11 Tarikan Pelancong yang Menarik di Bahama

52

Apabila pencinta pantai memimpikan pasir tepung yang sempurna, yang dilapisi oleh lautan dalam warna biru, mereka mungkin bermimpi di Bahamas. Merangkumi 700 pulau dan lebih daripada 2,000 pulau kecil yang ditaburi di seluruh Lautan Atlantik dan Laut Caribbean, surga tropika ini terletak hanya 80 kilometer dari Florida pada titik terdekatnya. Sekali syurga untuk lanun dan Loyalists, pulau-pulau kini menjadi taman permainan untuk orang kaya dan terkenal dan sesiapa yang menikmati memancing bertaraf dunia, berperahu, menyelam, snorkeling, dan belayar.

Nassau, ibukota negara, di New Providence Island, menarik pelancong yang paling. Pelabuhan pelayaran yang sibuk ini adalah campuran resort mega, kedai, restoran, dan kompleks hiburan. Grand Bahama berikut di tempat kedua. Pulau-pulau yang lain, yang dikenali sebagai Kepulauan Out, menjadi kumpulan, dan masing-masing mempunyai karakter dan daya tarik tersendiri. Terjun seperti mutiara di seluruh Bank Bahama cetek, Abacos dan Exumas menawarkan beberapa perairan terbaik di dunia untuk berperahu dan belayar. Pulau-pulau yang damai ini dipenuhi dengan perkampungan nelayan yang mengantuk dan pantai terpencil, dan terumbu karang berkembang pesat di banyak pantai mereka. Pulau-pulau lain semuanya menawarkan sesuatu untuk pelancong yang arif. Dari memancing permainan besar Bimini, dan pantai pasir merah jambu Pulau Harbour, untuk memancing tulang, regattas, dan penampan luar yang tidak dapat dipenggal, sukar untuk mengalahkan Bahama. Bagi mereka yang melawat sekitar Tahun Baru, jangan terlepas gendang berdenyut dan kaleidoskopik kostum Junkanoo, perayaan yang paling popular di negara ini.

1 Atlantis Paradise Island

53.jpg

Atlantis Paradise Island

Mendominasi pemandangan langit di Paradise Island, resort salmon-pink ini berbuih, mencipta legenda Atlantis di hotel mewah, kompleks hiburan, akuarium, dan taman air. Para tetamu di hotel masuk percuma masuk ke Aquaventure 141 ekar yang popular, pemandangan air yang penuh dengan slaid berkelajuan tinggi, lebih daripada 20 kawasan berenang, dan Lazy River Ride yang panjang. Di habitat marin, jerung kepala dan ikan pedang berenang melalui kolam renang terbuka yang berkilauan. Para tetamu juga akan mendapati banyak kedai, restoran, dan tempat hiburan di lokasi. Tema laut fantasi terus berlangsung, menangkap imaginasi yang muda dan tua.

Alamat: 1 Casino Drive, Paradise Island

Laman rasmi: http://www.atlantis.com
Penginapan: Tempat tinggal di Paradise Island

2 Nassau

54.jpg

Nassau

Salah satu pelabuhan kapal pesiaran yang paling popular di Caribbean, Nassau masih menguruskan pelawat pesona walaupun ramai pelancong kamera. Pengunjung datang ke sini untuk berjemur di pasir putih Pantai kabel; meneroka kedai-kedai, restoran, muzium, dan bangunan kolonial berwarna-warni di pusat bandar dan Bay Street; dan membeli cenderahati di Nassau Straw Market. Kucing catamaran yang pendek dari Nassau, pencinta haiwan boleh melompat dengan lumba-lumba dalam perjalanan sehari ke Blue Lagoon Island, sementara Ardastra Gardens, Zoo dan Pusat Pemuliharaan juga menawarkan kadar yang lebih perlahan, dengan spesies terancam dan terancam di tengah-tengah empat ekar kebun tropika. Pulau syurga, rumah kepada resort Atlantis yang popular sekali, peminat di cakrawala kira-kira lima kilometer dari Nassau.

3 Exuma Cays Land and Sea Park

55.jpg

Exuma Cays Land and Sea Park

Di bahagian timur jauh di Bahamas, Exuma Cays Land & Sea Park adalah “zon tidak mengambil” dan kawasan perlindungan laut, yang pertama seumpamanya di Caribbean. Taman ini mempunyai beberapa pantai yang paling menarik di Bahamas, dengan air bercahaya di blues elektrik dan pasir tulang putih. Kawasan ini sangat popular dengan penyelam dan perahu, yang datang ke sini untuk mendapatkan anchorage yang berkualiti, kehidupan marin yang berlimpah, dan air jernih. Pada hari yang baik, penyelam dan snorkeler boleh menikmati keterlihatan 30 meter-plus. Kebanyakan orang melawat keajaiban bawah air ini di atas bot persendirian atau poket menyelam di atas kapal. Tiada penangkapan atau penangkapan ikan dibenarkan di sempadan taman.

