57

- Advertisement -

Mempunyai salah satu landskap yang paling pelbagai di planet ini, Chile pada tahun-tahun kebelakangan ini menjadi destinasi perjalanan yang semakin popular, terutama di kalangan pencinta alam dan pencari pengembaraan. Di sini, di negara ini yang panjang dan sempit di pantai barat Amerika Selatan, pelancong akan mencari pelbagai pemandangan yang menakjubkan, dari puncak tinggi Andes dan pantai yang tidak berkesudahan untuk hutan yang subur, gunung berapi purba, dan pantai yang dramatik seperti yang terdapat di Cape Horn. Chile juga diberkati dengan banyak taman negara dan kawasan pemuliharaan yang hebat, banyak daripada mereka destinasi yang popular bagi mereka yang melakukan trekking dan hiking, serta pelancong yang menikmati mendaki, arung jeram, berbasikal gunung, dan menunggang kuda. Tetapi Chile tidak tanpa tarikan kebudayaannya, juga, dengan bandar-bandar seperti ibukota Santiago yang menawarkan banyak muzium dan galeri seni, dan Pulau Easter yang menakjubkan dengan angka-angka batu yang terkenal.

1 Taman Negara Torres Del Paine

57.jpg

Taman Negara Torres Del Paine

Salah satu kawasan semulajadi Chile yang paling hebat dan destinasi pelancongan yang popular ialah Taman Negara Torres del Paine. Lebih dari 100 kilometer utara bandar raya Puerto Natales di selatan Patagonia, kawasan yang menakjubkan ini merangkumi gunung, glasier, dan banyak tasik dan sungai. Kawasan taman yang paling penting adalah Cordillera del Paine, sebuah kawasan yang menandakan peralihan dari padang patagonia ke hutan subpolar di utara. Mungkin yang paling ketara dari banyak ciri-ciri indahnya ialah puncak gunung granit yang tinggi 2,850 meter dari Paine Massif, yang menguasai pemandangan yang sudah menakjubkan ini. Kembara adalah salah satu aktiviti yang paling popular di taman, dengan banyak laluan yang ditandai dengan baik, banyak yang menawarkan tempat perlindungan semalaman (refugios) dengan asas-asas yang diperlukan untuk treks yang lebih lama yang mengelilingi pergunungan. Petua Panas: Jika anda merancang sesuatu yang lebih daripada mendaki hari, panduan profesional disyorkan dan, dalam beberapa bidang, wajib.

Alamat: Magallanes y la Antártica Chilena Region

Laman rasmi: http://www.torresdelpaine.com/ingles/

2 Valle de la Luna dan Gurun Atacama

58.jpg

Valle de la Luna dan Gurun Atacama

Valle de la Luna, yang bermaksud Moon Valley, terletak 13 kilometer di barat San Pedro de Atacama di hujung utara negara ini berhampiran sempadannya dengan Bolivia. Landskap yang lasak dan tidak ramah di tengah-tengah padang pasir Atacama ini menarik ramai pengunjung untuk menyerupai persamaan yang mengerikan ke permukaan bulan, kesan yang disebabkan oleh hakisan pasir dan ciri-ciri batu oleh angin dan air selama ribuan tahun. Walaupun keterpencilannya, landskap yang menghairankan ini telah mengekalkan kehidupan selama berabad-abad, baik manusia maupun sekumpulan spesies flora dan fauna. Antara ciri-ciri yang paling menarik ialah katil tasik yang kering (ini adalah salah satu tempat yang paling kering di planet ini), yang berwarna putih, kerana garam yang disimpan, dan terdedah untuk menghasilkan singkapan garam semulajadi yang menarik. Ciri-ciri lain di Gurun Atacama adalah gua-gua di rantau ini, ada yang mengandungi bukti pictograph yang dicipta oleh lelaki awal dan di mana beberapa mumi tertua di dunia, yang dipelihara oleh kelembapan kawasan itu, telah dijumpai (yang paling terkenal, mumi Chinchorro, kini dipamerkan di muzium arkeologi di San Miguel de Azapa).

3 Pulau Paskah

59.jpg

Pulau Paskah

Pertama kali dikunjungi oleh orang Eropah pada tahun 1722, pulau Easter yang indah dan terpencil – dinamakan oleh Penjelajah Belanda yang mula-mula menatapnya pada Ahad Paskah – telah didiami selama beribu-ribu tahun oleh Polinesia. Walaupun lebih daripada 3,500 kilometer jauhnya dari tanah besar Chile, pulau yang menarik ini dengan patung-patung batu yang luar biasa masih menjadi daya tarikan negara yang paling terkenal. Semua diberitahu, 887 patung-patung ini, yang dikenali sebagai Moai, yang dicipta oleh populasi awal Rapa Nui di pulau itu, telah dikenalpasti, kebanyakannya kini dilindungi oleh Taman Negara Rapa Nui (pulau itu sendiri telah diisytiharkan sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO). Koleksi yang paling menarik adalah pada Ahu Tongariki di mana 15 daripadanya telah didirikan semula di platform Moai terbesar di pulau itu, atau “ahu.” Juga menarik adalah banyak “hare paenga” reruntuhan berhampiran ahu tapak yang terdiri daripada batu-batu yang pernah membentuk pondasi rumah berbentuk bot. Antara kemunculan lain termasuklah Bapa Sebastian Englert Anthropological Museum dalam Hanga Roa, komuniti utama pulau itu, terkenal dengan pameran yang berkaitan dengan sejarah penduduk pulau Polinesia dan tradisi mereka. Petua Panas: Mengunjungi Pulau Paskah adalah yang terbaik dilakukan sebagai sebahagian daripada percutian Chile, dengan penerbangan tetap dari Santiago atau Tahiti (waktu penerbangan adalah kira-kira lima jam, jadi diharapkan untuk tinggal sekurang-kurangnya beberapa hari).

