Advertisements

Genesis Mint – kereta mewah kecil pacuan elektrik

11

Biasanya bila berkata tentang kereta premium, ramai yang akan teringat kepada kereta sedan besar yang luas, mewah serta laju. Kerana itu juga, ramai yang terlupa kereta kecil premium turut diterima baik dalam pasaran, seperti yang telah dibuktikan oleh Mercedes-Benz dan MINI. Sekarang, jenama mewah yang berada di bawah Hyundai iaitu Genesis pula mahu menyertainya, dengan memperkenalkan Mint Concept.

Ini adalah sebuah kereta elektrik, yang mempunyai rekaan luar dari kebiasaan. Grafik jalur yang digunakan untuk lampu adalah sama depan dan belakang, cuma warna nyalaannya sahaja yang berbeza manakala bukaan pada gril dikurangkan kerana ia adalah sebuah kereta elektrik.

Dari tepi, kereta ini nampak lebih unik. Walaupun bumbungnya rendah, lengkuk roda serta rim itu sendiri adalah besar, dan menampakkan dengan jelas unit angkup brek berwarna keemasan di belakangnya. Warna pada badan kenderaan ini dipanggil sebagai Hunter Green dan lekuk-lekuk pada bahagian skirting serta bampar belakang adalah untuk sistem penyejukan bateri.

Masuk ke dalam, konsep minimalis diteruskan dengan penggunaan papan pemuka yang nipis serta tempat duduk bersambung yang kelihatan seperti terapung (sebenarnya untuk dua orang sahaja). Informasi penting dipaparkan pada skrin yang terdapat di tengah stereng manakala di kiri dan kanannya terdapat butang kawalan berbentuk bulat.

Tiada perincian teknikal setakat ini tentang Mint Concept, tetapi Genesis memberitahu ia mampu mencapai jarak penggunaan 320 km, dan boleh dicas menggunakan stesen pengecas pantas 350 kW.

Advertisements

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: