Ford bakal kurangkan 7,000 pekerja sebagai sebahagian daripada pelan penstrukturan semula

0

14

- Advertisement -

Ford bakal mengurangkan 7,000 pekerjanya – atau 10% daripada tenaga kerjanya di seluruh dunia – menjelang akhir Ogos ini sebagai sebahagian daripada pelan penstrukturan semula, yang dijalankan sejak tahun lalu. Syarikat berkenaan berkata, langkah tersebut bakal memberikan penjimatan sekitar US$600 juta (RM2.5 bilion) setahun.

Keputusan itu didedahkan menerusi kiriman e-mel yang dihantar oleh CEO Gord Jim Hackett kepada semua pekerjanya. Pengurangan tenaga kerja itu melibatkan banyak sektor, termasuk kejuruteraan, pembangunan produk, pemasaran, kewangan, logistik dan IT. Seramai 2,300 pekerja di Amerika Syarikat terlibat dengan langkah tersebut, menurut Reuters.

“Untuk berjaya dalam industri yang kompetitif ini dan demi kedudukan Ford dalam perubahan masa depan yang pantas ini, kita mestilah mengurangkan birokrasi, memperkukuhkan pengurusan, membuat keputusan yang lebih pantas, memberi tumpuan terhadap kerja dan mengurangkan kos,” ujar Hackett menerusi e-mel berkenaan.

15.jpg

Malah pengurangan tenaga kerja ini juga disasarkan mampu meningkatkan penjimatan. Hackett berkata, langkah tersebut melibatkan hampir 20% bagi peringkat tertinggi iaitu pengurus, serta mengurangkan birokrasi dan juga mempercepatkan dalam membuat keputusan.

Ford telah menyusun semula operasinya di seluruh dunia dalam usaha untuk meningkatkan keuntungan dan perkembangan produk. Malah syarikat ini juga telah mengumumkan langkah tersebut turut melibatkan Eropah, Amerika Selatan dan Rusia. Hackett berkata langkah penstrukturan semula ini berterusan di pasaran global, dengan prosesnya dijangka selesai menjelang akhir bulan Ogos ini.

Pada Mac lalu, Ford telah mengumumkan untuk mengurangkan lebih 5,000 tenaga kerja di Jerman, dan turut mensasarkan bagi mengurangkannya pekerja di UK, dengan menawarkan program pengurangan secara sukarela kepada pekerjanya di kedua-dua negara berkenaan.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d