4 Santiago: Modal Budaya Chile

60.jpg

Santiago: Modal Budaya Chile

Santiago bukan sahaja ibukota kewangan dan perniagaan di Chile, ia juga berfungsi sebagai pusat budaya dan hiburan negara dan merupakan rumah kepada muzium dan galeri terbaiknya, bersama dengan pilihan membeli-belah, makan dan pilihan hotel yang sangat baik. Terletak di tengah-tengah dan hab pengangkutan utama di negara ini, Santiago adalah di mana kebanyakan pelawat memulakan perjalanan Chile mereka sebelum menuju ke Andes atau kawasan-kawasan lain keindahan semulajadi yang luar biasa. Walau bagaimanapun, pengembara yang paling bijak akan memberikan masa untuk mengenali Santiago. Ditubuhkan pada tahun 1541 dan agak ramai orang ramai, bandar ini menyoroti acara-acara seperti Centro Cultural Palacio La Moneda, sebuah pusat kebudayaan canggih yang menduduki sebahagian daripada Palacio de la Moneda yang mengagumkan, dan Muzium Seni Halus Chile, yang ditubuhkan pada tahun 1880-an dengan tumpuan kepada artis-artis Chile dan mempunyai koleksi lukisan, ukiran, dan gambar yang besar. Lain-lain yang mesti dilihat adalah yang sangat baik Muzium Seni Pra-Columbus, memaparkan koleksi yang berkaitan dengan orang asli negara, dan Muzium Memori dan Hak Asasi Manusia memperingati mereka yang menderita di bawah rejim Pinochet. Kemuncak lawatan ke Santiago mengambil trem ke udara Bukit San Cristóbal untuk pemandangan yang menakjubkan ke bandar-bandar yang paling mesra ini.
Penginapan: Tempat tinggal di Santiago

5 Daerah Tasik Chile

61.jpg

Daerah Tasik Chile

Peregangan lebih daripada 330 kilometer dari Temuco kepada Puerto Montt dan menyerupai kawasan alpine di Eropah, Daerah Lake District Chile adalah bernilai meneroka. Seperti sepupu pegunungan, rumpun bukit Andean yang indah ini menawarkan tanah ladang yang kaya di dasar gunung berapi yang tersembunyi salju, yang dikelilingi oleh hutan tebal dan jenis tasik yang dalam yang menggemari peminat sukan air. Dan sambungan ke Eropah tidak berakhir di sana. Selepas pemukiman semula penduduk asli di rantau ini, Mapuche, Para petani dari Switzerland, Austria, dan Jerman tiba dengan membawa aspek budaya mereka sendiri yang masih dapat dilihat dalam seni bina bandar seperti Osorno dan Valdivia, serta di kastam dan perayaan di rantau ini. Bagi pencari pengembaraan, kawasan ini menawarkan potensi mendaki dan berbasikal tanpa henti, bersama dengan aktiviti menyeronokkan yang lain seperti pendakian gunung berapi, arung jeram, berkayak, berkanu, menunggang kuda, dan datang musim sejuk, bermain ski.

6 Valparaíso

62.jpg

Valparaíso

Bandaraya ketiga terbesar di Chile, Valparaiso, terletak di antara laut dan pegunungan pesisiran pantai sekitar 112 kilometer barat laut Santiago dan membuat perjalanan hari yang sangat baik. Seperti yang terkenal dengan banyak jalan lama dan seni bina yang unik kerana ia adalah untuk pelabuhan dan pantai yang indah, bandar ini menawarkan banyak untuk dilihat dan dilakukan. Banyak tarikan pelancong memberi tumpuan kepada warisan maritim negara yang kaya, termasuk Muzium Lord Cochrane, di rumah penjajah yang indah yang dibina pada tahun 1842, dan yang hebat Muzium Laut dan Maritim dengan paparannya berurusan dengan Perang Pasifik 1879 antara Chile dan bersekutu Peru dan Bolivia, dengan penekanan khusus terhadap sumbangan wira perang Chile. Tarikan yang berkaitan ialah Ironclad Huáscar di dalam Pelabuhan Talcahuano kira-kira 600 kilometer di selatan Santiago. Pelabuhan indah Talcahuano – rumah angkatan laut Chile – adalah pangkalan untuk kapal bersejarah ini yang dibaik pulih yang dibina pada tahun 1865 di Britain dan merupakan satu-satunya kapal perang yang masih hidup.