Cuma Exuma juga cantik. Ada yang menjadi rumah kepada bintang filem, seperti Johnny Depp dan David Copperfield, sementara yang lain adalah rumah kepada resort eksklusif. Great Exuma, yang terbesar di Exumas, Little Exuma, dan Staniel Cay sangat popular dengan kapal pesiar, yang datang ke sini untuk menikmati restoran-restoran yang bersahaja. Jangan terlepas babi berenang Staniel Cay yang terkenal dan Gua Thunderball, dipaparkan dalam filem James Bond yang terkenal.

Laman rasmi: http://www.exumapark.org
Penginapan: Tempat tinggal berhampiran Exuma Cays

4 Harbour Island

56.jpg

Harbour Island

Pretty Harbour Island, timur laut kakaknya, Eleuthera, adalah salah satu penempatan tertua di Bahamas, serta tapak parlimen Bahama yang pertama; Loyalist Bahasa Inggeris menetap di sini pada tahun 1700-an. Terkenal dengannya pantai pasir merah jambu dan resort yang bergaya, pulau itu, yang terkenal dengan penduduk tempatan sebagai “Briland,” telah lama menjadi persembunyian bagi orang kaya dan terkenal. Kereta golf menguasai jalan-jalan di sini, dan pengunjung merasa seolah-olah mereka telah melangkah ke belakang ketika mereka melayari cottage Loyalist yang berwarna-warni, berwarna melapis di jalanan Dunmore Town, penyelesaian hanya pulau itu. Perkara-perkara popular yang perlu dilakukan termasuk menyelam, snorkeling, memancing, dan berjemur di pantai pasir merah jambu yang indah. Harbour Island adalah hari perjalanan yang menyenangkan dari Nassau di Bahamas Fast Ferry Catamaran.

5 Grand Bahama

57.jpg
Grand Bahama Christopher Connell / foto diubah suai

Hampir utara pulau Bahama, Grand Bahama adalah destinasi popular untuk pelancong pakej dan kapal pesiar. Ibukota, Freeport, adalah bandar kedua terbesar di Bahamas, walaupun Port Lucaya kini telah menggantikannya sebagai pusat pelancongan untuk membeli-belah, makan dan hiburan. Port Lucaya Marketplace menjual barangan perhiasan dan jerami serta cenderahati lain, dan marina adalah tempat panas sosial untuk pelancong dan perahu. Walaupun terdapat resort dan hotel yang merangkumi seluruh pulau itu, masih ada kemungkinan untuk melepaskan diri dari orang ramai. Grand Bahama adalah rumah kepada salah satu sistem gua bawah air di dunia yang paling lama, dan pencinta alam dapat melihat banyak spesies burung asli di tiga taman negara ini.

Penginapan: Di mana Tinggal di Grand Bahama Island

6 Andros Island

58.jpg

Andros Island

Andros, landasan terbesar di Bahamas, mempunyai terumbu karang ketiga terbesar di dunia, serta banyak lubang biru air tawar dan gua bawah air. Tidak hairanlah, ini adalah destinasi yang popular untuk penyelam. Tanah lembap yang luas di pulau ini membuat saluran, yang merupakan kawasan berperahu utama dan perikanan. Perikanan terbang besar di sini, dan Andros sering dipanggil “modal pemusnahan dunia”Andros juga mempunyai kawasan perlindungan terbesar di Bahamas dengan lima taman negara. Pencinta alam akan menghargai kehidupan burung kaya di flat lumpur, paya bakau, hutan, serta eko-resort di pulau itu. tarikan semula jadi, pelancong boleh melawat Androsia Hand Made Batik Factory, yang menjual kain berwarna terang yang menampilkan motif baham Bahama.

Penginapan: Tempat tinggal di Andros

7 Treasure Cay

59.jpg

Treasure Cay Tomathon / foto diubah suai

Meluncur pantai timur Great Abaco, Treasure Cay Beach sering mengundi salah satu pantai yang paling indah di dunia. Pelbagai jenis pasir tepung dan air akuatus yang mengagumkan ini memikat para pelawat yang datang ke sini untuk berbelanja di pantai berbentuk bulan sabit dan berkrim. Pantai terletak di komuniti resort mewah Treasure Cay, yang menjadi tuan rumah salah satu kejohanan memancing yang paling popular di Bahamas.

Penginapan: Tempat tinggal di Treasure Cay

8 Elbow Cay

60.jpg
Elbow Cay

Di seberang Laut Abaco yang terlindung dari hab berperahu Marsh Harbour, Elbow Cay di Abacos memancarkan semua daya tarikan sebuah perkampungan nelayan gaya New England. Kotej berwarna-warni terletak di jalan-jalan utama di Hope Town, penempatan utama di pulau itu, dan pusat bandar adalah luar batas kepada kenderaan, memberi pinjaman kepada penduduk kampung yang santai. Terkenal dengan mercusuar berjalur permennya, Hope Town adalah rumah bagi komuniti ekspatriat yang berkembang pesat yang menghargai pantai cantik di pulau itu; berdekatan dengan Marsh Harbour, bandar ketiga terbesar di negara ini; dan peluang bot yang sangat baik. Muzium Sejarah Wyannie Malone adalah kemestian, dan berdekatan Guana Cay dan juga Rizab Tilloo Cay, sebuah habitat burung seluas 11 ekar, adalah perjalanan sehari yang popular. Hope Town juga mempunyai marina yang maju. Sebuah feri berjalan dengan kerap ke Elbow Cay dari Marsh Harbour.

9 Editor Pick Green Turtle Cay

Green Turtle Cay | Hak Cipta Foto: Karen Hastings

Berjalan-jalan di Green Turtle Cay di Abacos terasa seperti melangkah semula ke Bahama lama. Timur Great Abaco, pulau yang panjangnya lima kilometer yang damai ini merupakan tempat persembunyian yang sangat disukai untuk pencari ketenangan. Kereta golf adalah mod pengangkutan utama di perkampungan kecil New Plymouth, sebuah desa kotej pastel berpagar berpotongan, ditaburi dengan beberapa kedai dan muzium kecil. Bot memancing di pelabuhan, dan pelawat boleh melihat penduduk tempatan mengangkut tangkapan dan ikan pari. Pantai-pantai yang terumbu karang yang indah dan air jernih yang jernih di pulau ini menawarkan berenang, menyelam, snorkeling dan peluang berperahu yang sangat baik. Bonefishing juga merupakan usaha yang popular. Pulau ini adalah perjalanan feri sepuluh minit dari Treasure Cay di Great Abaco.

10 Bimini

Bimini

Dikenali sebagai “Big Game Fishing Capital The Bahamas, “Pulau Bimini adalah pulau paling dekat dengan Amerika Syarikat, terletak kira-kira 88 kilometer di timur Miami, Florida. Kelompok-kelompok pulau berbentuk ikan termasuk Bimini Utara, Bimini Selatan, dan banyak perkampungan memanjang dari selatan dari Pigeon Cay ke Cat Selatan Cay Bimini menjadi tuan rumah yang popular kejohanan memancing di laut dalam dari Mac hingga September, dan peluang menyelam dan snorkeling berlimpah. Selain hiu yang popular dan penyelaman ikan lumba-lumba, sorotan termasuk Rainbow Reef, Sapona Wreck, dan Victory Reef. Ernest Hemingway menghabiskan beberapa musim panas di Bimini, mencari inspirasi untuk novel-novel The Old Man and the Sea dan Kepulauan di Stream.

Penginapan: Tempat tinggal di Bimini

11 Long Island
Long Island WorldIslandInfo.com / foto diubah suai

Salah satu pulau yang paling indah di Bahamas, Long Island terletak sedikit dari jalan yang dipukuli, di bahagian selatan kepulauan itu. Hampir 130 kilometer panjang dan tidak lebih dari tujuh kilometer lebarnya, pulau itu adalah tanah yang berbeza, dengan pantai berpasir di pantai barat dan tebing tebing yang curam di sepanjang timur. Pulau lama adalah tempat perlindungan untuk memancing, menyelam, dan berperahu, dan menawarkan banyak pantai pasir merah jambu dan putih yang belum tercemar. Pulau ini juga rumah Blue Hole Dean, lubang biru air masin yang terdalam di dunia. The Long Island Regatta berlaku di Salt Pond pada musim panas. Akses ke pulau ini terutamanya melalui perkhidmatan udara atau feri dari Nassau.

Laman rasmi: http://www.longibahamas.com
Penginapan: Tempat tinggal di Long Island

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: