70

- Advertisement -

Walaupun secara teknikalnya adalah sebahagian daripada Los Angeles, Hollywood telah lama dikenali di seluruh dunia untuk industri filem dan hiburannya. Rumah untuk Universal Studios, Teater Cina, Sunset Strip dan Hollywood Boulevard, kawasan ini menyampaikan banyak laman terkenal. Kejiranan terletak kira-kira 8 batu dari barat daya bandar Los Angeles di kaki bukit Santa Monica Mountains, di mana pelawat dapat melihat tandatangan, tanda bukit Hollywood.

1 Walk of Fame

71.jpg

Walk of Fame Loren Javier / foto diubahsuai

Hollywood Walk of Fame yang terkenal berjalan di sepanjang Hollywood Boulevard dan Vine Street. Di sini wajah-wajah dan nama-nama yang paling terkenal di Hollywood diwakili oleh “bintang” yang dibina dan diletakkan di kaki lima. Senarai nama yang boleh didapati di sini termasuk pelakon, pemuzik, pengarah, personaliti, dan orang penting lain dari kawasan gerak gambar, TV, radio, rakaman, dan teater / prestasi. Bintang masih ditambah.

Tradisi ini bermula pada tahun 1960 dan menjadi punca kontroversi. Siapa yang akan dimasukkan dan yang lebih penting, yang tidak akan dimasukkan, menjadi masalah. Terdapat proses pencalonan dengan calon yang baru diumumkan setiap bulan Jun. Hari ini terdapat kira-kira 2500 bintang di kaki lima dengan jumlah kecil ditambah setiap tahun.

Laman rasmi: http://www.walkoffame.com/

2 Universal Studios Hollywood

72.jpg

Universal Studios Hollywood

Tapak Universal dibahagikan kepada beberapa kawasan termasuk taman tema, studio kerja, dan juga City Walk, kawasan restoran dan kedai. Taman ini menawarkan beberapa taman tema yang paling inovatif dan menarik untuk ditemui di mana-mana di Amerika Syarikat. Terdapat beberapa tontonan klasik tetapi tunggangan baru sedang dibangunkan sepanjang masa, berdasarkan filem dan rancangan TV yang popular. Sebagai tambahan kepada tunggangan dan hiburan, lawatan studio juga disediakan. Di sini pelawat dapat melakukan perjalanan di belakang kamera dan melihat apa yang berlaku untuk membuat filem extravaganza Hollywood. Pelancongan ini melibatkan menaiki trem di sepanjang backlots dan bekas set filem yang termasuk klasik seperti War of the World, Bates Motel, dan Wisteria Lane. Untuk makan, membeli-belah, atau menangkap filem, bersiar-siar ke City Walk di mana terdapat banyak restoran, panggung wayang, kelab komedi, dan juga skydiving dalaman.

Alamat: 100 Universal City Plaza, Universal City

Laman rasmi: http://www.universalstudioshollywood.com/

3 Hollywood Boulevard

73.jpg

Hollywood Boulevard alistairmcmillan / foto diubah suai

Hollywood Boulevard, paksi timur barat barat, telah dibandingkan dengan Broadway New York kerana kehidupan malamnya. Walau bagaimanapun, bukannya teater, Hollywood mempunyai pawagam yang mewah, seperti Teater Cina dan Mesir, yang dibina pada asalnya oleh Sid Grauman pada tahun dua puluhan. Kedai-kedai elegan yang pernah berjajar di Boulevard Hollywood telah lama hilang, kerana bintang filem berpindah ke daerah lain. Hollywood Boulevard mungkin paling terkenal dengan Hollywood Walk of Fame. Untuk peminat filem, Kodak Theatre, rumah Anugerah Akademi, di mana Oscars dianugerahkan setiap tahun, juga terletak di sini. Jalan ini kebanyakannya mengenai tempat kejadian malam, apabila tempat-tempat terkenal ini dinyalakan dan ramai orang datang ke sini untuk berjalan-jalan. Terdapat beberapa restoran yang baik di kawasan ini supaya anda boleh menggabungkan berjalan kaki di sepanjang boulevard dengan makan malam.

 

4 TCL Chinese Theatre

74.jpg

Teater Cina TCL alistairmcmillan / foto diubah suai

The Teater Cina dibina oleh Sid Grauman pada tahun 1927 dan telah banyak gelaran sejak bertahun-tahun. Selepas perubahan tangan terakhir, teater itu dikenali sebagai Teater Cina TCL. Teater terkenal ini mempunyai reka bentuk dan hiasan Cina, dan merupakan rumah kepada “koleksi autograf” jejak tapak kaki dan tapak tangan yang terkenal di forecourt.