Penginapan: Tempat tinggal di Valparaíso

7 Taman Negara Lauca

63.jpg

Taman Negara Lauca

Di utara Chile, hanya 140 kilometer di timur bandar Arica, Taman Negara Lauca merangkumi kawasan seluas 1,300 kilometer persegi dan sebahagian besarnya terdiri daripada dataran tinggi dan gunung, kebanyakannya terdiri daripada gunung berapi yang besar. Sorotan termasuk tasik gunung yang murni, terutamanya Cotacotani dan Chungara, yang mencerminkan pemandangan di sekeliling mereka untuk kesan yang menakjubkan. Taman ini juga mempunyai beberapa laman arkeologi penting, serta bukti penerokaan awal Eropah yang meninggalkan tanda-tanda mereka di gereja-gereja dan bangunan kolonial lama yang baik di rantau ini. Ia juga sangat popular untuk pengamat burung dan merupakan rumah kepada lebih daripada 140 spesies termasuk angsa Andean, itik yang dipijak, flamingo Chile, dan condong Andean besar-besaran. Satu lagi kawasan yang indah yang popular dengan pencinta alam adalah Conguillío National Park, juga di Wilayah Araucanía di Andes.

Alamat: Putre, Arica y Parinacota

8 Taman Pumalin

64.jpg

Taman Pumalin

Walaupun hanya ditubuhkan sebagai tempat perlindungan alam sekitar pada tahun 2005, Pumalín Park telah menjadi salah satu kawasan pemuliharaan yang paling penting dan popular di Chile. Meliputi kawasan seluas 715,000 ekar yang terbentang dari Andes ke Pasifik, kawasan ini mempunyai beberapa pantai dan hutan yang paling murni di negara ini dan terkenal kerana hampir tidak disentuh oleh pembangunan manusia. Di samping melindungi flora dan fauna yang kaya di kawasan itu, termasuk Alerce, spesies pokok tertua di dunia, yang dimiliki dan dikendalikan oleh Konservasi Tanah Amanah yang berpusat di Amerika Syarikat – mudah diakses oleh pelawat dan menyediakan salah satu pengalaman padang belantara terbaik di negara ini . Terima kasih kepada rangkaian laluan, perkhemahan dan kemudahan pengunjung yang luas, Pumalín Park adalah kegembiraan untuk meneroka, sama ada untuk kenaikan alam semula jadi atau sebagai sebahagian daripada pengembaraan ekopelancongan yang lebih lama termasuk menginap di penginapan gaya kabin yang menghadap salah satu yang paling banyak di dunia latar belakang yang cantik dan tidak tercemar.

Alamat: Klenner 299, Puerto Varas, X Región

Laman rasmi: http://www.parquepumalin.cl/en/index.htm

9 Monumen Semula jadi Los Pingüinos

65.jpg

Monumen Semula jadi Los Pingüinos

Sebagai tambahan kepada taman nasionalnya, lebih banyak usaha pemuliharaan penting Chile dapat dilihat dalam banyak monumen semulajadi. Salah satu yang paling popular adalah Monumen Asli Los Pingüinos, hanya 35 kilometer timur laut bandar raya Punta Arenas di hujung selatan pulau itu dan menggabungkan yang indah Magdalena dan Kepulauan Marta. Seperti namanya (pingüinos adalah bahasa Sepanyol untuk penguin), tugu itu menjadi rumah kepada salah satu koloni penguin terbesar di Chile, yang terdiri daripada kira-kira 60,000 pasangan pembiakan Magellanic penguin. Boleh diakses hanya dengan lawatan bot berpandu, pulau-pulau juga menjadi rumah bagi jajahan besar anjing laut dan singa laut. Satu lagi monumen semula jadi penting Chile adalah El Morado, pemanduan mudah dari Santiago dan laman web San Francisco Glacier dan tingginya 4,674 meter Cerro El Morado gunung.

10 The Humberstone dan Santa Laura Saltpeter Works

66.jpg

The Humberstone dan Santa Laura Saltpeter Works

Berdekatan bandar pelabuhan utara Iquique di Gurun Pampa yang jauh dan mengisytiharkan Tapak Warisan Dunia UNESCO pada tahun 2005, bandar hantu yang menarik ini pernah menjadi rumah kepada masyarakat yang sibuk. Selama lebih dari 60 tahun dari tahun 1880, beribu-ribu pekerja Chile, Bolivia, dan Peru bekerja keras dalam persekitaran yang bermusuhan di sekitar 200 lombong garam, dalam proses membentuk budaya dan cara hidup yang terpelihara di sini. Walaupun terbiar sejak tahun 1960, laman web itu menawarkan gambaran menarik ke dalam keadaan sukar yang dihadapi oleh “kasut” ini, dengan banyak struktur yang lebih besar tapaknya masih berdiri dan dapat diterokai. Panduan profesional disarankan memandangkan kekurangan kawasan dan iklim yang teruk.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: