Volkswagen Sound & Style Edition untuk Golf, Passat dan Tiguan – lebih gaya dan sistem bunyi lebih baik

0

15

- Advertisement -

Volkswagen Passenger Cars Malaysia (VPCM) telah memperkenalkan versi istimewa dikenali sebagai Sound & Style Edition untuk tiga modelnya iaitu Golf, Passat dan Tiguan. Seperti namanya, model-model ini dilengkapi dengan aksesori istimewa khas terdiri dari kelengkapan untuk sistem audio dan juga estetika.

Untuk Golf, ia dihasilkan menggunakan asas varian R-Line, dan ditambah dengan soundbar 300-watt dari pakar sistem audio Jerman, Helix. Selain itu, ia turut menerima filem penapis haba asli VW Tint serta emblem istimewa Sound & Style. Secara keseluruhan, kesemua aksesori tambahan yang diberikan ini adalah bernilai RM4,000, dan model tersebut dijual dengan harga atas jalan tanpa insuran RM178,110.

Perincian R-Line yang lain masih lagi kekal pada versi istimewa ini termasuk kit badan R-Line, rim aloi ‘Singapore’ 17-inci, lampu hadapan LED, lampu belakang LED bersama lampu isyarat membelok dinamik, sistem pendingin hawa dua-zon serta sistem infotaimen Composition Media dengan skrin 8-inci.

Unit janakuasa juga tidak menampilkan sebarang perubahan dengan gandingan enjin petrol turbo empat-silinder 1.4 liter TSI berkuasa 150 PS dan tork maksima 250 Nm, bersama kotak gear klac berkembar automatik DSG tujuh-kelajuan untuk memacu roda hadapan.

Beralih ke Passat, versi Sound & Style untuk sedan segmen-D ini diberikan pada dua varian iaitu Comfortline dan Highline. Model pertengahan dijual pada harga RM189,619.20, manakala varian tertinggi Highline pula berharga RM212,412 dengan nilai aksesori keseluruhan masing-masing adalah RM12,000 dan RM16,000.

Untuk aksesori tambahan istimewa Sound & Style, kedua-dua varian berkenaan hadir standard dengan soundbar Helix, VW Tint, emblem istimewa, set pedal aluminium sport, dan juga scuff plate sisi.

Passat Sound & Style Comfortline diberikan rim aloi ‘Dartford’ 18-inci bagi menggantikan rim ‘Istanbul’ 17-inci pada model standard. Manakala untuk Passat Sound & Style Highline pula menerima rim aloi ‘Verona’ 19-inci berbanding versi standard yang hadir dengan rim ‘Dartford’ 18-inci.

Namun sama seperti model standard, Passat Comfortline dijana oleh enjin petrol turbo 1.8 liter TSI berkuasa 180 PS/250 Nm bersama kotak gear DSG tujuh-kelajuan, manakala Passat Highline pula tampil lebih berkuasa dengan enjin 2.0 liter TSI menjana 220 PS/350 Nm dengan transmisi DSG enam-kelajuan.

Bagi SUV segmen-C Tiguan Sound & Style Edition pula, ia diasaskan dari varian Highline dengan penambahan jalur kemasan krom pada pintu tailgate belakang, tip ekzos krom, spoiler bumbung berwarna hitam, filem penapis haba, emblem khas dan juga soundbar Helix.

Ciri standard Tiguan Highline masih dapat dilihat pada versi ini, terdiri dari rim aloi 18-inci ‘Kingston’, sistem pendingin hawa tiga-zon, skrin 8-inci Discover Media untuk sistem infotaimen dan juga upholsteri kulit Vienna. Tiada perubahan juga pada sistem janakuasa, di mana perut Tiguan ini masih dihuni enjin 1.4 liter TSI berkuasa 150 PS/250 Nm bersama kotak gear DSG automatik dengan klac basah enam-kelajuan.

Sama seperti model-model VW yang lain, Golf, Passat dan Tiguan Sound & Style Edition ini masih menerima waranti lima tahun tanpa had perbatuan, pakej penyelenggaran percuma tiga tahun/45,000 km, bersama bantuan tepi jalan selama lima tahun.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d