Alamat: 6925 Hollywood Boulevard, Los Angeles, CA 90028-6103, Amerika Syarikat

Laman rasmi: http://www.tclchinesetheatres.com/

5 Strip Sunset

75.jpg

Strip Sunset section215 / foto diubah suai

Terletak di West Hollywood, Sunset Strip yang terkenal adalah sebahagian daripada Sunset Boulevard. Kawasan ini, antara Hollywood dan kejiranan mewah Beverly Hills, sangat eklektik dengan restoran, kedai runcit, dan hiburan yang ditandingi oleh papan iklan yang besar. Pada waktu malam jalan hidup dengan tanda-tanda neon dan kerumunan orang yang berjalan di jalan-jalan atau menjelajah jalur. Ia bukan jalan akhir yang mewah sekali, tetapi ia masih mempunyai banyak karakter. Strip Sunset masih merupakan tempat untuk dilihat dan dilihat; di mana orang-orang terkenal kadang-kadang menggantung dan mereka yang menunggu untuk ditemui berkumpul. Sesetengah selebriti Hollywood tinggal di kawasan itu. Sekiranya anda merancang untuk melawat anda, anda mungkin mahu melayari jalur itu dan melihat-lihat, berbelanja, dan makan. Walau bagaimanapun, masa yang sibuk dan menarik, dengan peluang terbaik untuk melihat selebriti adalah pada waktu petang.

Laman rasmi: http://thesunsetstrip.com/

6 Tanda Hollywood

76.jpg

Wuestenigel Sign / foto telah diubah suai

Tanda bukit yang terkenal di Hollywood, mungkin tapak yang paling ikonik di Hollywood. Tanda pertama, yang dibina dengan niat yang jauh berbeza daripada yang ada hari ini, diasaskan pada tahun 1920-an. Tanda asal membaca Hollywoodland, mengiklankan pembangunan kediaman baru. Ia tidak pernah dimaksudkan untuk menjadi tanda tetap dan tidak dibina untuk bertahan sepanjang dekad. Akhirnya tanda itu diubah menjadi hanya Hollywood dan menjadi lambang bandar yang diiktiraf.

Anda tidak perlu memandu jauh untuk melihat tanda itu, ia dapat dilihat dari semasa ke semasa.

Laman rasmi: http://hollywoodsign.org/

7 Hollywood Bowl

Hollywood Bowl Ian D.Keating / foto diubah suai

The Hollywood Bowl adalah kawasan konsert luaran yang terletak di amfiteater semula jadi. Kawasan ini boleh menampung sehingga 30,000 orang, walaupun ini termasuk kawasan berdiri juga. Terdapat tempat duduk untuk kira-kira 20,000 orang. Sejarah Hollywood Bowl bermula pada tahun 1920-an dan telah menarik pencapaian teratas selama bertahun-tahun. Hari ini, Los Angeles Philharmonic Orchestra melakukan di sini sepanjang musim panas dengan “Symphonies Under the Stars”. Terdapat juga majlis-majlis khas dengan tradisi fireworks Hollywood Bowl. Pertunjukan merangkumi segala-galanya dari jazz dan klasik, ke negara dan pop.

Laman rasmi: http://www.hollywoodbowl.com/

8 Bangunan Rekod Capitol

77.jpg

Bangunan Rekod Capitol Adam Jones, Ph.D. – Arsip Photo / foto Photo diubah suai

Bangunan Rekod Capitol yang unik adalah bangunan berbilang cerita berbentuk bulat. Ia dibina pada tahun 1956, yang direka oleh Welton Becket, yang bertujuan untuk kelihatan seperti rekahan vinil rekod duduk di atas meja putar lengkap dengan stylus di atas. Walau bagaimanapun, generasi muda peminat muzik tidak dapat mengenali apa yang sekarang menjadi peralatan yang sudah usang. Bangunan ini sedikit ikon di Hollywood dan boleh dihargai dengan pemanduan yang mudah oleh. Mural 1972 oleh pelukis tempatan, Richard Wyatt memberi penghormatan kepada artis dan kelab yang menjadikan Hollywood pusat jazz inovatif.

Di mana tinggal di Hollywood untuk bersiar-siar

Kami mengesyorkan hotel-hotel Hollywood yang hebat ini berhampiran tempat tarikan utama seperti Walk of Fame dan Teater China:

  • Hollywood Roosevelt: mewah empat bintang, lounge tepi kolam gaya-60, ruang permainan vintaj dengan lorong boling, burger 24-jam, restoran yang sangat baik.
  • Hollywood Orchid Suites: harga jarak sederhana, suite bernilai tinggi dengan dapur, taman atas bumbung, kolam renang luaran yang berkilauan.
  • Hollywood Celebrity Hotel: harga berpatutan, lokasi tenang tetapi pusat, bilik tamu yang selesa, suite mempunyai dapur kecil.
  • Coral Sands Motel: harga bajet, perkhidmatan mesra, tempat letak kereta percuma, kolam renang luaran dan jakuzi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: