan – bermaksud, ‘adjust camber’ ini memang tidak wujud pun sebenarnya dalam penyelenggaraan kereta. Malah tiada mana-mana jenama pengeluar yang menghasilkan skru camber ini sebagai alat ganti asli – tidak terdapat dalam katalog alat ganti mahupun dalam manual baik pulih.

Perhatikan bacaan camber keseluruhan dibahagian tengah (-0°23′) yang masih lagi hijau walaupun bacaan camber kiri adalah -0°50′ dan kanan -0°27′. Sudut toe di bawah walau bagaimanapun lari teruk dengan bacaan berwarna merah -1.9 darjah secara keseluruhan dan perlu dilaras semulaIni kerana sukar untuk sudut camber ini untuk lari dari spesifikasi. Sekiranya ia lari juga, berkemungkinan ada komponen suspensi anda sudah rosak, contohnya absorber, lengan kawalan atau komponen lain yang sudah bengkok – ini perlu diteliti kembali oleh mekanik.

Malah sekiranya anda merendahkan kereta anda, sebagai contoh menggunakan spring sport yang lebih rendah, ataupun menggunakan suspensi boleh laras, sudut camber kereta anda akan menjadi condong/negatif sedikit secara semula jadi kerana pergerakan ‘pendulum swing‘ pada lengan kawalan bawah (lower arm) – kebiasaannya ia tidak akan melebihi dari spesifikasi toleransi yang dibenarkan.

Dan skru camber yang dijual oleh kedai-kedai tayar di Malaysia, majoritinya tidak mempunyai jenama – tidak mempunyai nombor komponen (part number) dan tidak diketahui siapa yang mengilangkannya.

Dengan penggunaan skru dilengkapi sesondol boleh bergerak serta kedudukan sudut hab roda anda yang tidak lagi tetap tersebut akan meningkat risiko sudut camber anda untuk lari melebihi dari spesifikasi sekiranya anda terlanggar lubang.

Jika perkara ini berlaku, ada kemungkinan tayar anda juga akan rosak – kita tidak tahu siapa yang menghasilkan skru berkenaan, dan kepada siapa kita mahu menuntut sekiranya perkara tersebut berlaku?

Untuk pengetahuan anda juga, sekiranya anda membeli skru camber ini terus di kedai alat ganti, harganya hanyalah sekitar RM10 hingga RM15 sebatang. Itu kalau anda beli sebatang, bayangkan pula berapa jatuh harganya jika dibeli pukal terus dari pembekal atau pengilang.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: